Sinds kort staat de documentaire Growing Up Gay van de BBC op YouTube. Hierin bespreekt Olly Alexander, zanger van Years & Years, de ingewikkeldheden die komen kijken bij het opgroeien als homo, lesbienne, biseksueel of transgender. Volgens de krant De Morgen hebben holebi jongeren in België maar weinig rolmodellen en voelen zij zich nog steeds als een soort tweederangsburger. Hierdoor ligt het percentage psychische problemen onder holebi jongeren ook een stuk hoger.

Olly Alexander probeert met zijn muziekvideo’s taboes te doorbreken. Bovendien praat hij over zijn angsten en wensen als homoseksueel. Dit leidde ertoe dat de BBC hem vroeg een documentaire te maken over de problemen die komen kijken bij het in Engeland opgroeien als holebi. Uit deze samenwerking kwam de documentaire Growing Up Gay voort. In Growing Up Gay zien we onder andere Connor die, omdat hij homo is, gepest werd en op school van de trap werd gegooid. Hij praat met Tom, die door de problemen rondom zijn geaardheid, een eetstoornis ontwikkelde en hij praat met Sean die om zijn geaardheid werd afgewezen door zijn moeder en hierdoor mede aan de drugs raakte.

“We can’t pretend that things will get better if we don’t fucking talk about it.” aldus Olly

Niet alleen de jongens die Olly interviewt praten eerlijk over hun problemen, ook Olly zelf praat over zijn coming out en hiermee gepaard gaande eetstoornis, depressie en verslaving. Heel mooi en waardevol om te zien hoe deze documentaire op integere wijze taboes doorbreekt. Het zou volgens Olly heel goed zijn als het hele gezin naar deze documentaire kijkt, juist omdat ouders het vaak heel ingewikkeld vinden om te dealen met een homoseksuele zoon of lesbische dochter. Ook weten zij soms niet goed hoe hun zoon of dochter te steunen. Daar kan deze documentaire een bijdrage aan leveren.

Foto: BBC