Google opruimwoede en je vindt mijn naam erachter. Mijn huis moet netjes en schoon zijn en is dat het niet, dan kan je me maar beter met rust laten totdat het wel weer op orde is. Is mijn huis een rommeltje, dan is het in mijn hoofd ook een rommeltje. Ik kan me er vreselijk aan irriteren en er slecht door functioneren. Opruimen werkt voor mij haast therapeutisch.

Inmiddels kan ik me er al iets meer bij neerleggen, maar vroeger had ik dwangmatige opruimwoede. Alles moest staan waar het hoorde te staan en er mocht geen haartje of kruimeltje liggen. Hieronder 10x herkenning voor de opruimfanaten onder ons.

opruimwoede

1. Er is iets verplaatst…
Ik weet precies waar alles staat. Verplaatsen en denken dat ik het het niet zie, is geen optie. Alles heeft een vaste plaats, een plaats waar het hoort te staan. Iets van de ene naar de andere kant van de kamer verplaatsen is dus niet oké. Scarlet is erg goed in spullen op plekken neerleggen waar ze niet horen. Iets pakken, maar niet terugleggen. Vreselijk vervelend is dat. Oké, ik geef toe, ik kan niet goed tegen verandering.

2. Chaos in je hoofd
Chaos in huis, betekent chaos in je hoofd. Wanneer het huis rommelig is kan ik enorm geïrriteerd raken. Ik heb dan ook het gevoel dat ik pas weer normaal kan functioneren nadat ik het huis eerst heb opgeruimd en heb schoongemaakt. Ik kan geen gezellige dingen doen met die chaos in mijn hoofd. De mensen die op dat moment bij me in de buurt zijn kunnen me dan ook maar beter niet proberen tegen te houden. Wanneer het huis eenmaal weer netjes is kunnen we weer praten…

3. Ziet niemand het dan?
Het lijkt wel alsof jij de enige bent die het ziet, de rommel en viezigheid. Regelmatig vraag ik me af hoe het nou mogelijk is dat Scarlet niet ziet wat ik zie. Dat zij niet nodig vindt wat ik wel nodig vind. Haren van poes en Sjors, viezigheid van schoenen omdat het vies weer is buiten, vlekken op de vloer, te veel wasgoed overal en nergens. Hoe kan zij zich daar nou niet aan ergeren? Hoe kan zij nog normaal relaxed op de bank zitten en niet helemaal gek worden in haar hoofd?

J: Ik moet zo echt even het huis opruimen en schoonmaken
S: maar dat heb je pas nog gedaan
J: Uhm, dat was 4 dagen geleden?!!

opruimwoede

4. Niet. Goed. Genoeg.
Jij bent de enige die goed kan schoonmaken. Ik vind het altijd enorm frustrerend dat ik de enige ben die het huishouden doet en zorgt dat het leefbaar blijft, maar als Scarlet dan in een opwelling besluit mee te helpen met schoonmaken, maakt dat het ook niet veel beter. Voor mijn gevoel ben ik namelijk de enige die het huis goed kan schoonmaken. Scarlet stofzuigt naar mijn mening niet goed genoeg en bij het dweilen mist ze hele delen. Ze kan gewoon niet schoonmaken. Ik zou blij moeten zijn met alle hulp, maar het voelt gewoon niet goed genoeg. Natuurlijk kan ze heus wel schoonmaken, maar waar het op neerkomt, is dat wanneer zij schoonmaakt, ik mijn eigen hoofd niet opruim. Vroeger was dit zo extreem dat ik alles checkte en het dan nogmaals ging doen, wat weer enorme frustratie bij de ander opleverde. Gelukkig kan ik het inmiddels aardig loslaten en ben ik wat milder geworden in mijn schoonmaakwoede.

