Links af, rechts af, pad uitlopen, voorbij afdeling stomazorg en dialyse, verstopt in het hoekje. Daar moet ik zijn. Afdeling psychiatrie zegt het bord. “Is de depressiegroep niks voor jou?” vraagt ze. Tegenover me zit mijn psychiater. Een vrouw van ergens in de 60, gehuld in een vrolijke bloemetjesjurk. Op haar computerscherm zie ik groot mijn identiteitsbewijs staan. Een mugshot van 8 jaar geleden, wat alleen al voldoende aanleiding zou kunnen geven om je in een depressie te laten belanden.
De kamer waarin we tegenover elkaar zitten is afgezwakt, ietwat ongezellig. Heel even vraag ik me af of ik nou een afspraak heb met de huisarts of de psychiater. Een bureau met daarop een computer en een doosje tissues, aan weerszijden een stoel, een weegschaal en een behandeltafel met daarop zo’n witte laag papier. Niet bepaald een lekkere hangsofa zoals je die wel eens in films ziet.
Desalniettemin is de vrouw die tegenover me zit gelukkig minder ongezellig. Ze komt over als een warme persoonlijkheid met veel ervaring en rust. Ze straalt een bepaalde kalmte uit wat maakt dat ik me enigszins op mijn gemak voel in deze situatie. Een situatie waarvan ik niet had gehoopt hem weer tegen te komen. Een kamer met tissues. Die dingen maken het dat je al bijna moet huilen als je ze ziet staan. We bespreken het verleden, het heden en belanden bij het punt hoe verder.
De depressiegroep dus. In mijn hoofd zie ik een kamer vol met depressievelingen zwijgend tegenover elkaar zitten. “En uhm, wat houdt dat dan precies in?” Het idee om in groepstherapie te gaan spreekt me namelijk niet direct aan. Überhaupt het woordje therapie geeft me het gevoel weer jaren terug de tijd in te gaan. Terug bij af. Ik wil graag weer vrolijker worden, zin hebben in het leven, maar nooit meer wil ik zoals vroeger een wandelend psychiatrisch patiënt zijn. In de ban van therapie. Hospitaliseren. Hoe je het ook wilt noemen. Het voelt alsof ik hier maar wat ronddwaal tussen alle mensen. Gevoel van afstand. Er niet bijpassen en een bepaald gebrek aan connectie. Het aangaan van therapie zou dat misschien beter kunnen maken, maar mijn angst is dat therapie het juist alleen maar versterkt.
De depressiegroep is een groep van maximaal 9 mensen die samen 10 weken lang 1x per week samenkomen en onder begeleiding van een psycholoog aan de slag gaan. Het doel van de depressiegroep is niet om ieders verleden om te spitten en op te graven, maar enkel om inzicht te krijgen in hetgeen dat maakt dat je vastloopt, passief wordt en blijft hangen in vicieuze cirkel. Dit wordt gedaan met behulp van een zogenoemd G-schema, wat staat voor: Gebeurtenis -> Gedachte -> Gevoel -> Gedrag -> Gevolg. In deze specifieke volgorde. Door hier inzicht in te krijgen, kan je gaan werken aan jezelf.
Schema’s en opdrachten, nog zo iets waar ik niet echt warm voor loop. Daarbij weet ik prima wat ik denk, voel, wel en niet moet doen. Dacht ik. Ik voel me naar en depressief, maar wat houdt dat dan eigenlijk in? Naar en depressief zijn namelijk beiden geen gevoelens. Voel ik me boos, bedroefd, angstig? Gevoel en emotie, wat is eigenlijk het verschil? Ik heb genoeg therapie gehad om het te moeten kunnen onderbouwen, maar ik heb op dit moment eigenlijk helemaal geen idee. We roepen allemaal al snel dat we ons niet lekker of depri voelen, maar gaan eigenlijk voorbij aan het gevoel dat juist maakt dat we ons zo voelen. Zo ook ik. Ik weet prima dat ik slecht in mijn vel zit, maar omschrijven kan ik het niet.
