Val je op meiden? Maar je was toch christelijk? Dat mag toch niet van je geloof? Ik kan niet meer bijhouden hoe vaak ik die vraag wel niet heb gehad. Het kan toch gewoon? 100% gay zijn en 100% christen? Ik ben christelijk opgevoed. Mijn ouders, broer, zus en ik gingen iedere zondag braaf naar de kerk. Liever zat ik thuis, maar toch moest ik mee.

Terwijl ik ouder en ouder werd, arriveerde de middelbare school. “Goh wat is dat een knap meisje”, dacht ik. Mijn hele leven veranderde vanaf dat moment. Ik merkte dat ik meisjes leuk vond, terwijl ik dat zelf niet wilde. Ik dwong mijzelf om jongens leuk te vinden. Terwijl ik ging slapen, probeerde ik te fantaseren over die éne speciale jongen waarmee ik op een pier liep, hand in hand. Lachend keken we elkaar dan aan, maar er zat geen gezicht op het idee van de perfecte jongen. Het was eigenlijk één grote waas of was het geen jongen?

Op een gegeven moment lukte het dwingen niet meer en begon ik mezelf te accepteren. Na een tijdje kwam ik uit de kast bij m’n ouders, broer en zus. In het begin vonden ze het moeilijk, maar nu staan ze achter me. Ook al vinden ze het moeilijk om te weten dat ik van plan ben om met een vrouw te trouwen en zullen ze altijd ergens hopen dat ik met een jongen thuis kom.

geloof lesbischMaar nu, nu begint de ellende pas. Nadat ik er achter kwam dat ik op vrouwen viel, legde ik de link met mijn geloof. Ik ben christelijk. Zelf geloof ik sterk in God, en ga daarom ook vrijwillig iedere zondag naar de kerk. Toentertijd, heb ik mijn eerste vriendinnetje altijd verborgen gehouden. Niemand mocht van haar weten. Hoe zouden ze wel niet reageren als ik het vertelde! Ik wilde er nog geen eens over na denken.

Ik had al geruchten gehoord over iemand anders die niet meer mocht zingen in een koortje, omdat hij homo was. Maar bij mijn tweede vriendinnetje wilde ik het heel anders aanpakken. “Ik ga mezelf zijn!’’ Aldus vertelde ik het in mijn kerk. Stilletjes deed het de ronde, en werd ik op gesprek gevraagd. Ze zeiden verder niet van tevoren dat het hier over ging, maar dat ging het uiteindelijk wel.

Doordat ik een belangrijke taak heb in mijn kerk, ligt dit punt erg gevoelig. Ze willen dat ik achter de principes sta van mijn kerk. Hoe kan ik daar achter staan, als zij niet achter het homohuwelijk staan. Dat er duidelijk staat dat een relatie hebben met hetzelfde geslacht een gruwel is? Als ik niet écht mezelf kan zijn..? “Als je blijft denken op de manier hoe je nu denkt, dan moet je misschien overwegen om een andere kerk te gaan zoeken’’.

Duidelijk mijn eigen mening geven hebben ze liever ook niet. Dat gaat tegen de principes in. Het doet best pijn, om te horen dat mensen je willen veranderen, terwijl je jezelf eindelijk hebt geaccepteerd en zelf zo hard hebt geprobeerd om te veranderen. Ook merk ik dat ik mijzelf steeds meer distantieer van de kerk. Is dat goed? Nee, dat zou alleen komen door dit deeltje. God wil mij toch ook gewoon gelukkig zien? Hij wist al wie ik zou worden toen ik nog in mijn moeders buik zat. Waarom doen ze zo?

geloof lesbischEen tijdje terug las ik een artikel van een meisje die gay is en ook christen. Zij vertelde dat ze in 2 werelden leeft die elkaar niet begrijpen. Ik ben het geheel met haar eens. Sommigen denken dat het een ziekte is waarvan je genezen kan worden, maar wij weten wel beter.

Nu ben jij misschien wel gay en christen, of ken je iemand die gay en christen is en heb je misschien wel dezelfde struggles die ik heb. Dan wil ik je één ding meegeven. Niemand kan jou veranderen voor wie je bent. God heeft je zo gemaakt, en dat wist hij van te voren. Hij gaat jou gelukkig maken, maakt niet uit hoe! Hopelijk komen deze twee werelden een keer bij elkaar, gaan ze rond de tafel zitten, spreken het uit en zullen ze elkaar accepteren.

Liefs N ♥


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof, lesbische ouders of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.com.  Verder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.

Fotografie: Emma Brown