Lesbian Bed Death oftewel lesbische beddendood. Wat is het? Wat kan je eraan doen en hoe kan je het voorkomen? De afgelopen maanden kwam ik dit begrip meerdere malen tegen. Onder de break-up video van Shanon & Cammie van het bekende lesbische YouTube kanaal Nowthisisliving werd Lesbian Bed Death al snel genoemd als reden van de break up. Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van dit begrip, maar inmiddels heb ik wat research gedaan en ben ik erachter wat lesbian bed death precies is, wat de misvattingen erover zijn én wat je er mogelijk tegen kunt doen.
Het leek me interessant om hierover wat te schrijven, omdat er in Nederland weinig informatie beschikbaar is over dit onderwerp en het wel iets is dat veel voorkomt onder lesbische stellen. Lesbian Bed Death staat eigenlijk voor het moment dat je als lesbisch stel stopt met het hebben van seks en dit inruilt voor knuffelen en gezellig samen zijn. In plaats van een koppel voel je je op dat moment meer beste vriendinnen. Je bent in de loop van de jaren erg op elkaar gaan lijken, doet alles samen, knuffelen, strelen, slapen, je draagt elkaars kleding… maar je hebt geen seks meer samen. Dit op elkaar willen lijken en alles samen doen kan voortkomen uit bindingsangst, verlatingsangst en symbiose drang als gevolg van gemist in je jongere jaren. Een Lesbian Bed Death kan zorgen voor veel paniek en angst over de relatie. “Als er geen seks meer is, zal het immers wel een slechte relatie zijn!” Is dat ook zo? Moet je je zorgen maken als er binnen je relatie sprake is van de zogenaamde Lesbian Bed Death (LBD)?
De term Lesbian Bed Death werd in 1983 geïntroduceerd door Pepper Schwartz, socioloog aan de Universiteit van Washington. Volgens Schwartz, is er binnen hechte lesbische relaties over het algemeen sprake van minder seks dan binnen iedere andere relatie. Hoe langer de relatie duurt, hoe meer dit volgens hem afneemt. Een Duits onderzoek dat hierop volgde toonde aan dat de vrouwelijke ‘sex drive’ afneemt als zij eenmaal in een veilige relatie zit. Vanuit de evolutionaire psychologie hebben lesbische stellen minder behoefte aan seks dan hetero stellen of homo stellen. Deze theorieën hebben de nodige kritiek gekregen vanuit de lesbische gemeenschap en van diverse andere onzekerzoekers.
Critici verwierpen de theorieën en zeiden dat Lesbian Bed Death voorkomt uit homohaat en fobie. Ook werd gezegd dat heel veel koppels, hetero, homo of lesbi, na verloop van tijd te maken krijgen met een vermindering van de hoeveelheid seks en dat dit helemaal niet specifiek of meer voorbehouden is aan lesbische koppels.
Lesbian Bed Death blijft dus een beetje een vaag en bekritiseerd begrip. Sommigen zeggen dat het bestaat, anderen hebben er felle kritiek op en zeggen dat het onzin is. Door de onbekendheid met het verschijnsel zijn er sowieso ook nogal wat misvattingen over. Ik zal hieronder daarom een aantal misvattingen bespreken, die er hopelijk ook voor zorgen dat het verschijnsel wat duidelijker wordt.
Misvattingen over Lesbian Bed Death – Lesbische Beddendood
1. Zo gauw er geen seks meer is, moet je je zorgen maken over LBD.
Het is een misvatting dat je je direct zorgen moet gaan maken over lesbian bed death als je een tijdje (weken, maanden) geen of nauwelijks seks hebt. Misschien spelen er hele andere zaken of doen jullie het op dat gebied even wat rustiger aan. Het minder hebben van seks is niet direct een reden voor paniek.
2. Minder seks betekent een slechte relatie.
Ondanks dat het altijd en overal over seks gaat, heeft niet ieder mens heel vaak seks, ook lesbische vrouwen niet. Het is niet erg om een tijdje geen seks te hebben en iets anders meer aandacht te geven binnen je relatie. Het hebben van minder seks betekent niet direct dat je een slechte relatie hebt of dat het slechter gaat met je relatie.
3. Minder seks betekent dat er iemand vreemdgaat.
Hoewel dit vaak gedacht wordt, is het natuurlijk niet altijd zo. Dat je partner nu even geen seks wil houdt niet direct in dat die de seks ergens anders haalt. Misschien zit ze even gewoon niet zo goed in haar vel of spelen er andere zaken. Voordat je conclusies trekt, is het goed om hierover met elkaar te praten. Natuurlijk in de hoop dat beide partijen er eerlijk over zijn.
4. Heel veel knuffelen is slecht voor je seksleven.
Met deze misvatting wordt indirect ook meteen een waarde toegekend aan knuffelen, namelijk dat het van minder waarde is dan seks. Dat is subjectief en niet terecht. Er is niets mis met meer knuffelen dan seks hebben. Het gaat erom wat voor jullie als koppel goed voelt. Seks en knuffelen staan los van elkaar.
5. Relaties met een stevige basis hebben geen periodes van weinig of geen seks.
Het idee dat een gezonde relatie bestaat uit twee individuen die voortdurend zin hebben in seks met elkaar is niet realistisch. Er zijn altijd ups en downs in een relatie. Het is vrij normaal om de ene periode minder/geen seks te hebben dan de andere periode. Zolang de communicatie goed blijft en erover gepraat wordt, is het oké.