Ik ben om, ik ga wel naar die groep met depressievelingen om ervan uit te gaan dat het toch niet zal werken… (niet helpende gedachten, ook een onderwerp in de depressiegroep). Woensdagochtend 10 uur. Het is zover. De depressiegroep gaat van start. Ik voel me vreselijk nerveus en opgewonden tegelijk. Hoe zullen de mensen zijn en wat staat me te wachten. Terwijl ik de kamer binnenloop zie ik dat ongeveer iedereen er al is. Alsof je een verjaardag binnenwandelt en alle ogen zich tot jou richten. “Uhh, hoi?!” We zijn met zijn zessen. Ik dacht dat er negen mensen zouden komen, maar met een depressiegroep kan je natuurlijk ook niet anders verwachten dan dat er een aantal zijn die zelfs te depressief zijn om te komen. Als we maar geen suf voorstelrondje hoeven te doen denk ik nog bij mezelf, terwijl ik de psycholoog al hoor beginnen met de zin: “Ik stel voor dat iedereen zich even kort voorstelt zonder diep in te gaan op wat je problemen zijn. Wie wil er beginnen?” Nou, dat lijkt me fantastisch….
Een aantal weken verder was ik al aardig (tegen alle verachting in) gewend geraakt aan de groep. Twee mannen en vier vrouwen met verschillende achtergronden, maar veelal dezelfde valkuilen en niet helpende gedachten. Sommigen te ver heen om nog maar iets van een sociale activiteit te ondernemen, anderen dagelijks met zichzelf in gevecht om hun vrolijke masker en baan te behouden, maar allen met één doel. Weer grip krijgen en die cirkel doorbreken. Elke week namen we samen het G-schema door met herkenbare gebeurtenissen en gedachten en bespraken we onze ‘huiswerkopdrachten’. Een wekelijks terugkerende opdracht was het bijhouden van positieve gebeurtenissen. Een lijst waarop je 3x per dag bijhoudt wat er goed ging die dag. Een beetje suf en kinderachtig klonk het in mijn oren.
Daar zat ik weer in bed met mijn lijstje. Diep denkend over de afgelopen uren van de dag. Wat was er positief? Ik had gewerkt, met Sjors en Scarlet gewandeld, gegeten, had wat in het huis gedaan of waren nog even bij iemand langsgegaan. Tja, dat waren allemaal alledaagse dingen. Dingen die mensen behoren te doen. Dingen die zoveel mensen dagelijks zonder moeite doen. Ik heb de wereld niet gered, hét medicijn tegen kanker niet uitgevonden, had niet het beste idee van Nederland en voelde me ook nog eens somber. Wat was er dan in vredesnaam positief?
Het idee van het lijstje is, zoals je misschien al verwacht, het opschrijven van de kleine dingetjes die wel goed gaan. Om te beseffen dat het wandelen met de hond of wel naar je werk gaan terwijl je je somber voelt, best positief is. Ook al is het iets alledaags en doen miljoenen andere mensen het ook, voor iemand met een depressie kan het al een hele stap zijn om enkel 5 minuten de deur uit te gaan. Hoe suf en kinderachtig ik de opdracht vond, ik had er behoorlijk wat moeite mee. Ik ging al snel op zoek naar grote dingen, zoals het maken van het dak van de schuur, niet een rondje hardlopen, maar 5 km hardlopen. Daar moest ik namelijk moeite voor doen en mezelf toe zetten. Kleinere dingetjes voelden niet als positief, maar als alledaags. Iets om aan te werken dus.
