Tegenwoordig doen we het een stuk minder en kijken we liever op de bank naar een goede film, maar vroeger was ik toch wel elk weekend in het café of bij een ander feestje te vinden. Uitgaan is leuk en gezellig, maar er zitten toch ook zeker wat haken en ogen aan. Lange rijen voor de bar, irritante gozers, vieze wc’s en nog veel meer dingen die je moet doorstaan tijdens een avondje stappen.

Hieronder beschrijf ik 10 struggles tijdens het uitgaan die de meeste mensen die zo nu en dan uitgaan wel zullen herkennen.

Wel of geen jas?
Uitgaan in hartje winter. Wel of geen jas meenemen? Je kan bijna niet anders in de kou, maar ik vind het altijd ontzettend irritant om een jas mee te moeten nemen wanneer we uitgaan. Is er geen garderobe, dan moet je dat ding de hele tijd meeslepen en overal achterlaten en is er wel een garderobe, dan moet je hoogst waarschijnlijk een half uur uittrekken om hem op te laten hangen en een half uur om hem aan het eind weer op te pikken. Als het even tegenzit is die mooie nieuwe sjaal die je in je mouw had gestopt ook nog eens spoorloos verdwenen.

Samen uit samen thuis?
Samen uitgaan is natuurlijk ontzettend gezellig, maar hoe ga je erheen? Ga je met de auto of de trein en ga je apart of samen? Ik vind het zelf altijd het prettigst om alleen te gaan wanneer ik met de auto ga, zodat ik weg kan gaan wanneer ik wil. Het gezegde luidt wel ‘samen uit, samen thuis’, maar in een groep zijn er altijd mensen die of vroegtijdig alweer naar huis willen of het liefst doorgaan tot de zon weer opkomt. Met iedereen rekening moeten houden kan dan wel eens irritant worden. De trein is in een aantal opzichten natuurlijk ook wel weer heel erg handig, mits hij natuurlijk überhaupt in de buurt komt van de plek van bestemming. Je kan dan gewoon een drankje drinken en hoeft niet te tossen wie er die avond de BOB is. Het nadeel van de trein is alleen dat hij, afhankelijk van waar je woont, maar tot een bepaald tijdstip rijdt en als je even pech hebt, deze net mist en tot in de vroege uurtjes moet wachten. Niet echt grappig wanneer je doodop bent en eruit ziet alsof je net uit een horror scène bent gelopen.

Drankjes bestellen
Dan ben je eindelijk binnen, met of zonder jas, en sta je alweer voor de volgende uitdaging. Je hebt dorst en zin in een lekker drankje. Maar nu? Ga je een drankje voor jezelf halen of ga je het hele rondje af om te vragen wat iedereen wil drinken, in de hoop dat iemand anders de volgende ronde doet? Ik voel me hier persoonlijk altijd een beetje ongemakkelijk bij. Ga je daar gewoon vanuit of bespreek je zoiets eerst met elkaar? Daarnaast heb je dan ook mensen die 6x zoveel drinken als jij drinkt. Ik ben een hele slome drinker en zal op een avond zeker niet meer dan 3 drankjes drinken. Om de beurt rondjes geven zal dan ook absoluut in mijn nadeel zijn.

struggles tijdens het uitgaanNog 20 wachtende voor u…
Daar ga je dan met de hele bestelling richting de bar. Staan al die mensen nou gewoon voor de lol bij de bar te hangen of is dat serieus de rij? Er is een hele menselijke muur rondom de bar gevormd en nu maar zien hoe je in vredesnaam de aandacht van de barman trekt. Het kan soms vreselijk lang duren om een simpel drankje te bestellen. Dronken mannen die langs je heen bulderen met in hun handen boven hun hoofd traytjes met bierglazen. Iedereen stoot elkaar aan en van links en rechts voel je de bierdouche over je heen komen. Die meid die nu helemaal vooraan staat, stond net toch achter je?? Damnit! Eenmaal eindelijk vooraan te zijn gekomen vraagt die irritante vent achter je of je zijn bestelling ook even wilt doorgeven…

