Hoe gender neutraal zijn wij? Kiezen wij voor een roze maxi cosy, Barbies en prinsessenjurken of gaan we voor retro groene uniseks baby rompers en houten speelgoed? En what’s in a name? Kiezen wij voor een echte meisjes -of jongensnaam zoals John en Vera of gaan we voor een gender neutrale uniseks baby naam? Allemaal vragen die bij me opkwamen doordat er in mijn omgeving flink wat dames zwanger zijn. Zo ook één van mijn vriendinnen. Een tijdje geleden ging ik gezellig met haar lunchen bij mijn favoriete vegetarische restaurantje in Utrecht: Broei. We kletsten over van alles en nog wat én uiteraard over haar zwangerschap en toekomst ideeën mét kind.

Had ze al een naam? Hoe zouden ze het kindje gaan opvoeden? Hoe betrokken zou de vader zijn bij de opvoeding? Zou het kindje vegetarisch opgevoed worden en ga zo maar door. Tenslotte vroeg ik me af of ze over een aantal weken, als ze de 20 weken echo hadden, het geslacht van het kindje wilde weten. Ikzelf zou dit namelijk best wel willen weten. Gewoon omdat het leuk is om te weten én omdat het handig is voor vrienden en familie die mogelijk een cadeautje willen geven en anders enkel neutrale kleertjes kunnen kopen. Ik weet dat ik dat zelf best een beetje onhandig vond toen ik een aantal maanden ervoor een trappelpak moest kopen voor een nog nader te onthullen baby geslacht.Top 20 Gender neutrale uniseks baby namen

Mijn  vriendin vertelde me dat ze het van het kindje bij de 20 weken echo wél wilde weten, maar dat ze dit niet zou bekendmaken aan vrienden en familie. Dat begreep ik niet. Why not? Haar verklaring vond ik wel een mooie en interessante. Ze wilde met haar vriendin het kindje namelijk juist een beetje gender neutraal opvoeden en daar hoorden geen extreem roze prinsessen pakjes of blauwe, overduidelijke jongens rompers bij. Ze vond het zonde als mensen met allerlei van dit soort cadeautjes aankwamen als ze ze vervolgens niet zouden gaan gebruiken. Juist door het geslacht niet bekend te maken zou iedereen automatisch wat meer gender neutrale cadeautjes geven.

Wauw! Wat een mooi idee. Nu ik dit zo hoorde, leek mij dat eigenlijk ook wel wat, mocht het in de toekomst voor ons ooit toch zover komen. Het gesprek over gender neutraal opvoeden zetten ons aan het denken. Ergens zouden we dat best mooi vinden om ook te doen. Tegelijkertijd zou ik het kopen van de meest schattige meisjes of jongens outfits van Zara (O.M.G. Ik wil alles wel kopen als ik over die baby afdeling wandel!) waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Daarin zou ik denk ik een middenweg willen vinden. Maar goed, de gender neutrale kleding en het gender neutrale opvoeden deed ons nadenken over gender neutrale namen.

Top 20 Gender neutrale uniseks baby namenOoit…, toen we druk bezig waren met het proces van zwanger worden, hadden we wel al wat mooie namen bedacht, maar die waren allen niet echt gender neutraal. Zou het niet tof zijn om ook een wat neutralere naam te bedenken? Ondanks dat er op dit moment helaas nog geen uitzicht is op een kindje, vonden we het wél leuk om samen een top 20 samen te stellen van onze favoriete gender neutrale namen. We zijn uiteraard benieuwd wat jij van deze namen vindt én hoe jij denkt over gender neutrale namen en gender neutraal opvoeden.

 1. Mees
 2. Storm
 3. Puck
 4. Sjors
 5. Pip
 6. Sam/Sem
 7. Bobbie
 8. Kees
 9. Charlie
 10. Alex
 11. Beau
 12. Noa
 13. Robin
 14. Dominique
 15. Daan
 16. Sacha
 17. Micha
 18. Sanne
 19. Kris
 20. Raaf

Hoe denk jij over gender neutrale namen én opvoeden?

Fotografie: Scottvanderchijs, Paul Inkles, Jonathan Rolande