Ben ik een pleaser? Ik vrees dat ik dit wel een beetje ben. Vroeger denk ik wat meer dan nu, maar ik kan mezelf nog steeds wel een beetje een pleaser noemen. Wat is een pleaser? Iemand die veel bezig is met het anderen naar het zin maken. Dit kan deels het gevolg zijn de opvoeding. Je hebt bijvoorbeeld op jonge leeftijd al veel verantwoordelijkheid op je moeten nemen of je hebt een negatief zelfbeeld ontwikkeld en hebt hierdoor de bevestiging van anderen erg nodig. Het veel doen voor anderen en het altijd maar anderen naar de zin maken, kan ook de nodige teleurstelling opleveren. Niet iedereen doet immers hetzelfde terug. Bovendien kan het constant bezig zijn met de wensen van anderen ervoor zorgen dat je helemaal niet meer weet wat je nou eigenlijk zelf wilt.

Hoe dan ook, als je – net als ik – een beetje een pleaser bent, zal je je in de nodige zaken herkennen. In deze blog beschrijf ik daarom 10 dingen die pleasers zullen herkennen. Ben jij een pleaser?

ben ik een pleaser?1. Je wilt jezelf bewijzen
Het mijzelf willen bewijzen is zeker een dingetje bij mij. Zeker toen ik nog niet zo lang werkte bij mijn werkgever kon ik nauwelijks stoppen met werken. Ik bleef altijd langer en kon het werk maar moeilijk loslaten. Hierdoor kwam ik vaak laat thuis, terwijl dat vaak helemaal niet nodig was. Ik bleef gewoon nog even doorwerken omdat ik het graag extra goed wilde doen. Ik maakte nog even schoon, ruimde nog wat extra op en checkte nog de nodige zaken. ‘Waar blijf je nou?!’ appte Scarlet me regelmatig rond 19:00 uur, als ik nog niet thuis was. Het voelde goed om zo hard te werken en hiermee indirect te bewijzen dat ik goed genoeg ben, dat ik waardevol ben. Nog steeds werk ik graag heel hard, al zie ik de zaken nu wel iets meer in perspectief.

2. Je kunt niet kiezen
“Hier of daar eten? Thuis blijven of de stad in? Ga jij of ga ik?” Aaaaaaah! I don’t know! Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Iets waar ik heel erg slecht in ben. Keuzes maken is iets wat bij het leven hoort, maar vaak heb ik liever dat iemand anders ze maakt. Waarschijnlijk zodat ik dan niet diegene ben die een foute keuze kan maken.

3. Je kan geen uitnodiging afslaan
Zo nu en dan breng ik mezelf nog weleens in de problemen door een dubbele afspraak in te plannen. Dit komt niet per se doordat ik dan niet weet dat ik niet al een afspraak heb gemaakt, maar meer doordat ik de afspraak niet durf af te slaan. Een tijdje geleden had iemand me bijvoorbeeld uitgenodigd voor een picknick. Ik reageerde enthousiast, maar wist in mijn achterhoofd dat ik op die dag al andere afspraken had staan die ik niet eenvoudig kon verzetten. De uitnodiging afslaan durfde ik niet, waardoor ik het er – heel dom – op aan liet komen en op het allerlaatst alsnog, met een smoes, moest zeggen dat ik niet kon komen. Ik had veel beter direct kunnen zeggen dat ik niet kon, maar was bang voor de reactie en de teleurstelling en durfde dat niet goed.

ben ik een pleaser?4. Je durft geen feedback te geven
Eerlijk zijn tegen mensen over hoe je vindt dat ze iets doen vind ik lastig. Ik wil mensen niet kwetsen en weet dat voor veel mensen feedback lastig is om te ontvangen. Ik vind het zelf ook niet altijd even leuk. Scarlet feedback geven vind ik een stuk minder lastig. Dat vindt zij dan weer irritant, want tegen haar ben ik wel kritisch, maar tegen de mensen om mij heen niet. Dat voelt voor haar niet altijd even eerlijk. Tegelijkertijd wil ik ook graag dat mensen eerlijk tegen mij zijn en me feedback geven, zodat ik dingen kan veranderen als ik die niet zo goed aanpak.

