Op 1 april 2001 werd het eerste homohuwelijk in Nederland gesloten. Nu bijna 15 jaar later is de kans dat de vrouwen die destijds met elkaar in het huwelijksbootje traden inmiddels in scheiding liggen best groot. Huwelijken tussen twee vrouwen eindigen het vaakst in een scheiding. Volgens het onderzoek van het CBS heeft een huwelijk tussen twee vrouwen veel meer kans om te stranden dan een huwelijk tussen twee mannen. Sinds 2011 strandden jaarlijks meer dan 200 huwelijken tussen twee vrouwen en ruim 100 huwelijken tussen twee mannen.
Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding. Bij mannen en hetero stellen ligt dit percentage beduidend lager. Na tien jaar was ruim 15 procent van de mannenhuwelijken uitgemond in een scheiding. Bij huwelijken tussen man en vrouw was dit 18 procent.
Huwelijken eindigen vaker in een echtscheiding als mensen voor hun twintigste of tussen hun veertigste en vijftigste trouwen. De kans op scheiding is ook groter bij een groter leeftijdsverschil tussen de partners. Ook als rekening wordt gehouden met de leeftijd en met het leeftijdsverschil blijkt de kans op echtscheiding bij een vrouwenhuwelijk groter dan bij een mannenhuwelijk en een heterohuwelijk.
Partners in een homohuwelijk trouwen gemiddeld op latere leeftijd dan partners in een heterohuwelijk. Mannen die een andere man trouwen zijn gemiddeld ruim 43 jaar op de dag van de bruiloft, terwijl mannen die een vrouw trouwen gemiddeld bijna 37 jaar zijn. Bijna 20 procent van de mannen in een homohuwelijk was 55 jaar of ouder tijdens de bruiloft.
Mannen in een homohuwelijk zijn niet alleen gemiddeld ouder als zij trouwen, het leeftijdsverschil tussen beide partners is ook groter dan bij huwelijken tussen twee vrouwen en huwelijken tussen man en vrouw. Bij huwelijken tussen twee mannen in 2015 was de ene partner gemiddeld 7,5 jaar ouder dan de andere. In meer dan een kwart van de huwelijken tussen twee mannen was het leeftijdsverschil groter dan tien jaar.
Vrouwen die met vrouwen trouwen zijn vaak ouder dan vrouwen die een man huwen. Op een bruiloft van twee vrouwen is de gemiddelde leeftijd van de partners ruim 39 jaar, terwijl vrouwen die een huwelijk met een man aangaan gemiddeld 34 jaar zijn. Bij twee vrouwen scheelden de partners gemiddeld 4,6 jaar, iets meer dan de 4,3 jaar bij huwelijken tussen man en vrouw.
Wat nou echt de oorzaak is van het hogere percentage scheidingen tussen twee vrouwen is niet duidelijk. Misschien trouwen vrouwen veel sneller en impulsiever? Misschien zijn we sneller jaloers of hebben we sneller de neiging om vriendinnen te worden in plaatst van partners te blijven?
Wat denk jij dat de oorzaak is?
Bron: CBS.nl
Bron foto’s
7 Comments
Dorien
He dames,
Het is toch wat.
Nou wij zijn 14-06-2014 getrouwd en hopen dat voor altijd te blijven.
Hebben jullie het wel eens over trouwen? En wat zouden jullie dan dragen? Waar voelen jullie je het lekkerst in?
Liefs Dorien
Jessica
Wat een interessante cijfers. Ja..hoe zou dat kunnen? Ik dacht er misschien aan dat vrouwen toch wel wat beter kunnen katten, maar dat kunnen volgens mij de meeste homo mannen ook. Misschien op emotioneel gebied dat het lastiger is om met een vrouw te leven dan met een man ? Ik durf het niet te zeggen, wat denken jullie? Hoe denken jullie zelf over trouwen?
Dina
Geen idee waar het aan ligt, lijkt mij een toevalligheid. Al twijfel ik toch of deze cijfers wel kloppen….maar meiden als jullie zouden willen trouwen, gewoon doen hoor! Het is zo fijn om je liefde voor elkaar te vieren met de mensen waar je van houdt. Ik heb het pas gedaan na 19 jaar samen te zijn geweest, maar het was de moeite waard! ❤
Lilian
Op het nieuws gaven ze als reden dat vrouwen het misschien minder goed tolereren wanneer de ander vreemd zou gaan. Ik ben ook wel benieuwd hoe jullie over trouwen denken?
Ilse
Wat een cijfers en statistieken! Geen idee wat de oorzaak is.
Ilona Wielinga
Wow ik had dit niet verwacht, vind t wel apart en kan er ook niet echt een verklaring voor bedenken.
Rianne
Misschien komt het wel doordat lesbiennes (vaak) minder afhankelijk zijn dan een vrouw die met een man is getrouwd. Velen hebben allebei een full-time baan en zijn er geen kinderen in het spel. Bij een scheiding zorgt dit voor veel minder problemen en is de stap makkelijker te maken.