‘Waarom pak jij de tas NOOIT in?’ ‘Ik zei toch dat we die kant op moesten?!’ ‘Nee, je mag niet nog een koffie!’ ‘Dit doe je nou dus ALTIJD!’ Samen met de liefde van je leven op reis is ongelofelijk leuk, maar 24/7 op elkaars lip zitten kan een ontzettende uitdaging zijn. Kleine ergernissen kunnen soms tot grote ruzies leiden – de bekende mug en olifant. Ook wij hebben wel eens een relatiecrisis op onze wereldreis. Toch zijn de dieptepunten net zo belangrijk als de hoogtepunten en tijdens onze wereldreis leren we hoe we het beste een team kunnen zijn.

Inmiddels zijn we drie jaar samen en heeft onze relatie zich al dynamisch bewezen. Van samenwonen tot een oceaan uit elkaar, tot nu 24/7 samen op reis, ver weg van familie en vrienden. Hoewel wij veel samen deden en ook samenwoonden voor we op wereldreis gingen, hadden we onze eigen levens. In het half jaar voor we weggingen werkten we allebei zelfs zo hard dat we nog amper tijd voor elkaar hadden. En dan zit je ineens voor onbepaalde tijd op elkaars lip. En dan heeft Maartje het fantastische idee om fanatiek te gaan Instagrammen en bloggen onderweg en blijkt Roxanne daar toch andere ideeën over te hebben.

Relatiecrisis op wereldreis Het klinkt cliché, maar we ontdekken dat het ontzettend belangrijk is om met elkaar te praten. Dan klinkt makkelijk, maar is het echt niet altijd. Wij denken vaak dat we op dezelfde golflengte zitten en spreken niet al onze verwachtingen uit, wat leidt tot teleurstelling en irritatie. Daarbij is Roxanne wel een prater, maar niet een gevoelens-deler. Daardoor schiet ik af en toe in de rol van therapeut – ‘en hoe voel jij je daarbij’ – en laten we eerlijk zijn, daar zit je in een ruzie niet op te wachten. Daarbij neem ik emoties snel over dus Roxanne boos, Maartje boos. En wat helemaal niet werkt is dat wij in een ruzie vergeten eens eerst naar onszelf te kijken – de ‘ja maar jij’ argumenten zijn gewoon het makkelijkst. We komen elkaar tegen in de kleine en grote verschillen, maar door hierover te blijven praten ontdekken we ook hoe we elkaar aanvullen!

Maar bij een wereldreis hoort ook uren wandelen, constant nieuwe indrukken, grote verschillen in temperaturen, weinig of onrustige slaap. We draaien soms overuren op energie die we niet hebben. We willen alles zien in een betrekkelijk korte tijd, willen we er ook meteen een blog over schrijven en alles op instagram delen. Het is soms echt te veel. Het zijn al zeker geen omstandigheden waarin je je meest flexibele zelf bent – of geduld hebt met elkaar. We ontdekken hoe belangrijk het is om rust in onze planning in te bouwen. Het begin van onze reis ging in zo’n hoog tempo, dat we in Japan – na drie maanden – echt bij hebben moeten tanken. Lekker samen luieren in bed, Netflix kijken en echt goede gesprekken hebben. Onderweg ontmoeten we een koppel die elkaar door het reizen even helemaal zat waren en ze besloten even een dagje apart iets te doen. Ook dat is goed om te overleggen, misschien heb je niet alleen even rust, maar ook alleen tijd nodig!

Relatiecrisis op wereldreisAls laatste zijn er nog een paar factoren wat bij ons wel eens tot problemen leiden. Ik ben op mijn aller slechtst wanneer ik honger heb, ofwel ‘hangry’ ben. Roxanne wordt dan weer ongelofelijk gestresst als er iets misgaat in de planning – voornamelijk als het te maken heeft met transport. In Beijing stonden wij blijkbaar op het verkeerde station. We hadden het treinkaartje gekocht op station noord en stonden er geen moment bij stil dat we vanaf station oost zouden vertrekken. Kortom: stress. Gelukkig kon ik mijn hoofd koel houden en hebben we – met vijf minuten speling – onze trein gehaald. Later hebben we hier heerlijk samen om kunnen lachen. Op zulke momenten is het makkelijk om elkaar aan te steken met negatieve energie. We weten inmiddels dat het belangrijk is om er op die momenten juist voor elkaar te zijn, elkaar aan te kijken en te zeggen: hé, kijk eens wat voor coole dingen wij doen en hoe leuk we het eigenlijk verder hebben! Het is belangrijk om te focussen op wat belangrijk is: wij samen, op reis.

Natuurlijk zijn deze dingen makkelijker gezegd dan gedaan. We schieten zelf wel eens in bepaalde patronen, herkennen onze bron van frustratie niet op tijd, hebben simpelweg gewoon even zin om lekker dwars te zitten, of nog erger: we zijn beide ongesteld. Het hoort er allemaal bij! Uiteindelijk is het belangrijk dat je – dankzij de dieptepunten – ook weer meer kan genieten van de hoogtepunten. Wij complimenteren elkaar op goede dagen of weken: hoe fijn is het dat we het hebben uitgesproken en wat een fijne dag hebben we daarna samen gehad!


Door: Maartje & Roxanne – Graag vertellen we jullie meer over onze mooie en minder mooie ervaringen als stel op wereldreis. Reizen is voor iedereen en daarom delen we in de blogreeks ‘bloggen met bergschoenen’ al onze lesbische reistips!

www.onceuponajourney.nl