Shall we dance?
En dan nu lekker je drankje opdrinken… Natuurlijk niet, het is tijd om te dansen! Dansen? Wie zei er iets over dansen? Je spartelt nog wat tegen, maar om jezelf niet helemaal als klein kind op te stellen die zich op de grond te laten vallen, laat je je maar meetrekken de dansvloer op. Tja, en nu dan? Ik vond het vroeger altijd vreselijk om te dansen. Ik was gewoon bang om er idioot uit te zien. Al mijn vriendinnen gingen dan tijdens een schoolfeest de dansvloer op en ik stond er maar een beetje sukkelig bij. Vreselijk wanneer ze ook nog eens riepen: “Kom nou!!”, of je inderdaad onder dwang meetrokken de dansvloer op. Inmiddels vind ik het prima om te dansen en ook wel lekker om de remmen even los te laten, maar voor de mensen die niks hebben met dansen, kan uitgaan soms wat ongemakkelijke momenten opleveren. Stap naar links en sluit aan, stap naar rechts en sluit aan… Doe dit een paar keer achter elkaar en je hebt al een aardig dansje on de knie…

struggles tijdens het uitgaanCan’t touch this
Ik kan hier wel redelijk mee omgaan, maar Scarlet heeft echt een gloeiende hekel aan bumperklevers op de dansvloer. Mensen die minstens 10 vierkante meter nodig hebben om te dansen en het dan nog presteren om tegen je aan te knallen. Niet één keer, nee gewoon constant. Scarlet wordt er al snel wat agressief van en haar meenemen naar een nogal druk bezocht concert is dan ook een bad idea!

Wat zeg je?!
Naast dat je helemaal geen zin hebt in een praatje, maar gewoon lekker wilt staan kijken of dansen, versta je er ook helemaal geen bal van. De muziek in de discotheek staat vaak zo hard dat het haast onmogelijk is om te socializen of bij te kletsen met je vrienden. Je moet haast in elkaars oor kruipen om een paar zinnen over te kunnen brengen. Ik vind een gesprek voeren op deze manier nooit zo heel prettig, dus probeer het zoveel mogelijk met handgebaren op te lossen. En je weet het, heb je het na 3 keer nog steeds niet verstaan.. gewoon leuk lachen alsof je het helemaal begrijpt.

That’s just nasty
Na al dat gedans en die twee drankjes die je in 3 uur tijd hebt kunnen bestellen, is het tijd om naar de wc te gaan en je een beetje op te frissen. Het lijkt wel alsof de wc een soort tweede danszaal is geworden van de discotheek, want er staan hier zoveel mensen. De vloer is bezaait met wc papier en er komen geluiden achter die deurtjes vandaan, waarvan ik niet wil weten wat het is. Kiezen voor het mannentoilet in een discotheek wil je echt niet, dus dan maar netjes wachten en boven de wc hangen zodat geen enkel stukje huid de wc ook maar enigszins aanraakt.

Hushhh
Ben je er net een beetje in aan het komen, blijft die gast de hele tijd om je heen dansen. Constant probeert hij contact te maken en iets tegen je te zeggen. Wanneer Scarlet en ik uitgaan hebben de meesten niet door dat wij een stelletje zijn. Dat is overigens niet heel gek, want het is niet zo dat wij de hele avond klef met elkaar lopen te doen. Het komt dan in ieder geval regelmatig voor dat er mannen op ons af komen met lousy openingszinnen. Ik snap best dat het uitgaan perfect gebruikt kan worden voor het opdoen van sociale contacten, maar wanneer ik me na het beantwoorden van je vraag omdraai en weer verder dans.. then just hushhhhh.. not interested.

struggles tijdens het uitgaanDance ’till the sun comes up
Wanneer dans je er een einde aan? Je bent moe, maar ziet iedereen nog volop genieten en uitbundig dansen. Moet je je dan vermannen en maar een Red Bull naar binnen werken of is het prima om te zeggen dat je echt niet meer kan en naar huis gaat? Ben je dan de wijze vriendin of de spelbreker? Ik vind het altijd erg lastig en ongemakkelijk om als eerste ergens weg te gaan waar ik het naar mijn zin heb (overigens ook wanneer ik het niet naar mijn zin heb), ook al gaat dat mijn eigen grens over. Dan kom ik toch weer bij punt 1, waarbij ik al aangaf dat ik het liefst alleen met eigen auto ga en zo zelf kan gaan en staan waar en wanneer ik wil.

Gelukkig zijn er ook heel veel leuke feestjes, zoals het feestje waar wij gisteravond waren. Hier hebben we ook de foto gemaakt ♥

Welke struggles ondervind jij tijdens het uitgaan?