Vandaag is het Coming Out dag. Een dag waarop we ons even extra bewust zijn van het feit dat het belangrijk is dat we het hele jaar onszelf moeten kunnen zijn. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Er zijn nog voldoende mensen die zichzelf niet durven te zijn en rondlopen met een geheime geaardheid. Het feit dat er maar zo weinig lesbische rolmodellen zijn, draagt hier niet aan bij.

In de media zien we enorm aantal bekende homoseksuele mannen, denk aan Gerard Joling, Gordon, Albert Verlinde, Ferry Doedens, Douwe bob (bi), Paul de leeuw, Fred van Leer, Carlo Boshart, Jamai, Peter van der Vorst etc. Deze bekende voorbeeldfiguren maken het voor mannen makkelijker om voor hun homoseksuele geaardheid uit te komen. Maar wie zijn er eigenlijk bekend als het gaat om lesbische vrouwen? Dan kunnen we helemaal niet zo’n uitgebreid lijstje van BNer’s noemen. Ook volgens belangenorganisatie COC is er nog veel terrein te winnen bij de zichtbaarheid van lesbiennes.

“De lesbische vrouwen worden geleidelijk aan zichtbaarder. Dat is ook waar we op hebben ingezet de laatste tijd. Op dit moment zijn er nog relatief weinig zichtbare lesbische- en biseksuele vrouwen. Jonge lesbiennes hebben minder rolmodellen om naar op te kijken en aan vast te houden.”  aldus Philip Tijsma van het COC tegen NU.nl.

Rolmodellen kunnen een bijdrage leveren bij zelfacceptatie en eerlijk naar jezelf en de omgeving zijn over je geaardheid. Natuurlijk zijn er wel een aantal bekende lesbische vrouwen, waaronder Claudia de Breij en Barbara Barend, maar dat zijn wel een beetje de rolmodellen voor de oudere generatie, niet die voor de jonge generatie van nu.

lesbische rolmodellenbron foto

Vroeger kwamen de meeste vrouwen pas vrij laat voor hun geaardheid uit, rond hun 40ste. Nu is dat gelukkig flink wat jonger geworden. De gemiddeld leeftijd ligt nu ergens in de twintig. Het is normaler dan vroeger om lesbisch te zijn, maar er zijn vandaag de dag toch nog maar weinig rolmodellen.

We zijn even op onderzoek uit gegaan naar bekende(re) Nederlandse lesbiennes en kwamen bij de volgende namen: Shary-An, Maartje Paumen, Elle Bandita, Kim Lammers, Leona Philippo, Mirella van Markus, Barbara Barend en Bertie. De meeste van deze vrouwen is echter niet heel zichtbaar. We kennen ze nog ‘vaag’ van The Voice of Holland of zijn er enkel mee bekend als we into hockey zijn. De meest bekende lesbienne op dit moment zou dan Bertie misschien wel zijn… of vergeten we iemand? Wat ons betreft mogen er wel wat meer bekende lesbische vrouwen bijkomen!

Fotografie 1: Rafal Majewski

Wie zijn volgens jou op dit moment bekende lesbische rolmodellen?