5. Nee het is niet mijn hobby
Omdat ik veel opruim en het graag netjes en schoon houd, krijg ik vaak de opmerking ‘maar je vindt het toch ook leuk om te doen?!’, naar mijn hoofd geslingerd. Ja, ik vind het fijn wanneer mijn huis netjes en schoon is, maar nee, ik heb net zo min zin om 2 uur lang in huis te zwoegen en te zweten, totdat alles er weer picobello uitziet. Ik vind het best oké om met een muziekje op wat in huis te doen, maar het is zeker niet mijn hobby.

opruimwoede

6. Vaatwasser hell
De vaatwasser inruimen lijkt heel simpel, maar dat geldt zeker niet voor alle mensen. Niet alle mensen nemen de vaatwasser fatsoenlijk inruimen even serieus. Zo zijn Scarlet en ik behoorlijk verschillend in het inruimen van de vaat in de vaatwasser, wat de nodige irritatie kan opleveren. Ik spoel sommige dingen eerst een beetje af, waarna ik het zo goed en efficiënt mogelijk probeer in te ruimen. Scarlet daarentegen, mikt alles gewoon, hup, de vaatwasser in. “Je gaat toch niet eerst voorspoelen zegt ze dan. Dan kan je zo goed niet meer afwassen”. Of er nou nog eten op het bord ligt of niet, restjes in de glazen zitten. Alles gaat er gewoon, hatsjiekiedee, schots en scheef in. Pannen over glazen, glazen rechtop, er kan best nog meer bij….   AAaaRRrrGGGgg!

7. Pakjes openscheuren
Op de meeste pakjes en zakjes zitten van die handige aangegeven scheurrandjes. Het is dus de bedoeling dat je op dat punt het product openmaakt, zodat je het goedje wat erin zit, zo goed en lang mogelijk kan bewaren. Waarom begrijpt niet iedereen dat? Waarom moeten sommige mensen maar gewoon in het wilde weg pakjes en zakjes openscheuren? Scarlet? Op de kaasverpakking zit zo’n handig plakrandje, maar nu jij de verpakking hebt opengemaakt, zit er nauwelijks nog een randje aan de verpakking.

opruimwoede

8. Prullenbak
Een prullenbak is er voor afval en vieze dingen, dat weet ik best, maar toch houd ik mijn prullenbak zo netjes en schoon mogelijk. Tijdens het schoonmaken, neem ik dus ook mijn prullenbak af. Dit is overigens ook wel nodig, want voor Scarlet is een prullenbak slechts een prullenbak. Een bak waarin ze altijd net iets teveel propt en etensresten op zo’n manier ingooit, dat het altijd op de rand belandt. Dit schoonmaken is natuurlijk nergens voor nodig. Het is tenslotte toch de prullenbak? Hoort daar dan geen schimmel in te zitten? NOOOO!

9. Verschillende sokken
Zwarte sokken zijn misschien wat saai, maar heel erg handig om bij elkaar te zoeken. Als er iets vervelend is, dan is het wel met verschillende sokken moeten lopen. Eerder hadden we zwarte sokken met gekleurde tekstjes bovenaan. Je snapt natuurlijk wel dat na één keer dragen en wassen, die tekstjes nooit meer goed bij elkaar zijn gekomen. Het voelt gewoon niet oké om aan je ene voet een roze tekst te hebben en aan de andere voet een oranje tekst. Inmiddels zijn de tekstjes de deur uit en hebben we voor kerst een shitload aan identieke zwarte sokken gekregen. Hoe fijn!

opruimwoede

10. Nee, dat is niet gezellig
Scarlet vindt het erg gezellig als er overal in huis allerlei spulletjes staan. Spulletjes waar ze een herinnering aan heeft, die ze heeft gekregen of die ze gewoon lief of grappig vind. Ik heb het liefst een huis dat gewoon lekker clean is. Geen rommeltjes, geen troepjes overal, ik vind daar niks gezelligs aan. Ligt er dus ergens een krant of staan er nieuwe accessoires op tafel… dan maak je mij daar niet heel blij mee.