Er hebben meer mensen last van dan je denkt, waaronder ikzelf. Een overgeeffobie. Bang zijn om ziek te worden en extreme angst voor overgeven. Een poos geleden schreef ik er al een persoonlijke blog over, maar vandaag heb ik 10 punten waarvan ik zeker weet dat mensen met overgeef angst ze zullen herkennen. Ik heb er tegenwoordig gelukkig stukken minder last van dan voorheen, maar in alle onderstaande punten herken ik mezelf.
Het lijkt heel onbenullig, maar bang zijn om over te geven kan je leven behoorlijk in de weg zitten. Je bent er de hele dag mee bezig en je kan jezelf helemaal gek maken. Mensen die bang zijn om over te geven hebben een aantal vaste ritueeltjes en plekken die ze maar al te graag liever uit de weg gaan.
1. Uren tellen
Een van de eerste dingen die ik opzocht toen ik nog extreme angst had om over te geven was: “hoe lang blijft een maaltijd in de maag?” Wanneer je tenslotte net hebt gegeten, kan al die zooi er ook weer uit komen. Door te weten hoe lang het duurde voordat mijn maag weer leeg was, wist ik wanneer ik weer rustig adem kon halen en ik weer een maaltijd had overleefd zonder een voedselvergiftiging op te lopen.
2. Uit eten
Wanneer je bang bent om ziek te worden, ga je ook extreem opletten wat je allemaal in je lichaam stopt. Nu kan je dat in je eigen huis prima controleren wanneer je je voedsel klaar maakt, maar wat nou als je buiten de deur gaat eten? Of je nou bij vrienden of in een restaurant gaat eten, er is geen controle en geen controle betekent: HELPP!! Je weet niet wanneer de producten zijn gekocht, hoe lang het al openstaat en of het überhaupt nog wel in orde is. Misschien vindt zij het prima om iets te eten wat een dag over de datum is, maar no way dat dat in jouw lichaam terecht komt.
3. Kinderen
Ik vind kinderen persoonlijk heel erg leuk omdat ze zo lekker puur zijn, maar het nadeel van kinderen is dat ze random kotsen. Je hebt kinderen die nauwelijks ziek zijn, maar je hebt ook kinderen die om het minste of geringste alles eruit spugen. Na het eten een beetje te wild gespeeld of ‘s nachts ineens een kind naast je bed hebben staan die er helemaal onder zit. Ik ga ervan uit dat ik dit bij mijn eigen kind (hopelijk later) niet erg zal vinden, maar toch is het iets waar ik me nog wel druk over kan maken. Een dagje peuterklas is dan ook niet echt voor mij weggelegd denk ik. Naast bestaande kinderen is het krijgen van kinderen ook nog een probleem. Bij zwangerschap hoort namelijk zwangerschapsmisselijkheid.
4. You’re on your own!
Niet alleen vind je het eng en vreselijk om zelf over te geven, ook van anderen hoef je dat niet te zien of te horen. Anderen die ziek zijn hoeven dan ook niet te rekenen op jouw steun. Niet omdat je dat niet wilt, maar een ander zien overgeven is echt to much to handle. Ik vind het vreselijk wanneer Scarlet ziek is. Ik zou haar moeten helpen en troosten, maar het enige wat ik op dat moment kan doen is in paniek raken en ervoor zorgen dat ik het niet zie, hoor of ruik. IEHHH!
5. Ik voel iets….
Alle pijntjes en ongemakken vallen op en wijd je aan een eventuele voedselvergiftiging of griep. Je maag borrelt (HELP), je laat een boer (HELP), buikpijn (HELP)… Bij alles wat je voelt in je lichaam ben je bang dat er iets mis is en kan leiden tot het moeten overgeven. Ieder minuscuul gevoel wat er normaal niet hoort te zijn, laat je in shock toestand verkeren.
6. Say whut??
“Wanneer je misselijk bent moet je gewoon even overgeven, want dan voel je je gelijk beter” …Uhmm, say whut???!! Jezelf laten overgeven? Oh hell no. Ik snap echt niet dat sommige mensen dat kunnen. Je vriendin die zojuist tegen je vertelt dat ze ziek is of heeft overgegeven is ook echt een NO GO! Ze moet dan ook vooral lekker uit jouw buurt blijven en pas weer terugkomen wanneer de incubatietijd verstreken is.
