Als je ons al langer volgt weet je dat we een flinke tijd bezig zijn geweest met zwanger proberen te worden. Tot op heden is dat helaas niet gelukt. Om ons heen horen we van veel vrienden en kennissen dat ze zwanger zijn. Iedereen lijkt maar eenvoudig en snel zwanger te worden, terwijl dat in weze natuurlijk niet zo is. Je hoort meestal enkel de succes verhalen. De verhalen waarin een kinderwens onvervuld blijft of waarbij het jaren duurt voordat iemand zwanger wordt, hoor je vaak niet. We vinden het daarom waardevol om het fotoproject Love Child van documentair fotograaf Mascha Jansen op onze blog te delen.

Love Child is een fotoproject over een kwetsbaar en persoonlijk onderwerp: het hebben van een (onvervulde) kinderwens. Op donderdag 15 juni a.s. wordt de tentoonstelling Love Child om 17.30 uur geopend door Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid D66. De tentoonstelling is te zien van 15 juni tot 27 augustus in Openbare Bibliotheek Amsterdam Staatsliedenbuurt aan de Van Halstraat 615.

In Love Child volgt Mascha Jansen vijftien wensouders op weg naar alternatief of alleenstaand ouderschap. Alles legt ze vast: doktersafspraken, speeddates tussen wensouders, hormoonspuiten, testen, de inbreng van donorzaad of een embryo, en wachten, heel veel wachten. Ook fotografeerde zij een grote serie portretten van wensouders, moderne gezinnen, donoren en ongewenst kinderloze mannen en vrouwen en kinderen, veel kinderen. De tentoonstelling toont een preview uit het (nog te verschijnen) fotoboek.

Love Child vloeit voort uit haar eerste grote fotoproject over de zoektocht naar ware liefde: Mr. Right. Want wat overkomt je wanneer je niet op tijd je grote liefde vindt maar wel graag kinderen wilt of had gewild? Wat als je een partner hebt die geen kinderen (meer) wil? Of wanneer je als homoseksueel toe bent aan het ouderschap? Vergeleken met tien jaar geleden zijn de technische mogelijkheden voor singles of homoseksuele koppels veranderd en de opties verruimd. Dat betekent niet dat het krijgen van maakbaar is.

Mascha Jansen is sinds 2013 freelance fotograaf en werkt aan langlopende fotoprojecten in samenwerking met schrijvers, dichters, wetenschappers en filosofen. Ze heeft een grote nieuwsgierigheid naar menselijk gedrag, vooral naar de zoektocht van de mens naar liefde en geluk. In haar werk liggen onderwerpen uit haar privéleven ten grondslag die ze vertaalt naar universele thematiek.

Kijk voor meer informatie over activiteiten en exposities bij de OBA op de website – De toegang tot de Love Chils tentoonstelling is gratis.