Op 1 april 2001 werd het eerste homohuwelijk in Nederland gesloten. Nu bijna 15 jaar later is de kans dat de vrouwen die destijds met elkaar in het huwelijksbootje traden inmiddels in scheiding liggen best groot. Huwelijken tussen twee vrouwen eindigen het vaakst in een scheiding. Volgens het onderzoek van het CBS heeft een huwelijk tussen twee vrouwen veel meer kans om te stranden dan een huwelijk tussen twee mannen. Sinds 2011 strandden jaarlijks meer dan 200 huwelijken tussen twee vrouwen en ruim 100 huwelijken tussen twee mannen.

Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding. Bij mannen en hetero stellen ligt dit percentage beduidend lager. Na tien jaar was ruim 15 procent van de mannenhuwelijken uitgemond in een scheiding. Bij huwelijken tussen man en vrouw was dit 18 procent.

Huwelijken eindigen vaker in een echtscheiding als mensen voor hun twintigste of tussen hun veertigste en vijftigste trouwen. De kans op scheiding is ook groter bij een groter leeftijdsverschil tussen de partners. Ook als rekening wordt gehouden met de leeftijd en met het leeftijdsverschil blijkt de kans op echtscheiding bij een vrouwenhuwelijk groter dan bij een mannenhuwelijk en een heterohuwelijk.

lesbisch huwelijk

Partners in een homohuwelijk trouwen gemiddeld op latere leeftijd dan partners in een heterohuwelijk. Mannen die een andere man trouwen zijn gemiddeld ruim 43 jaar op de dag van de bruiloft, terwijl mannen die een vrouw trouwen gemiddeld bijna 37 jaar zijn. Bijna 20 procent van de mannen in een homohuwelijk was 55 jaar of ouder tijdens de bruiloft.

Mannen in een homohuwelijk zijn niet alleen gemiddeld ouder als zij trouwen, het leeftijdsverschil tussen beide partners is ook groter dan bij huwelijken tussen twee vrouwen en huwelijken tussen man en vrouw. Bij huwelijken tussen twee mannen in 2015 was de ene partner gemiddeld 7,5 jaar ouder dan de andere. In meer dan een kwart van de huwelijken tussen twee mannen was het leeftijdsverschil groter dan tien jaar.

Vrouwen die met vrouwen trouwen zijn vaak ouder dan vrouwen die een man huwen. Op een bruiloft van twee vrouwen is de gemiddelde leeftijd van de partners ruim 39 jaar, terwijl vrouwen die een huwelijk met een man aangaan gemiddeld 34 jaar zijn. Bij twee vrouwen scheelden de partners gemiddeld 4,6 jaar, iets meer dan de 4,3 jaar bij huwelijken tussen man en vrouw.

Wat nou echt de oorzaak is van het hogere percentage scheidingen tussen twee vrouwen is niet duidelijk. Misschien trouwen vrouwen veel sneller en impulsiever? Misschien zijn we sneller jaloers of hebben we sneller de neiging om vriendinnen te worden in plaatst van partners te blijven?

Wat denk jij dat de oorzaak is?

Bron: CBS.nl
Bron foto’s