Nu inmiddels ruim 10 weken verder, mis ik de woensdaggroep stiekem zelfs een beetje. Het voelde prettig om herkenning te vinden bij anderen en er soort van actief mee bezig te zijn. Ik kan niet zeggen dat ik me stukken vrolijker en levenslustiger voel, maar de depressiegroep heeft me een goed zetje gegeven om bewuster stil te staan bij bepaalde gedachten en gevoelens. Wel was de hele groep het erover eens dat 10 weken toch wat aan de korte kant is, gezien merendeel pas bij week 5 een beetje los komt in de groep. Of het echt meer effect heeft om de depressiegroep langer te volgen weet ik daarentegen niet.
Ik merk zelf dat het niet zozeer de activatie is die ik nodig heb, waar in de depressiegroep ook veel aan wordt gewerkt, maar het ombuigen van de negatieve gedachten. Het herkennen en het veranderen daarvan. Om hieraan te werken start ik in september met, hoera, een nieuwe groep! Een cognitieve gedragstherapie groep. Ik ben benieuwd. Als ik me maar niet weer opnieuw hoef voor te stellen…….
33 Comments
Lotte
Heel mooi geschreven Joyce! Wat knap dat je de depressie aanpakt en ervoor gaat. Er valt echt veel te halen, cognitieve gedragstherapie kan je weer helpen anders naar dingen te kijken. ik vind je superstoer
Jessica
Wow heftig verhaal zeg! Sowieso knap dat je het deelt. En het blijft zonde dat zo’n mooie jonge meid hiermee rondloopt.
Ik hoop dat het voor je gaat werken en dat het je nieuwe inzichten geeft.
Bianca
De niet-helpende gedachten, heel herkenbaar. Goed dat je de stappen naar de groepen hebt genoegen. Ik wens je veel succes!
Wieke
Wat stoer dat je dit hebt opgeschreven. Dat is ook iets positiefs!
Suzanne
Hoi Joyce,
Wat knap dat je dit deelt. Heel veel succes bij de cognitieve gedragstherapie!
X Suzanne
Beaudine
Echt super goed geschreven! En zo herkenbaar, vooral dat voorstellen hahaha.
Ik hoop dat de volgende groep je goed gaat helpen. Want je verdient het zo om happy te zijn!
Liefs, Beaudine
Jiska
Wat knap dat je hier zo open over verteld. Ik heb zelf ook al jaren last van depressies maar dat is nu gelukkig onder controle door middel van antidepressiva. Ik hoop dat je volgende groepje je gaat helpen en dat je weer wat meer zin in het leven krijgt. Heel veel succes met alles Joyce x
Jeanine
Wat doet mij dit goed om zowel als psycholoog en als ervaringsdeskundige (van zowel depressies als angsten) dit te mogen lezen. Wat fijn dat je je ervaringen deelt en het nog altijd heersende taboe wat aan het doorbreken bent (nog eentje voor op je positieve lijstje). Als we er nou allemaal wat opener over waren, want grote kans dat dit ons allen in ons leven wel eens overkomt of dat je iemand in je omgeving hebt die het overkomt. En ja, ik gebruik expres overkomen, want je kan er weinig aan doen als het weer op je pad komt. Maar mooi om te lezen dat je er zo actief mee aan de slag gaat. Stay strong!
Janine
Ik sluit me aan bij Jessica die het knap vind to dat je dit deelt en dat ze het zonder vindt dat zo’n mooie jonge maid hiermee ronloopt.
Het blijft een gevecht Joyce maar je bent op de goed even wet. Ik hoop dat je ons op de hoogte blijft houden van je progressie.
Sterkte !
Janine
Oeps sorry voor de foutjes hierboven… ‘vindt’, ‘rondloopt ‘, ‘geode weg’.
Christine
Respect voor Het Schrijven!
Ik wens je het beste toe! Geloof in jezelf zoals wij in jou geloven!
Senna
Joyce! Het G-schema hoort bij cognitieve gedragstherapie en laat je inzien hoe je gedachtes je gedrag beïnvloeden. Ik vind het oprecht zo knap van je dat je dit doet en aan jezelf werkt.. Ik ben er zelf ook nog lang niet! (L)
Karin
Bijzonder om zo openhartig dit verhaal te delen!