7. Misselijk door ziekte, misselijk van angst of misselijk door honger?
Om even op punt 5 terug te komen. Je voelt niet alleen alles, maar het is ook nog eens vreselijk irritant om al die gevoelens ergens onder te plaatsen. Heb je nou buikpijn omdat je buikgriep krijgt, of moet je gewoon ongesteld worden? Voel je je een beetje misselijk omdat je trek hebt, of ben je misselijk omdat je ziek wordt? Of maak je jezelf alleen maar misselijk omdat je de hele tijd bang bent om te moeten overgeven? Erg ingewikkeld en irritant. Wanneer ik een beetje misselijk was en niet zeker wist of ik gewoon trek had of misselijk was omdat ik moest overgeven, dacht ik altijd aan eten. Ik probeerde dan te bedenken of ik zin had in iets lekkers zoals bijvoorbeeld een frietje. Als dat het geval was, dan was ik waarschijnlijk gewoon misselijk omdat ik trek had en te weinig had gegeten.
8. Openbaar vervoer en theater
Wanneer ik misselijk ben, heb ik in het openbaar graag een vluchtroute. Dit geldt denk ik voor de meeste mensen met een overgeef fobie. Misselijk zijn, in paniek raken en niet weg kunnen uit die situatie is echt worst nightmare. Een ritje met de bus of trein is dan ook een hele opgave. De bus kan je nog regelmatig laten stoppen, maar de trein is weer een heel ander verhaal. Je zal echt moeten wachten tot het volgende station en dat is geen pretje wanneer je in paniek bent. Ook het theater en de bioscoop zijn een hele uitdaging. Wat nou als je tijdens het stuk of de film misselijk wordt? Weglopen vind je ook ongemakkelijk, dus dan maar gewoon niet gaan.
9. T.H.T
Check, check, dubbel check! Alles in huis en in de winkel wordt driedubbel gecontroleerd. Je moet er niet aan denken dat je iets in huis hebt wat tot diezelfde dag houdbaar is, want dat gaat linea recta de prullenbak in. Ik was vroeger heel extreem met houdbaarheidsdata. Melk wat eigenlijk nog gewoon 2 dagen goed was, dronk ik absoluut niet meer.
10. Pillen
Bijna iedereen die extreem bang is om over te geven, zal deze pillen thuis ruim op voorraad hebben. Gelukkig gebruik ik ze allang niet meer, maar er was een tijd dat ik bij elk misselijk gevoel direct naar de anti-emetica pillen greep. Dit zijn pillen die ervoor zorgen dat je niet hoeft over te geven en je maag sneller leeg is. Soms was alleen het idee dat je de pil kon nemen al genoeg om minder misselijk te zijn. Ik voelde me vaak al beter wanneer ik de pil net inslikte. Het kan dan helemaal nog niet werken natuurlijk, maar het placebo effect was soms al voldoende.
55 Comments
Esther
Interessant artikel. Maar waar ben je precies bang voor bij een overgeeffobie? Wat is zo ‘eng’ aan overgeven? Ben je bang dat je stikt? (Hopelijk vind je dit geen domme vraag!)
Joyce
Hi! leuk dat je de blog hebt gelezen. Meer over mijn emetofobie vind je hier: http://ikvrouwvanjou.nl/2014/10/ik-heb-emetofobie-angst-om-te-geven/
naomi
OMG! ik herken me hier zoo in! vooral puntje 4 vindt ik inderdaad lastig met m’n vriendin. ik vermijd soms ook express plaatsen waar mensen mogelijk kunnen overgeven, heb jij dat ook?
Joyce
Vroeger had ik dat heel erg. Bijvoorbeeld bij het uitgaan, omdat mensen dan dronken zijn en soms moeten overgeven.. iehhh
Kim
Heel herkenbaar allemaal! Ik heb ook grote angst voor overgeven. Bij mij is het soms zo erg dat als er iemand ‘s nachts naar de wc gaat en ik dat hoor ik er naar toe loop om te vragen of diegene moet overgeven.
Lotte
Ik heb juist hetzelfde!
Nadja
Dat doe ik ook vaker. Herkenbaar!
