To bi or not to bi heet de voorstelling, die van 3 t/m 11 september 2016 te zien is op het Amsterdam Fringe Festival. Actrice Aileen Pfauth maakte de solovoorstelling op basis van haar eigen ervaringen. In To bi or not to bi geeft ze op humoristische wijze een inkijkje in de problematiek van biseksualiteit. De solovoorstelling gaat spelen in een aantal van de bekendste gaybars in Amsterdam. De première vindt plaats op 3 september in het oudste vrouwencafé van Amsterdam: Saarein, met aansluitend een nagesprek door hoogleraar genderstudies Maaike Meijer.

Op 4 september speelt To bi or not to bi om 20:15 in de Trut, de inmiddels legendarische discotheek voor homo’s en lesbiennes die sinds de jaren 80 hetzelfde strenge deurbeleid voert. (Geen drugs, geen camera’s, telefoons uit, vol is vol)

Sneltreinsolo
To bi or not to bi is een energieke, hilarische sneltreinsolo waarin drie biseksuele personages hun twijfels, frustraties en verlangens delen met het publiek. Ze hebben het er maar moeilijk mee… Want biseksualiteit, bestaat dat eigenlijk wel? Is het niet gewoon de nieuwste hipsteruitvinding? Of is het een kwestie van niet kunnen kiezen?

Biseksuelen zijn onzichtbaar
De emancipatie en acceptatie van biseksualiteit ligt ver achter op die van lesbo’s en homo’s. Dat komt deels omdat bi’s vaak niet zichtbaar zijn. Toch is de groep biseksuelen behoorlijk groot. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft rond de 10% van de mensen seks gehad met zowel vrouwen als mannen. De cijfers uit verschillende studies lopen uiteen, onder andere omdat een deel van de biseksuelen zich niet openlijk uit als biseksueel en omdat er zoveel vooroordelen zijn. Als ze een relatie hebben wordt aangenomen dat ze uiteindelijk toch homo of hetero zijn. Daarom is het belangrijk dat er meer over gesproken wordt.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=KBuApmYOoh4″ width=”100%” height=”350″][/videos]

Voorstelling met een missie
Aileen Pfauth heeft een missie om met To bi or not to bi de bewustwording rond biseksualiteit te vergroten.

“Mensen nemen biseksualiteit vaak niet serieus of vinden je een aandachttrekker. Ook word je heel vaak gevraagd of je in bent voor een trio, wat je een ongemakkelijk gevoel kan geven. Veel mensen denken dat je in een tussenfase zit en dat je uiteindelijk uit de kast zult komen als lesbi of homo. Een ander vooroordeel waar bi’s tegen aanlopen is dat je wordt gezien als onbetrouwbaar relatiemateriaal. Bi’s zouden vaker vreemdgaan. Wat een onzin!”

To bi or not to bi is de vierde solovoorstelling van Aileen Pfauth. Haar eerder voorstellingen Ludduvuddu, Het Temmen van de Liefde en Heldinnen waren o.a. te zien op Amsterdam Roest en het Wilhelmina Huiskamerfestival in Amsterdam. Pfauth’s voorstellingen vallen op door de hartstochtelijke, vaak confronterende manier van spelen. Dit komt voort uit haar persoonlijke betrokkenheid met de onderwerpen die ze behandelt. Humor is hetgeen waarmee ze het publiek bij de lurven grijpt. Haar personages zijn hilarisch, irritant, herkenbaar en ontwapenend tegelijk.

Biseksualiteit in het theater: To bi or not to bi 

Nagesprek met Maaike Meijer
Na de première op 3 september wordt er in Saarein een nagesprek geleid door Maaike Meijer: hoogleraar genderstudies en al jaren toonaangevend expert op het gebied van gender en seksuele diversiteit. Meijer was afgelopen maand gastcorrespondent tijdens de Roze maand bij ‘De Correspondent’, waar ze een artikel publiceerde over de onzichtbaarheid van lesbo’s. In dit gesprek zal het gaan over de onzichtbaarheid van biseksuelen.

Speellijst:
3 september                  13.00 uur          Vrouwencafé Saarein – Amsterdam
4 september                  20.15 uur          Homodiscotheek de Trut – Amsterdam
6, 7, 8 september         20.30 uur          Exit café – Amsterdam
10 september                13.00 uur          Vrouwencafé Saarein – Amsterdam
11 september                 14.00 uur          Vrouwencafé Saarein – Amsterdam