Heel mooi beschreven. Hier kunnen vast veel mensen bemoediging en kracht uithalen!
Kan op je lijstje positieve dingen 😉
Rozemarijn
Lieve Joyce,
Super knap en mooi hoe je hier openlijk over verteld! Heel herkenbaar ook!
Ben inmiddels 42 en pas gescheiden, maar heb soort gelijke stappen bewandeld. En als je hier vatbaar voor bent zal je er nooit helemaal vanaf komen, maar je kunt hierdoor wel een manier vinden om het leefbaar voor jezelf te maken.
Heel veel sterkte en kracht wens ik je toe en weet dat het altijd goed is hoe je nu bent. Er is maar 1 Joyce en dat ben jij. Een uniek en mooi persoon in deze wereld!
Liefs Rozemarijn
Geerdina
Wow! Wat stoer dat je dit zo deelt hier Joyce. Idd iets voor de positieve lijst lijkt mij. Dat je het wilt aanpakken is al heel goed, het lijkt me iedere keer weer een berg om over heen te moeten. Heel veel succes en sterkte met het vervolg. Ik hoop van harte dat het je helpt en dat je je weer fijn gaat voelen. Ook voor Scarlet lijkt het me heel naar om te zien hoe iemand waar je van houdt niet voluit kan genieten van het leven. Dus ook voor Scarlet een dikke duim omhoog!
Xx keep your head up!
Martine
Heel dapper dat je het bent aangegaan! En dat je er zo open over schrijft. Ik denk iets dat voor meer mensen herkenbaar is dan je zo van de ”buitenkant” kunt zien. Take care, de zon gaat weer schijnen voor je!
Shirley
Mooi beschreven. Ik denk dat veel mensen hier steun uitt kunnen halen en ik hoop dat het je stap voor stap helpt om beter in je vel te zitten.
Kim
Mooi.. En wat fijn dat je hier, ondanks je “wantrouwigheid” vooraf, wat aan hebt gehad. Succes in september!
Irene
Heel dapper om het zo op te schrijven
Kim | Psychopraat
Mooi geschreven Joyce, en knap dat je hier zo open over bent. Als psycholoog vind ik het heel interessant om te lezen hoe er te werk gegaan werd en hoe jij het ervaren hebt. Fijn dat het iets in gang gezet heeft, hopelijk voel je je snel weer beter! Succes met de volgende groep!
Chantal
Erg herkenbaar! Ik ben net een maand bezig met een mentalisatie groep .. Een deeltijd behandeling van 3 dagen in de week… Het voorstellen was natuurlijk verschrikkelijk ! Maar ik vind de groep echt geweldig hoor! Maar ik moet er ook nog 18 maanden mee door
Ilse
:'( komt goed mega Jo (yce)
Vai
Je bent een power-vrouw, Joyce! Je kan álles! Je kan dit delen, je kan dieren helpen beter maken, je kan houden van mensen en dieren, je kan auto rijden, je kan de wereld redden en banken beroven, je kan naar therapie groepen en je kan ook helemaal gelukkig zijn. Je kan een inspiratie zijn, je kan dat niet zijn, het allerbelangrijkste is dat je kan kiezen. En ik vind het heel mooi dat je hiervoor kiest, dit delen en aangaan. Succes met je volgende groep 🙂
Charon
<3
Irene
Heel mooi beschreven Joyce en stoer dat je hierover zo open bent. Denk dat iedereen wel periodes heeft met depressieve gevoelens of somberheid, maar dat er vaak weinig over gesproken wordt.
Sandra
Ooh Joyce ik vind het zo knap dat je dit deelt! Er zijn volgens mij heel wat mensen die hiermee worstelen en het durven uitspreken en aanpakken is al zo’n grote stap!