Maud
ik heb echt het zelfde.. kan iemand me helpen? of met mij praten? ik vind het fijn als er iemand is die hetzelfde heeft en ik met die persoon erover kan praten
Marit
Sommige punten zijn voor mij heel herkenbaar, anderen minder. Ik kan gelukkig wel makkelijk ergens anders eten zonder bang te zijn dat het eten niet goed is. Zelf heb ik vooral dat ik bang word als ik zelf een beetje misselijkheid voel en dan ga ik er echt alles aan doen om te zorgen dat ik niet ziek word. En als mijn vriend ziek is dan ben ik ook zo bang dat ik het ook krijg. Verder werk ik op een school en het komt gelukkig zelden voor dat een kind zo ziek is dat hij/zij in de klas overgeeft. Het is me in 3 jaar 2 keer overkomen, beide bij kleuters. Die voelen het ook minder goed aankomen.
Anieke
Oh wauw, ik kon me hier geen voorstelling bij maken, maar heftig zeg! Ook heel apart van die tht, ik heb altijd meegekregen dat je gewoon op je eigen oordeel moet afgaan (zien, ruiken, proeven) omdat die datum een tenminste houdbaar tot is en er enorme marges op zitten. Eigenlijk gooi je dus heel veel goed spul weg wanneer je je aan die data houdt. Maar ik snap in jou geval wel dat je geen risico wilt lopen. Kun je over zo’n fobie heenkomen, eigenlijk?
Manon
Waauw, te herkenbaar. Ik heb al meer dan 10 jaar last van emetofobie I.c.m special angst omdat ik snel bang ben dat ik niet uit een ruimte weg kan als er wat gebeurd.
Ik vind het fijn te lezen dat jij er nu minder last van hebt 🙂
Joyce
Jeetje, dat is ook al behoorlijk lang. Wordt het bij jou niet steeds iets minder inmiddels?
Brenda
Het is bijna het ‘spaar ze allemaal!’ gevoel. Alle punten staan op m’n lijstje. Gek eigenlijk, want daadwerkelijk overgeven is voor mij al zo’n 12 jaar geleden! Op m’n 16e heb ik de hulp gekregen die ik nodig had zodat het m’n leven niet meer beheerste. Het was namelijk zo erg dat ik niet meer at (want ja, dat was de enige manier dat er ook niets uit kon). Inmiddels ben ik bijna 26 en kan ik gelukkig zeggen dat het mijn leven niet meer dusdanig onder controle heeft dat ik bepaalde dingen laat, zoals uiteten gaan of reizen met het ov maar de angst is nog steeds aanwezig. Gister bijvoorbeeld, ben ik uiteten geweest bij een nieuw restaurant. Dat doe ik écht niet zomaar. Van te voren check ik de recensies op verschillende website en probeer ik zo weinig mogelijk risicovoedsel te eten. Natuurlijk gaat dat samen met de nodige stress. Ook eten bij anderen is nog steeds wel een probleem. Daar word ik nog vaak erg nerveus van als ik niet weet wat ik krijg en of het nog wel goed is. Niet iedereen neemt de tht datum zo nauw als ik. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik merk jammer genoeg nog vaak genoeg dat er veel onbegrip is voor mensen met een emetofobie.
Noah
Ik herken sommige punten echt extreem goed. Vooral van vroeger. Als mijn vader dan een migraine-aanval had ging ik al in een hoekje met de handen op mijn oren achter de bank zitten. Of met muziek aan achter de computer. Best extreem, destijds. Ik was zelf echter niet bang dat ik ziek zou worden van dingetjes, maar als ik me misselijk voelde of ziek was, hoopte ik zo dat het er via de natuurlijke weg uit zou komen.
Inmiddels is deze angst wel minder, gelukkig 🙂
Joyce
Herkenbaar! Mijn oma had vaak last van migraine. Voelde me dan altijd zo schuldig dat ik nauwelijks durfde te kijken bij haar. Gelukkig gaat het bij jou ook beter 🙂
Lotte
Ik herken echt alle puntjes!
Nog een puntje voor mij is dat ik ook niet graag op reis naar Turkije ofzo ga omdat ik bang ben voor het eten daar.
