Ik heb last van overbeharing. In mijn pubertijd kwam ik er al snel achter dat ik meer behaard was dan andere meiden: ik blijk te veel mannelijke hormonen te hebben. Dit bleek niet alleen uit erg harige benen, maar ook vooral uit baardgroei. Ik zat er altijd best wel mee en heb er zelfs eens over gedroomd. Niet dat het een enge of erge droom was hoor; ik vond hem eigenlijk nog wel grappig ook! Er was een spelshow en de kandidaten kregen een aantal benen te zien en dan moesten de kandidaten raden of het dames- of herenbenen waren. De mensen bij wie ze het moesten raden, stonden allemaal achter van die klapdeurtjes en het enige dat te zien was, waren de benen…

Ik stond ook achter van die klapdeurtjes. Bij mij waren alle spelkandidaten het erover eens dat dit toch echt herenbenen moesten zijn. Toen vervolgens de deurtjes werden geopend voor “de uitslag”, vielen de monden van de kandidaten verbaasd open…

Daar stond ik lachend achter met mijn damesbenen dus… Het grote nadeel aan die behaarde benen is, dat ik nooit spontaan kan gaan zwemmen. Nou ja, kan natuurlijk wel, maar doe ik niet uit schaamte. Ik houd ze wel bij door ze regelmatig te scheren, maar na twee dagen zijn er vaak al weer dikke stoppels te zien. Het mooiste zou zijn om ze elke dag te scheren, maar daar ontbreekt de tijd en zin vaak voor. Bij mij duurt het goed ontharen van de benen iets langer dan bij de “gemiddelde” vrouw. Vandaar dat je me ook niet zo heel snel in een korte broek zult zien lopen.

ik heb last van overbeharingNu heb ik gelukkig geen extra last van de warmte als ik een lange broek loop, dus dat scheelt een hoop. 🙂 Maar al dat haar op mijn benen (en ook nog wel wat andere plekken trouwens) zit ik eerlijk gezegd nog niet eens zo mee. Ik weet dat ik het nog niet eens zo extreem heb hoor; er zijn vrouwen bij wie het vele malen erger is.

Waar ik wel heel erg mee heb gezeten, en soms nog zit,  is mijn baardgroei. Op een gegeven moment vond ik het zo erg en zat ik er zo mee, dat ik eens naar de huisarts ben gegaan. Ik schaamde me er ontzettend voor. Het liefste zou ik steeds een shirt of trui over mijn kin trekken. Het kon dus zo niet langer. Gelukkig had mijn huisarts een oplossing: elektrisch epileren bij een schoonheidsspecialiste. En ik moet zeggen, dat had resultaat!

De eerste keer dat ik erheen ben geweest, was ik trouwens wel erg blij dat ik daarna geen afspraken meer had staan. Mijn hele gelaat was wat opgezet en helemaal pokdalig en rood. Gelukkig hoefde ik de volgende dag ook de deur niet uit. Die reactie kwam doordat mijn huid aan de behandeling moest wennen. Er wordt een naaldje naast de haar bij het haarzakje gezet en dan wordt er een stroomstootje doorheen gegeven. Dan kan de behandelaar de haar met haarzakje en al verwijderen.

Helaas kwam het na een tijd weer aardig terug dus ben ik maar weer naar mijn huisarts gegaan. Die kwam met een andere oplossing: laseren. De allereerste keer dat ik daarvoor naar het ziekenhuis ging, werd me geadviseerd om elke dag als ik naar buiten ging, mijn gelaat in te smeren met zonnebrandcrème van minstens factor 50. Ik vond dit een erg rare gewaarwording, want ik begon de behandelingen in de winter. Maar de zon verbleekt de haren en hoe zwarter en dikker de haar, des te beter hij is te laseren. Dus ik heb braaf gesmeerd met factor 50.

ik heb last van overbeharingIk ben al een tijdje klaar met de behandelingen en heb er denk ik in totaal zo’n 10 gehad. Het is me prima bevallen en ik heb een stuk minder baardgroei. Er komen helaas wel weer wat haren terug, maar dit zal waarschijnlijk zo blijven. Je haren groeien namelijk in drie fasen en twee van die fasen schijnen erg lastig te laseren te zijn. Helaas moet ik me dus wat blijven scheren, maar dit is niets in vergelijking met hoeveel ik anders altijd weg moest scheren. Af en toe zal een behandeling nog wel nodig zijn.

Gelukkig worden de behandelingen in het gelaat voor een groot gedeelte vergoed. Hopelijk blijft dit zo om meer vrouwen van hun schaamte af te helpen en hen meer zelfvertrouwen te kunnen geven. Zo ervaar ik het namelijk wel! Ik hoef de onderkant van mijn gezicht niet meer te verstoppen.

Helaas rust er nog steeds een taboe op lichaamshaar, terwijl het een heel natuurlijk verschijnsel is. En het is nog heel functioneel ook! Zo zorgt lichaamshaar er namelijk voor dat we op temperatuur blijven. Het voert hitte af als we het te warm hebben en beschermt ons tegen kou. En toch willen we al dat haar niet. Dus blijven we scheren, epileren en wat dan ook.

Maarreh…. Ik ga m’n benen scheren. Kan ik weer eens lekker met korte broek aan sporten!


Deze gastblog is geschreven door Trea. Wil jij ook een gastblog inzenden? Mail ons dan mét enkele foto’s van jezelf op ikvrouwvanjou@gmail.com