Toen wij actief bezig waren met het samen proberen zwanger te worden hebben we het regelmatig gehad over wat het effect op het kind zou kunnen zijn van het hebben van twee moeders. Zou het kind niet slechter opgroeien omdat het geen vader heeft? Zou het kind hierdoor niet constant een gemis ervaren? Je vraagt je al die dingen af, simpelweg omdat je het beste wilt voor je toekomstige kindje. Niet alleen wij vragen ons die dingen af. Overal ter wereld zijn er twijfels over het opvoeden van een kind door lesbische ouders, oftewel same sex ouders. Een recent onderzoek toont nu echter aan dat opvoeding door ouders van hetzelfde geslacht geen negatieve invloed heeft op een kind.

Onderzoekers uit Amerika en Nederland onderzochten 190 families met 95 heteroseksuele en 95 lesbische koppels, met minstens één kind tussen de leeftijd van 6 en 17 jaar. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de gezondheid van de kinderen, eventuele emotionele problemen, hun sociale gedrag en hun leergedrag. Uit het onderzoek bleek dat er geen significante verschillen waren tussen de kinderen van de heteroseksuele en lesbische koppels.

Het onderzoek is gebaseerd op een onderzoek uit 2013. Naar schatting leven er 690.000 same sex koppels in Amerika waarvan er zo’n 19 procent een kind opvoeden dat nu onder de 18 jaar is. Er is reeds veel onderzoek gedaan naar same sex gezinnen, om te beginnen in 1980 tijdens de zogenaamde lesbische baby boom. Toen was het namelijk voor het eerst mogelijk voor lesbiennes om toegang te krijgen tot een spermabank. Nadat same sex adoptie werd goedgekeurd vond er ook een flinke stijging plaats in het aantal homoseksuele koppels met een kind.

Lesbische ouders geen negatief effect op kindTijdens het onderzoek werd vooral gekeken naar lesbische koppels omdat slechts een klein aantal homoseksuele koppels voldeden aan de onderzoekscriteria. Er werd gekeken naar koppels die geen geschiedenis kenden van gezinsinstabiliteit, scheiding en waarvan de ouders zelf zijn opgevoed door hun biologische ouders.

Er werden nagenoeg geen verschillen gevonden tussen de lesbische en heteroseksuele gezinnen. Enkel op het gebied van stress bij de opvoeding was er een klein verschil. Dit bleek hoger bij de lesbische koppels dan bij de heteroseksuele koppels. De onderzoekers denken dat dit wordt veroorzaakt doordat ouders van hetzelfde geslacht meer druk ervaren om hun kinderen goed op te voeden.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het april nummer van de Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

Bron: news.health.com  Fotografie: Cia