Fuck. My Fucking Problem! Wil je eindelijk, na jaren de meest romantische, woeste en passievolle scènes in films te hebben gezien, zelf alle kanten van de kamer zien middels de meest uiteenlopende seks standjes, blijkt er niets naar binnen te kunnen. Gewoon HO! STOP! TOT HIER EN NIET VERDER! Ja, je was dit al weleens eerder opgevallen toen je op je 14de voor het eerst een tampon naar binnen wilde schuiven en dit niet lukte, maar je had er toen niet veel aandacht aan geschonken. Fuck, pech, dan maar en lap maandverband. Dit nu gaat helaas wel even wat verder…
Hoe kan het nou dat je als vrouw geen seks kunt hebben? Een flinke tijd geleden schreef ik reeds over het onderwerp vaginisme: Vaginisme en Zwanger worden. Vaginisme is vandaag de dag helaas echt nog een taboe onderwerp, iets waarvoor heel veel vrouwen zich enorm schamen. Zonde en niet nodig, want het komt veel voor én het is goed om erover te praten. Vanavond om 20:30 uur kan je op NPO 3 kijken naar een hele documentaire over vaginisme: My Fucking Problem: Vaginisme.
Als je lijdt aan vaginisme is het niet of nauwelijks mogelijk om seks te hebben. Dit kan vele verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan nare ervaringen in het verleden met seks, extreme drang naar controle of een heel negatief zelfbeeld waardoor je je, letterlijk en figuurlijk, niet open durft te stellen voor de ander. Vaginisme kan binnen een relatie is een groot probleem zijn, omdat de partner vaak wel graag seks wil. Gelukkig is er wel wat te doen aan dit probleem. Je kunt hiervoor naar een seksuoloog gaan en ook een bekkenboden fysiotherapeut kan uitkomst bieden. Het is dus zeker niet uitzichtloos.
In My Fucking Problem: Vaginisme, het verhaal van Anne. Voor Anne is penetratie al tien jaar zo pijnlijk dat het onmogelijk is. Anne heeft verschillende therapieën gevolgd, zonder succes. En toch wil ze het koste wat kost ook kunnen. Waar komt dat gevoel vandaan? En hoe ervaren anderen dat?
“Vaginisme is onder velen een onbekend fenomeen, terwijl het voor een grote groep vrouwen dagelijks een grote rol speelt. BNN wil het probleem van vaginisme uit de taboe-sfeer halen en ik hoop vurig dat deze thema-avond hier aan bijdraagt. Heel gedurfd dat Anne van Campenhout zo’n persoonlijke film heeft gemaakt, waarmee ze volgens mij een belangrijke stap heeft gezet voor vrouwen om zich over eventuele schaamte heen te zetten en er over te praten met hun naasten, met professionals of ervaringsdeskundigen. Ga niet zelf aanklooien, maar praat er over.“ Sophie Hilbrand over vaginisme
Nog steeds een taboe
Voor vele honderduizenden vrouwen in Nederland doet penetratie pijn. Toch is het een taboe-onderwerp en dat wil Anne graag doorbreken met haar documentaire. In haar zoektocht spreekt Anne met lotgenoten, specialisten en haar eigen vriend. Deze docu laat de impact van een pijnlijke vagina zien en onderzoekt de vraag: hoe belangrijk is penetratie eigenlijk écht? Lukt het Anne om te accepteren dat dit er voor haar misschien niet in zit?
“Meiden met vaginisme hebben WEL zin in seks. Maar je kan niet seksen. Want dat doet pijn. Je kan je voorstellen hoe fucking frustrerend dit is. Fucking pijn. Sorry voor al de fucks. Maar het is gewoon echt fuck. En we zijn nog niet eens begonnen over tampons. Fucking tampons. Anne wil koste wat het kost kunnen seksen. Wil iedereen, toch? Maar er zijn dus nog honderdduizenden andere vrouwen waarbij penetratie fucking veel pijn doet. Maar stiekem, want niemand praat er over. Nou. Niet als het aan Anne ligt. En aan Sophie Hilbrand. En BNN!” bron: BNN.nl
1 Comments
Louise
Goed dat je dit bespreekt! Wat me alleen verbaasde (zeker voor een lesbische vrouw) is dat je vaginisme gelijkstelt met ‘geen seks kunen hebben’. Penetratie is toch maar één van de mogelijkheden om seks te hebben? Juist door penetratie te relativeren, kan de stress erover ook kleiner worden. De clitoris is nog altijd het voornaamste ‘genotsorgaan’ van de vrouw. Fijn vingeren en beffen dus…! 🙂