Tien jaar geleden wandelde je mijn leven binnen. Je stond op me te wachten op het station van Zwolle in een te wijde spijkerbroek van Esprit en een korte bruine jas met te veel zakken van Protest. Je haar kwam tot net boven je schouders en stond wijd naar buiten. Toen ik je voor het eerst via de webcam zag vond ik je een beetje lijken op Anne Frank. Mooi, puur en bijzonder. Met je grote bruine kijkers zag je hoe ik in een te grote Volvo stationwagon met achterin een konijn aan kwam rijden. ‘Hoi! Leuk je eindelijk in het echt te zien, stap maar in!’

Ik was heel onzeker, bang dat je me in het echt minder mooi of leuk zou vinden. We reden samen naar een grote plas in Heerde, zaten bij het water in de regen, wandelden over een begraafplaats en de heide en jij won twee schapen voor me op de Kermis in Epe. Het moment waarop je me voor het eerst knuffelde, daar bij die grijpautomaten, zal ik nooit vergeten. Jij gaf me de liefde en warmte waar ik al 25 jaar naar verlangde. Jij werd mijn vrouw.

joyce en scarlet liefde overwintOndanks dat je bijna 2 uur met de trein van me vandaan woonde, zagen we elkaar ieder weekend. Meestal kwam ik naar jou, jij had immers twee honden en twee katten. Soms kwam je naar mij en aten we samen pizza en keken we oude films in mijn huisje met een veel te groene inrichting. We leerden elkaar goed kennen en er ontstond een enorm hechte relatie. Het enige probleem was de afstand tussen ons. Tot op de dag waarop je moeder op bezoek kwam. Ik weet het nog precies. Jouw moeder was (nog steeds) jouw alles. Ze wandelde mijn huisje binnen, keek eens goed rond en uit het raam en zei toen, voor mij, totaal onverwacht “Hier kan je toch prima en leuk samenwonen, Joyce?” Een maand later woonde je bij me mét mijn tweede grote liefde: Bob.

joyce en scarlet liefde overwintBob was jouw hond, maar werd binnen no-time ook mijn hond. Mijn hele jeugd had ik bij mijn ouders om een hond gezeurd en toen had ik van de ene op de andere dag ineens een hond. Bijna 25 jaar lang heb ik me met regelmaat ongelukkig, eenzaam en minderwaardig gevoeld. Door jou werd mijn leven eindelijk beter. Een paar jaar ervoor was ik de hoop op een leuk leven, een toekomst bijna volledig verloren.

Ik had al mijn hoop gevestigd op een hulpinstantie die me zou moeten steunen bij mijn slechte zelfbeeld, mijn eetstoornis en depressie. Ze hielpen me ja, van de wal in de sloot. Mijn vertrouwen in mensen was door pesterijen, een scheiding van mijn ouders en ander verdriet al heel laag, maar hier werd mijn vertrouwen zo vreselijk geschaad, dan ik geen idee had hoe er ooit nog bovenop te komen.

Als je zelfs in de steek wordt gelaten door een hulpinstantie die betaald krijgt om voor je te zorgen, wat blijft er dan nog over? Ik was één hoop ellende, maar ik vocht me eruit, met alle ambitie, passie, kracht en gevoel voor rechtvaardigheid die ik nog in mijn lijf had. Ik ging studeren, werken en verhuisde naar een betere woning, maar mijn leven bleef leeg aanvoelen. Tot ik jou ontmoette. Jij liet me voelen wat liefde en warmte was. Jij gaf me weer hoop. Jij maakte alles beter. Jij was er altijd voor me.

Jij, wij, voor altijd.

joyce en scarlet liefde overwintIn de afgelopen zeven jaar hebben we samen vreselijk veel meegemaakt en heel veel gedaan: Jouw weg naar een nieuwe baan, mijn gevecht met de weegschaal, ons verdriet om Bob, samen verhuizen, ons verleden, familie, onze eerste vakantie naar Tunesië, een baby eend in de gootsteen, huizen zoeken, Curaçao, De grote knip, 15 IUI pogingen en de hoop op een kindje, jou helpen met wiskunde, naar school in Tiel, borstoperatie, samen een bedrijfje opzetten, roadtrip naar Frankrijk, Sjors, La Place in Laren, Noordwijk, Follow the sun…. en zoveel meer.

Ons leven, onze relatie was niet alleen maar geweldig. Er waren ook ruzies en diepe dalen. Er was soms onbegrip en irritatie. Toch vonden we elkaar keer op keer weer en gingen we verder. Iedere relatie kent problemen, geen relatie is perfect. Het ruim drie jaar geleden starten van ik Vrouw van Jou, ons eigen bedrijfje was bijzonder, maar tegelijkertijd zonder dat we het door hadden niet goed voor ons. Binnen no-time waren we alleen nog maar aan het werk en was er geen tijd meer voor elkaar.

Er was steeds minder aandacht voor elkaar, echte liefde voor elkaar. We werkten van 9 tot 17:00 uur en moesten dan van 19:00 uur tot 00:00 uur verder met werken aan ik Vrouw van Jou. Het sloopte ons psychisch en fysiek. Mijn hoofd draaide overuren, 1001 gedachtes, zorgen en plannen raasden erdoorheen.

joyce en scarlet liefde overwintMaar opeens, op een vrijdagavond was het stil. Stil in mijn hoofd. Stil om mij heen. Het leek wel of de aarde even stil stond, alsof alles om mij heen stopte. Er was een ander. en je wist niet hoe verder. Je was niet eerlijk tegen me geweest. Ik ging kapot. Kapot van verdriet. Je was mijn alles. Mijn liefde, mijn leven, mijn toekomst.

Alles stortte voor mijn ogen in. Ik kon me niet voorstellen dat je alles wat wij hadden, in één klap wilde opgeven. Ik kon er met mijn verstand niet bij. Het maakt me hopeloos en boos. Mijn hele leven stond op losse schroeven. Alles waar ik in geloofde; liefde en vertrouwen, werd in twijfel getrokken. Ik heb dagen alleen maar kunnen huilen. Het enige dat me op de been hield, was Sjors.

joyce en scarlet liefde overwintIk hoopte met heel mijn hart dat wat kapot was gemaakt nog te helen viel. Dat alles waar ik zoveel jaren voor had gevochten nog toekomst had. Ik hoopte met heel mijn hart dat liefde overwint, dat ónze liefde overwint.

We zijn inmiddels twee jaar verder. Twee zware, ingewikkelde jaren van angst, hoop, verdriet en paniek. We hebben gevochten, gepraat, gehuild, geleefd. We hebben gewerkt aan dat wat er wél was en hebben veel over onszelf en elkaar geleerd. We zijn dichter bij elkaar gekomen, maar de liefde, het leven blijft een uitdaging. Iedere dag opnieuw. Niemand kan ons vertellen waar ons schip zal stranden of waar het heen zal varen. Voor nu, leven we nu en voor morgen mogen we dankbaar zijn.

Vandaag zijn we precies 10 jaar samen. Twee jaar geleden had ik niet durven dromen dat we deze mijlpaal zouden halen. Het is ons gelukt schatje. Ik hou van je en wat er ook gebeurt, je hebt een enorm kavel met een kast van een liefdevol huis erop in mijn hart.

Scarlet ♥


Een deel van deze tekst schreef ik twee jaar geleden. We hebben de blog toen echter nooit gepubliceerd.