6. Hulp vragen bij seksuele problemen is echt not-done!
Als het op seks aankomt vinden veel mensen het maar wat vreemd om om hulp te vragen. Hier ligt duidelijk nog een taboe op. Toch is het heel normaal om hulp te vragen als er problemen zijn rondom seksualiteit, daarvoor is een seksuoloog nu eenmaal! Niets om je voor te schamen, er zijn meer mensen dan je denkt met problemen met seks.
7. Er is maar één manier om seks te hebben.
Misschien heb je op dit moment niet meer seks op de manier die je eerder gewend was, maar misschien is die andere manier ook gewoon goed. Het is vrij normaal dat je voorkeuren wat betreft seks door de jaren heen veranderen. Het is niet erg om nu meer van het voorspel te genieten en vroeger meer dan de seks zelf. Er is geen 1 goede manier om seks te hebben. Bespreek met elkaar wat voor jullie nú goed voelt en accepteer en waardeer dit.
8. Het is iemand haar fout.
Als twee personen in een relatie geen seks meer hebben met elkaar is het makkelijk om naar elkaar te gaan wijzen. Iemand of iets moet de schuld op zich nemen en jij bent het niet. Het is alleen helemaal niet belangrijk waar de ‘fout’ ligt, want het is geen fout. Je hoeft geen excuus te hebben om even geen seks te willen. Zolang het voor jou en je partner goed voelt, is het prima. Je hoeft op niemand indruk te maken of je bij niemand te verantwoorden.
9. LBD betekent dat je uit elkaar moet gaan.
Hoe jij omgaat met een periode van weinig of geen seks is jouw keuze. Niemand verplicht je om dan ook direct uit elkaar te gaan. Misschien kies je er wel voor om naar een seksuoloog te gaan, misschien probeer je wel andere manieren om seks te hebben en misschien heb je wel gewoon lange tijd geen seks. Lesbian Bed Death hoeft helemaal niet te betekenen dat je geen goede relatie meer hebt of dat de situatie uitzichtloos is. Voorop staat dat je moet doen wat goed voor jou is.
Hierboven heb je een aantal misvattingen kunnen lezen die komen kijken bij Lesbian Bed Death. Je kan hieruit wel concluderen dat dit verschijnsel niet per se iets ernstigs hoeft te zijn of direct het eind van je relatie betekent. Het woord “death” is dus eigenlijk niet helemaal passend, want er is wel degelijk iets aan te doen als je dat wilt. Het is helemaal aan jou en je partner hoe je hiermee omgaat en hoe je het wilt oplossen. Tenslotte heb ik daarom nog een aantal tips gevonden die je kunnen helpen als je binnen je relatie kampt met Lesbian Bed Death. Deze tips zijn deels afkomstig van de Huffington Post.
Tips bij Lesbian Bed Death – Lesbische Beddendood LBD
1. Geen seks gedurende 30 dagen. Dit betekent dat je elkaar 30 dagen lang niet aanraakt daar waar normal een onderbroek of BH zit. Als iets altijd maar beschikbaar is, wordt het soms ook gewoon en saai. Als je iedere dag friet eet vind je er na een paar weken niks meer aan. Kan je maar 1 keer per mand friet eten, dan is het heerlijk en kijk je ernaar uit.
2. Geen discussies over seks gedurende 30 dagen. Je mag overal over praten, behalve over seks gedurende deze dagen.
3. Probeer 30 dagen lang niet over klusjes in huis te praten. Stuur elkaar die dingen tijdelijk even per mail of sms, maar probeer vanaf het moment dat je thuis komt écht aandacht voor elkaar te hebben.
4. Geen telefoon, computer of televisie tijdens het avondeten gedurende 30 dagen. Avondeten duurt slechts 30 minuutjes, dus dat moet écht wel mogelijk zijn.
5. Geef elkaar iedere dag te minste 1 compliment. Het hoeft niets groots te zijn, als is het maar een complimentje over het doen van de afwas.
6. Geef elkaar 30 dagen lang geen kritiek. Dat betekent alles wat maar enig gevoel van schuld kan opleveren bij je partner, houd het 30 dagen voor je.
7. Doe 1 ding gedurende minimaal een uur los van elkaar. Dit zorgt ervoor dat je weer meer om met elkaar over te praten hebt en dat het leuker is om elkaar weer te zien als je even iets apart hebt gedaan.
8. Geen zelfbevrediging gedurende 30 dagen. Waarom? Zodat er seksuele spanning kan ontstaan tussen jullie. Als je het zelf al oplost, gooi je een kans voor de ander weg.
9. Las een date avond in. Gewoon een avondje met z’n tweetjes en bedenkt omstebeurt iets leuks om te gaan doen. Het hoeft niet groots te zijn.
10. Sport in ieder geval 3 keer per week gedurende minimaal 30 minuten. Door te sporten voelen we ons vaak beter over onszelf en dit kan weer helpen om weer meer zin te krijgen in seks. Bovendien helpt het tegen stress, wat ook goed is voor je relatie.
Tenslotte ben ik natuurlijk benieuwd of jij al eens van Lesbian Bed Death hebt gehoord of dat je er zelf wellicht op een manier mee te maken hebt of hebt gehad. Ik hoop dat dit niet aanvoelt als een taboe onderwerp en/of dat we op deze manier, door er een blog over te schrijven, dit dan een ietsiepietsie beetje wordt doorbroken. Bedankt in ieder geval voor het lezen van dit artikel, ik hoop dat je het interessant vond.
fotografie: Angrylambie
0 Comments