Ik wens je heel veel succes in je groepje, je lijkt me een superfijne vrouw!
Summer
Knap dat je dit zo durft te delen en er open over schrijft! Een mooie stap en ik denk dat het voor velen kan helpen om herkenning te vinden of om meer inzicht in depressie te krijgen. Dat is zeker niet iets alledaags, veel mensen durven er niet over te praten en door er open over te schrijven doorbreekt het misschien zelfs wat het stigma.
Joyce, ik wens je veel beterschap toe en hoop dat je iets kunt vinden waardoor je ook van kleinere dingen kunt genieten!
Agnes
Wat dapper dat je ten eerste de depressie wil aanpakken. Zeer confronterend en een lang proces, zo ook weet ik. Ik hoop dat de cognitieve gedragstherapie gaat helpen. Wat iemand hierboven al schreef, is dat het G schema een onderdeel is van cognitieve gedragstherapie. Dus daar zul je de komende periode weer volop mee aan de slag gaan. Je kunt het!
Verder vind ik het bewonderenswaardig dat je er open over bent. Er hangt een taboe op de psychiatrie, stigmatisering. En jij schrijft er nu heel open over en doorbreekt dat stigma. Knap hoor!
Ik wens je veel sterkte in de zoektocht naar positiviteit en het verslaan van de depressie. Ik ben trots op je!
Emily
Wat goed dat je dit toch hebt gedaan en een positieve ervaring aan over hebt gehouden, dat het je wat inzicht heeft gegeven. Ik doe nu 7 maanden de dgt therapie, wat gericht is op je emoties. Wat zijn het en hoe ga je er mee om. Wij moeten ook wekelijks een G-schema invullen en ik merk dat ik veel dingen van de therapie steeds vaker bewuster toepas in mijn leven. De therapie is een half jaar en ik ben net begonnen hem opnieuw een half jaar te doen.
Anyway, succes met je volgende therapie!
fien
heel mooi geschreven !
enorm herkenbaar en goed dat je het deelt !
het is niet fijn maar vechten is de optie !
succes met de verdere therapie !
Marlies
Joyce, wat goed dat je hulp heb gezocht. Activatie is belangrijk maar negatieve gedachtes doorbreken net zo alleen dat vergt net wat meer stappen weet ook ik.
Ik vind het niet fijn te lenzen dat je niet lekker in je vel zit maar het is soms wel fijn te weten dat ook andere jonge mensen dezelfde worsteling doormaken en ik hoop voor jou dat je je stap voor stap weer wat beter zult gaan voelen.
Bedankt dat je meehelpt in het doorbreken van taboes door dit online te delen. Heel dapper!
Sine
Hi Joyce,
wat een herkenbaar verhaal. Als iemand met wederkerende zware depressies weet ik hoe ongelooflijk k*t het voelt als een depressie weer terugkomt. Je voelt je zo uit het veld geslagen en zo hopeloos. Iedere keer weer het gevecht aan te gaan, voelt als zo’n zware opgave. Ik vind het heel knap dat je er weer voor gaat en wens je veel succes met je verdere therapie. Geef niet op, dit gaat weer voorbij, ook wanneer het niet meteen morgen is (wat fijn zou dat zijn!), maar er komen weer betere dagen, echt!
Liefs
Ellis en Diana
Fijn dat je dit deelt. Goed ook. En goed dat je wegen zoekt om te leren omgaan met depressie.
Nog een reden waarom ik het fijn vind dit te lezen is omdat ik het herken….vrees ik. En waar ik tegenaan loop momenteel is eigenlijk de hulpverlening die er wel is maar waar je allemaal voor moet betalen of aanvullend verzekerd moet zijn. Of een 2e lijns instantie zien te vinden waar je dan weer “binnen” moet komen met hulp van een huisarts. Niet echt heel laagdrempelig of zo allemaal…
Ik ben benieuwd hoe de nieuwe groep zal uitpakken voor je. Succes!