Ik voelde het duidelijk; de eerste kras op mijn hart. We waren meer dan een jaar samen, maar na een dinsdagavond opeens niet meer. De breuk met mijn ex kwam onverwacht. We hadden hier en daar al vaak genoeg gezegd van elkaar te houden, ook al was het allemaal niet perfect. Maar toen mijn ex besloot haar eigen weg te gaan, was ik verbaasd en bleef ik achter met een echo van de woorden “ik hou van jou”. De dagen en weken erna hoorde ik overal om mij heen mensen zeggen dat ze houden van iemand of iets of een ding. Houden van… ik wist niet meer wat het betekende. Vanuit de vervagende echo van die woorden, besloot ik mijn gedachten op papier te zetten. Mijn gedachten over houden van…

Ik hou van woorden. Ik speel er graag mee, maar zo nu en dan kom ik er achter dat taal heel arm en ontoereikend kan zijn. Houden van vind ik bijvoorbeeld zo’n armzalig en vaag begrip. Het komt eruit wanneer je praat over je koffieverslaving. Wanneer je vertelt over je dwerghamster die al 15 jaar dood is. Je gebruikt houden van om te vertellen dat je liever een rode muur in je huiskamer hebt dan een blauwe. En sommige mensen houden van voetbal. Je zegt het gewoon. Houden van is moeilijk te omschrijven, het betekent iedere keer wat anders.

Houden van wordt ook gebruikt om die onvoorwaardelijke liefde voor je pasgeboren baby te omschrijven. Of om aan je levenslange partner te vertellen dat hij bijzonder voor jou is. Het wordt gebruikt om uit te drukken wat je voelt voor iemand waar je nog maar 3 maanden verliefd op bent. En het wordt gebruikt om te uiten wat je voelt voor degene die al 30 jaar samen met jou de dalen en bergtoppen van het leven bewandelt.

Het betekent dat je iemand lief vindt, maar een ander een beetje liever. Het betekent dat je graag je arm om de één slaat, maar de ander liever een kus op de mond geeft. Het betekent dat je met de één graag een frikandel haalt, maar met de ander liever geniet van een ontbijt in bed. Het is een vriendelijke glimlach naar de één, maar een mooie knipoog naar de ander.

Je kunt ervoor zorgen dat “ik vind je lief” gezegd wordt, maar je kunt er niet voor zorgen dat “ik hou van jou” gevoeld wordt. Liefde laat zich niet dwingen. “Ik hou van jou” is echt alleen voor degene die ervoor zorgt dat je ’s ochtends wakker wordt met een glimlach. Voor de vader of moeder die jouw schrammetjes verzorgde toen je voor het eerst van de fiets viel. Het is voor de jeugdvriend of -vriendin die jou heeft gezien toen je nog een lelijke slotjesbeugel droeg.

Soms is het ook voor degene die niet meer naast je, voor je of achter je staat. “Ik hou van jou” zeggen, neemt niet meer dan 2 seconden in beslag. En soms is dat juist het moment waarvan je zou willen dat het eeuwig duurt.

Misschien hoeft dat moment ook niet eeuwig te duren. Al is het alleen maar omdat alle liefde, behalve de liefde voor je kind, in beweging blijft. Liefde gaat op en neer. Soms voel je dat het even stijgt en daarna daalt het misschien weer een beetje. Wanneer het kan, stijgt het weer, soms onbeperkt en soms maar een klein beetje. Liefde groeit en vervaagt. Het slijt net als de spijkerbroeken van de H&M, of het wordt gewoon anders dan in het begin.

Het is toereikend of ontoereikend. Zoet of bitter. Het is dat alles en nog veel meer.

“Houden van” betekent altijd heel dicht bij elkaar komen en soms -heel soms- weer uit elkaar gaan. Wat het ook is en welke betekenis je er ook aan geeft; houden van kennen we allemaal wel een beetje. En niemand kan het uitleggen.

Wat betekent houden van voor jou?


Een gastblog door: Ruth – Wil jij ook een gastblog schrijven voor Ik Vrouw van Jou? Mail je verhaal dan met foto’s van jezelf naar ikvrouwvanjou@gmail.com