Gepest om mijn geaardheid? Waarom word ik gepest als ik gewoon laat zien wie ik ben? Vroeger toen ik klein was, kon en mocht ik zijn wie ik wilde. Spelen met de mensen met wie ik wilde. Niemand die ergens commentaar op gaf of zich ergens mee bemoeide. Ik hoefde me nergens druk over te maken, maar dat veranderde. Er kwam steeds meer verandering. Mensen gingen anders naar mij kijken en ik voelde me heel erg apart. Ik zou niet normaal zijn. Er zou van alles mis met mij zijn.

Vroeger toen ik nog een klein meisje was, trok ik me niks aan van andere mensen. Ik kon altijd heel leuk spelen en er was eigenlijk nooit zo heel veel aan de hand, maar beetje voor beetje werd ik steeds onzekerder. Ik werd af en toe geplaagd. Waarom? Dat weet ik nog steeds niet. Dit speelde zich vooral op de basisschool af. Mijn basisschool zit in een dorpje waar ik woon en diegenen die mij pestten, zouden dus ook naar het voortgezet onderwijs gaan bij mij in het dorp. Daar zat ik gewoon niet op te wachten. Ik wilde niet nog langer gepest worden. Ik koos ervoor om naar een school te gaan in de stad. Daar zit een dieropleiding.gepest om mijn geaardheid

Dieren betekenen alles voor me. Ze luisteren naar me en ik kan er mijn hart luchten. Veel makkelijker dan bij mensen. Daarom praatte ik ook zoveel met mijn dieren. Ik durfde het niet tegen de mensen te vertellen. Ik had gehoopt om op die school een hele andere start te kunnen maken. Minder onzeker en steviger in mijn schoenen te komen staan, maar dat viel heel erg zwaar. Ik keek erg op tegen andere mensen. Die gingen met alles zo makkelijk om. Het maakte niet uit wat anderen van hun vonden. Kon ik dat ook maar. Ik ging mezelf steeds verder onderuit halen.

Ik ging steeds meer nadenken over mijn geaardheid. 14 jaar oud was ik toen. Er was geen enkele jongen die ik leuk vond. Ik ging wel veel met jongens om, maar ik voelde me meer aangetrokken tot de meiden. Ik wilde niet nog langer met dit geheim rond lopen. Ik wilde er over kunnen praten. Ik voelde me heel erg ongelukkig al die tijd. Ik had gehoopt, als ik mijn coming out had gehad, ik me veel beter zou voelen. Maar ook dat viel tegen. Ik voelde me eigenlijk alleen maar ellendiger.

Met kleine stapjes heb ik het tegen mijn vriendinnen gezegd. De eerste stap. Ik wilde toch ergens mijn verhaal doen en mijn vriendinnen betekenden toen heel erg veel voor mij. Ik dacht dat ik hun kon vertrouwen. Ik begon eerst bij mijn beste vriendin die ik toen had. Die respecteerde mijn keuze en ik kon altijd bij haar terecht. Door haar super lieve reactie was ik van plan om het ook aan de andere vriendinnen te vertellen. Mijn ouders vonden wel dat ik heel voorzichtig moest zijn omdat nog niet iedereen het respecteert, maar na een week nadenken kwam ik tot de conclusie dat het wel de beste optie was.

Na een week heb ik het tegen mijn vriendinnen gezegd. Wel allemaal apart en heel voorzichtig, want ik wist alsnog niet hoe zij zouden reageren. Ze waren allemaal trots op me dat ik het heb gezegd en ze zouden me steunen. Ik kon ook altijd bij hun terecht als er iets was. Wat was ik er blij mee dat er mensen waren die me steunden.

Ook heb ik tegen mijn klas gezegd. Verschillende mensen hadden al het vermoeden. We hadden het vak economie van een nieuwe docent. Dat was een lekkere binnenkomer van mij. Ik was midden voor de klas gaan staan en heb gezegd dat ik op meiden val. Mensen gingen me steunen vanuit een andere hoek. Mensen waarvan ik het totaal niet had verwacht.

Langzaam aan verwaterde het contact met al die mensen. Ik mocht niet meer mee naar buiten in een tussenuur. Ze zeiden niks meer als ik bij hen kwam staan in de pauzes, wat maakte dat ik me heel erg buitengesloten voelde. Via een ander kreeg ik te horen dat er over mij werd gepraat met discriminerende teksten en een aantal foto’s. Ik begreep er niets van. “Waarom zouden vriendinnen zoiets doen?” dacht ik op dat moment. Ik kon het niet geloven. Het bleef zo een tijdje door gaan. Ik wilde ook helemaal geen contact meer met hun. Ik kon me niet eens meer concentreren op school. Mijn punten gingen achteruit en zelfs het huiswerk lukte niet meer. Dit speelde vanaf februari 2015 tot de zomervakantie van 2015.

Wat was ik blij dat de zomervakantie er was. Ik had gehoopt op wat rust, maar ik merkte dat ik depressief werd. Ik kon nergens meer van genieten. Alles was te veel. Ik was heel erg chagrijnig en kon geen leuke dingen meer doen. Het enigste wat ik kon doen als ik thuis was, was voor me uit zitten kijken. In de zomervakantie heb ik me ook ingeschreven bij een psycholoog. Ik wilde weer proberen om met een nieuwe start naar school te kunnen gaan. Proberen om me beter te voelen. Daar kwamen gesprekssessies bij kijken maar ook een EMDR sessie (De EMDR sessie heeft wel geholpen). De gesprekssessies heb ik nog steeds. Het helpt me wel enorm.

gepest om mijn geaardheidNa de zomervakantie kwam ik terug. Die oude vriendinnen bleven heel stiekem bezig. Ze stopten niet voor mijn gevoel. Ik heb genoeg geleerd om ze nu links te laten liggen, maar het doet enorm veel pijn en kost veel energie. Ook de gedachten dat het mijn vriendinnen waren die zoiets hebben gedaan. Ik kan het me nog steeds amper voorstellen. Ik slik nu ‘Melatonine’ om beter te kunnen slapen en ook van de psychiater heb ik medicijnen gekregen. Antidepressiva. Daar ben ik nu al even mee bezig en het werkt enorm goed. Ik merk al veel verschil.

Op sommige momenten denk ik nog wel dat ik nooit mijn “coming out” had moeten doen naar mijn vriendinnen toen, maar dat kon ik toen ook nog niet weten. Ik kan ook nog niet trots zijn op mezelf, want ik accepteer mezelf nog niet helemaal. Het pesten zal daar veel invloed op hebben gehad. Na alles wat ik heb meegemaakt merk ik wel dat ik sterker ben geworden. Het heeft me heel veel geleerd. Het gaat gelukkig steeds beter….

Dionne


Zou jij ook een gastblog voor ikVrouwvanJou willen schrijven? Dit mag gaan over alles rondom lesbisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan jouw coming out, jouw geloof, lesbische ouders of kinderwens. Mail ons gerust even op ikvrouwvanjou@gmail.com.  Verder praten over dit onderwerp of gewoon zin om een potje te kletsen? Meld je dan aan op ons forum.