Hoe gender neutraal zijn wij? Kiezen wij voor een roze maxi cosy, Barbies en prinsessenjurken of gaan we voor retro groene uniseks baby rompers en houten speelgoed? En what’s in a name? Kiezen wij voor een echte meisjes -of jongensnaam zoals John en Vera of gaan we voor een gender neutrale uniseks baby naam? Allemaal vragen die bij me opkwamen doordat er in mijn omgeving flink wat dames zwanger zijn. Zo ook één van mijn vriendinnen. Een tijdje geleden ging ik gezellig met haar lunchen bij mijn favoriete vegetarische restaurantje in Utrecht: Broei. We kletsten over van alles en nog wat én uiteraard over haar zwangerschap en toekomst ideeën mét kind.
Had ze al een naam? Hoe zouden ze het kindje gaan opvoeden? Hoe betrokken zou de vader zijn bij de opvoeding? Zou het kindje vegetarisch opgevoed worden en ga zo maar door. Tenslotte vroeg ik me af of ze over een aantal weken, als ze de 20 weken echo hadden, het geslacht van het kindje wilde weten. Ikzelf zou dit namelijk best wel willen weten. Gewoon omdat het leuk is om te weten én omdat het handig is voor vrienden en familie die mogelijk een cadeautje willen geven en anders enkel neutrale kleertjes kunnen kopen. Ik weet dat ik dat zelf best een beetje onhandig vond toen ik een aantal maanden ervoor een trappelpak moest kopen voor een nog nader te onthullen baby geslacht.
Mijn vriendin vertelde me dat ze het van het kindje bij de 20 weken echo wél wilde weten, maar dat ze dit niet zou bekendmaken aan vrienden en familie. Dat begreep ik niet. Why not? Haar verklaring vond ik wel een mooie en interessante. Ze wilde met haar vriendin het kindje namelijk juist een beetje gender neutraal opvoeden en daar hoorden geen extreem roze prinsessen pakjes of blauwe, overduidelijke jongens rompers bij. Ze vond het zonde als mensen met allerlei van dit soort cadeautjes aankwamen als ze ze vervolgens niet zouden gaan gebruiken. Juist door het geslacht niet bekend te maken zou iedereen automatisch wat meer gender neutrale cadeautjes geven.
Wauw! Wat een mooi idee. Nu ik dit zo hoorde, leek mij dat eigenlijk ook wel wat, mocht het in de toekomst voor ons ooit toch zover komen. Het gesprek over gender neutraal opvoeden zetten ons aan het denken. Ergens zouden we dat best mooi vinden om ook te doen. Tegelijkertijd zou ik het kopen van de meest schattige meisjes of jongens outfits van Zara (O.M.G. Ik wil alles wel kopen als ik over die baby afdeling wandel!) waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Daarin zou ik denk ik een middenweg willen vinden. Maar goed, de gender neutrale kleding en het gender neutrale opvoeden deed ons nadenken over gender neutrale namen.
Ooit…, toen we druk bezig waren met het proces van zwanger worden, hadden we wel al wat mooie namen bedacht, maar die waren allen niet echt gender neutraal. Zou het niet tof zijn om ook een wat neutralere naam te bedenken? Ondanks dat er op dit moment helaas nog geen uitzicht is op een kindje, vonden we het wél leuk om samen een top 20 samen te stellen van onze favoriete gender neutrale namen. We zijn uiteraard benieuwd wat jij van deze namen vindt én hoe jij denkt over gender neutrale namen en gender neutraal opvoeden.
- Mees
- Storm
- Puck
- Sjors
- Pip
- Sam/Sem
- Bobbie
- Kees
- Charlie
- Alex
- Beau
- Noa
- Robin
- Dominique
- Daan
- Sacha
- Micha
- Sanne
- Kris
- Raaf
Hoe denk jij over gender neutrale namen én opvoeden?
Fotografie: Scottvanderchijs, Paul Inkles, Jonathan Rolande
15 Comments
Nicole
Ik hoop dat wij onze dochter (bijna 4 maanden oud) kunnen laten zien dat ze alles kan doen wat ze wil, dat ze geen dingen niet kan/mag doen omdat ze een meisje is (hetzelfde geldt natuurlijk ook voor jongens!). Dat vind ik belangrijker dan namen of kleding. Ze heeft toevallig een ‘echte meisjesnaam’ omdat wij die het mooist vonden en haar kleding wisselt enorm. Ze heeft schattige roze outfits (voornamelijk gekregen, geef ik toe, maar we trekken het haar dus wel aan), maar ook superstoere dingen van de jongensafdeling.
Ik heb trouwens het idee dat dit thema bij ons onder een vergrootglas ligt, mensen lijken het extra interessant te vinden hoe wij als twee moeders hiermee omgaan.
Unwantedb0y_
Ik vind het zelf best een goed idee, ik ben zelf transgender en dit zou het voor veel makkelijker maken voor wij zei willen zijn
Annenoniem
Mooie namen! Ik zou alleen niet voor namen zoals Pip, Bobbie en Charlie gaan. Het zijn leuke bijnamen, maar je moet eraan dat jouw kind niet altijd een kind blijft. Het is leuk om Charlie te heten als je 3 jaar bent, maar hoe zit dat als je 35 bent? Dan is Charlie geen leuke naam meer, en hij/zij zal dat misschien wel heel vervelend gaan vinden! Hetzelfde met Storm, supergave naam als je een jaar of 10-15 bent! Het is ook een hele mannelijke naam, maar stel jouw kind is later homoseksueel, dan is Storm een naam die totaal niet bij die persoon past!
Kim
O? Intressant.