5. Je wil niet om hulp vragen
Andere mensen om hulp vragen wanneer je er zelf even niet meer uitkomt is heel normaal en zelfs heel verstandig, maar ik ben iemand die graag zoveel mogelijk alles alleen wil oplossen en daarom ook niet snel iemand om hulp zal vragen. Ik ben beter in het helpen van andere mensen met problemen dan dat ik ze opzadel met mijn problemen. Ik wil niemand tot last zijn of zeikerig overkomen en vind dat ik mijn problemen zelf op moet kunnen lossen.

6. Je kan geen nee zeggen
Het is voor mij vaak haast letterlijk onmogelijk om iemand af te wijzen en een ‘nee’ te verkopen. Zelfs deur aan deur verkopers kan ik ondanks hun veel te irritante gezwets, maar moeilijk weg sturen. Ik wil niet bot en ongeïnteresseerd overkomen of er voor zorgen dat mensen me minder leuk vinden door nee te zeggen. Eerder was ik altijd enorm bang om mensen teleur te stellen door nee te zeggen, maar inmiddels kan ik gelukkig steeds iets vaker voor mezelf opkomen en doen wat ik werkelijk wil.

7. Je bent bang voor ruzie
Als ik iets vreselijk vind, dan is het wel ruzie. Of het nou ruzie is tussen twee andere personen of dat ik er zelf bij betrokken ben, ik wil graag dat mensen mij en elkaar aardig vinden. Ik voel me altijd vreselijk ongemakkelijk wanneer er om me heen ruzie wordt gemaakt of wanneer ik weet dat iemand boos op me is. Dat moet gewoon zo snel mogelijk opgelost worden. Natuurlijk hebben Scarlet en ik ook wel eens ruzie, maar erg lang duurt dat nooit.

8. Je wil alles uitleggen
Wanneer ik er dan toch voor durf te kiezen om iets niet doen en daadwerkelijk ‘nee’ te zeggen, dan moet ik op zijn minst aan diegene uitleggen waarom ik het dan niet kan of wil doen, toch? Ik kan gewoon niet simpel nee zeggen, want wat zal de ander dan wel niet denken? Als ik het uitleg, dan voelt het nog een soort van gerechtvaardigd om iets af te wijzen en voel ik me minder schuldig.

9. Je wilt dat mensen afhankelijk van je zijn
Ik vind het prettig als mensen ook iets nodig hebben van mij. Het is prettig om te weten dat mensen niet zonder mij kunnen. Dat geeft me een goed gevoel, het gevoel dat ik er toe doe. Ergens weet ik natuurlijk wel dat iedereen vervangbaar is, maar dat wil ik liever niet altijd geloven. Bovendien, voor Scarlet ben ik gelukkig niet vervangbaar!

ben ik een pleaser?10. Je zegt sorry voor alles
Dit laatste puntje is wel een beetje dubieus bij mij, aangezien sorry zeggen niet mijn sterkste kant is, zeg maar gewoon een slechte kant. Ik kan prima voor allerlei onbenullige zaken tig keer ‘oh sorry’ zeggen, maar als het gaat om discussies of dingen die ik ‘zogenaamd’ fout heb gedaan, dan vind ik het heel lastig om sorry te zeggen. Het voelt vaak gewoon zo minderwaardig en overdreven om sorry te zeggen… tot grote irritatie van Scarlet die soms gewoon even een sorry van me nodig heeft.

Over het algemeen kan je wel zeggen dat ik een pleaser ben. Tegelijkertijd merk ik wel dat ik door de jaren heen verander en mezelf ontwikkel. Ik durf meer voor mijzelf op te komen en mijn eigen weg te bewandelen. Scarlet is daarentegen trouwens weer helemaal geen pleaser. Die vindt het eerder lastig om de hele tijd te doen wat andere mensen zeggen…

Ben jij een pleaser?