Nog meer hokjes ….namen die enkel bij een leeftijd passen. Of zelfs een naam die niet past bij een homoseksueel…jeetje..
Ik hoop dat we ooit stoppen met het geven van hokjes!
Jess91
Okay? De tante van mijn kind heet Charlie, al 26 jaar is ze daar vrij tevreden mee.
En hoezo zijn er nu opeens al namen die wel of niet ‘homoseksueel’ zijn? Mag je je zoon nog wel bijvoorbeeld ‘Mark’ noemen? Of ‘Dennis’? Of is dat al te gevaarlijk?
Mar
Ik vind het juist leuk om onze zoon stoere outfitjes aan te trekken of een overhemdje met strikje en bij onze dochter een jurkje of tutu! Maar als ze later andere kleren aan willen, prima.
Opvoeden doe je naar je eigen normen en waarden en dan geef je, als het goed is, ook aan je kindjes mee, dat ze goed zijn zoals ze zijn. Of ze nu vroeger wel of geen roze jurk aan hebben gehad 😉
Renée
Zo’n naam kan best onhandig zijn. Veel mensen weten bij mijn naam niet dat je aan de schrijfwijze ziet dat het de vrouwelijke vorm is.
Zeker met solliciteren heb ik enorm vaak reacties gehad met ‘geachte heer’, ondanks dat ik op mijn cv (v) achter mijn naam heb gezet.
Ook met voorstellen krijg ik vaak de reactie: ‘huh?! Dat is toch een mannennaam?’ Of nieuwe cliënten verwachten een mannelijke begeleider op de groep… etc, etc.
Geerdina
Ik vind neutraal opvoeden echt een goed idee. Wij hebben het geslacht niet van te voren willen weten, omdat we graag verrast worden worden. Mijn gevoel bleek beide keren te kloppen, we hebben 2 jongens gekregen. Maar idd neutrale kleertjes gekregen als kraamkado’s, en ze waren allemaal schattig/stoer. Qua naam zou ik in jullie geval niet voor “Sjors” gaan hahaha en Storm vind ik zo vreselijk….maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Noa stond ook hoog op mijn lijstje, maar toch uiteindelijk niet voor gekozen omdat deze naam toen zo vaak gegeven werd. Maar het blijft een mooie…. ook bobbie en Charlie vind ik erg leuk!
Blijft toch lastig hoor…..
Xx
Sab
Grappig! Bij ons zoontjes wisten wij voor de bevalling niet wat het zou worden.. De meisjes namen die we hadden waren ook gender neutraal ( niet echt bewust maar vond het zo leuk stoer) namelijk reza, river, quinn, indie. Ik had nooit over gender neutraal opvoeden gedacht maar vind het een mooi idee!
Tess
Ik denk dat het niet gaat over dat meisjes geen roze jurken mogen en jongens geen blauw. Het gaat erover dat wanneer je je kind unisex opvoed, het kind mooi mag vinden wat het mooi vindt, los van het geslacht. Als een jongen een roze kamer wil moet dat kunnen maar als het blauw kiest ook. Het gaat over keuze vrijheid los van geslacht.
Wanneer je je zoon altijd blauw geeft en je dochter roze dan leren ze in hokjes denken. Het is prachtig als meisjes durven voelen dat ze een brandweerpak cooler vinden dan de prinsessenjurk, maar dat hoeft niet natuurlijk. En dat een jongen durft te voelen dat hij roze hartjes op een shirt ook mooi vindt en dat durft te dragen omdat het weet: ik mag zijn wie ik ben!
Muriel
Persoonlijk zou ik mn kind gewoon een jongens of meisjes naam geven en zie er niet zoveel in om een kind gender neutraal op te voeden. Wat ik t belangrijkste vind is dat het kind zich op zijn/ haar eigen manier kan en mag ontwikkelen. Kleding dragen die hij/zij zelf leuk vind en spelen met speelgoed en vriend(innetjes) die hij/zij zelf leuk vind. Ik zelf leek vroeger op een jongetje, droeg alleen broeken, speelde met auto’s, lego en playmobil en speelde vaak met jongens. Heb me altijd een meisje gevoeld en niet een jongetje of gender neutraal. Ik heb er niks aan overgehouden. 😉
M
Daan vind ik zo’n ontzettend leuke naam. Ik hoor de naam niet vaak voor een meisje, maar ik zou het wel zo doen.
Marijn is ook een unisex naam.
Ik denk dat heel veel namen wel unisex kunnen zijn. Het licht er maar aan of jij toevallig een man of een vrouw met die naam kent.
Zo vond ik Robin een echte jongensnaam totdat ik een vrouwelijke Robin ontmoette. Nu vind ik het normaal voor beiden.
Anna
Oh wat zaten wij te twijfelen tussen ‘Finn’ & ‘Daan’ voor ons zoontje. Onze kleine man is nu inmiddels 18 weken oud & heet Finn 😉 Maar zie nog genoeg andere mooie namen in de lijst staan, wie weet voor de toekomst, hihi!
Fenix
hoi hoi, ik ben zelf nonbiair (masculine leunend) Als trans persoon opgroeiend, vind ik dit een best goed idee. Het maakt dit doorbreken van gender-rollen makkelijker. Maar, ik zou mijn kind zelf juist alles laten dragen. (Rokken, broekjes, overals, etc) En als het kind kan en wil kiezen dat die alle opties heeft en geen vooroordelen.
Fenix
Geef het kind Lego en auto’s en houten speelgoed en poppen zodat die zelf kan kiezen waar die mee speelt, in plaats van het kind toch weer in een ander (in dit geval genderneutraal) hokje te plaatsen