Ik wil graag van die overgeefangst af maar ik weet niet hoe, mijn mama zegt dat we eens bij een psycholoog moeten gaan. Heeft dat bij iemand geholpen?
xxx
Maud
ik zit nu bij een kinderpsycholoog (ik ben 12 jaar. ik heb nu ongeveer een jaar last van emetofobie. niet eten, heletijd misselijk zijn en contstant eraan denken.. heel vervelend! hoelang heb jij het al? en hoe oud ben jij?
Amber
Zo herkenbaar. Ik weet nog dat ik zo’n 11 jaar geleden net ziek was en nog uit moest zoeken wat het was. Ik naar de dokter, komt er een moeder met kind binnen, kindje hoesten, dacht ik, tot ik ineens een vloedgolf aan kots eruit hoorde komen. Ik in paniek, ik wilde namelijk naar buiten, maar dat was nu net waar het was gebeurd. Daarna kwamen ze natuurlijk de wachtkamer in, met tas, voor het geval dat, en gingen naar MIJ zitten, hell no! Ik met ogen dicht richting uitgang en ik zei dat ze me maar moesten roepen als ik aan de buurt was…
Vroeger was ik ook zo als ik had overgegeven dan wilde ik wat ik aan had niet meer aan, want dat bracht dan ongeluk of als het onder had gezeten wilde ik er helemaal niks meer mee te maken hebben. Ook hield ik de tijd in de gaten, ik weet nog precies dat ik de laatste keer, 1998, jawel, om 11 uur ‘s avonds moest overgeven toen ik om 8 uur nog had gegeten, daarna om half 1 nog een keer, blijkbaar was die zak kaneelstokjes iets teveel van het goede. Ik eet ze dus ook niet meer, haha. Ik heb echt jaren opgelet wanneer ik voor het laatst had gegeten en wanneer ik dan veilig zou kunnen gaan slapen, want het gebeurde bij mij altijd ‘s nachts, en nog half slapend waardoor je alles schoon moest maken omdat je niet op tijd bij de wc was. Ach ja.
Ik las eens over therapie om er vanaf te komen en dat de therapeut dan spontaan z’n vinger in z’n keel stak. Toen besloot ik dat ik er maar mee moest leven. Ik zou enorm in paniek raken en agressief worden als iemand dat bij mij zou flikken. Ik durfde ook nooit tegen iemand te zeggen dat ik er bang voor was want mensen lijken het soms zelfs leuk te vinden en ik was bang dat ze dan expres over zouden geven waar ik bij was..
Programma’s op tv waar het 10x herhaald wordt vind ik ook vreselijk. Zo keek ik altijd geef mij nu je angst, maar dat voorstukje bevatte altijd dat vreselijke stukje uit het ziekenhuis met een kotsend persoon, ik snap dat niet! Trekt dat kijkers ofzo? Laten we het over die ene uitzending van Wipe Out maar niet hebben…
Misschien komt het omdat ik het nooit echt mee heb gemaakt. Mijn vader heeft nooit overgegeven, in ieder geval niet sinds ik geboren ben, en mijn moeder nog maar 2 keer. De enige keren dat ik het meemaakte waren op school, over m’n boeken heen, recht voor m’n neus in de klas… vreselijk vond ik dat. Ik besloot toen al dat ik NOOIT lerares wilde worden. 😛
Maud
ik herken echt alles! echt heel veel sterkte en hopelijk kom je er snel vanaf, t neemt echt je leven over.. 🙁
mirth
ik heb ook last van overgeef fobie, zooo vervelend. Ik herkende niet alle punten. Ik vind het overgeven van iemand anders nog het engst. vliegen word hen daarom ook niet, de kans op overgevers is veel groter dan ‘normaal’ en ik kan niet weg.
Theemuts
Pfoe, heftig. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, zou dat best lastig zijn. Zo eens in de 3, 4 of 5 weken geef ik standaard een nacht lang over. Vaak val ik dan ook naast het toilet in slaap en word ik weer wakker als ik weer moet overgeven. Ik weet niet precies waar het door komt, maar ik vermoed dat ik dan iets verkeerds gegeten heb. Het is niet dat ik overgeven leuk vind (al die stukjes in je neus, bah!), maar thank god heb ik geen emetofobie. Als ik dit lees… beïnvloedt het in ieder geval elk aspect van je leven en dat is heftig.
Pachita
Ik heb zelf ook emetofobie en dat is sinds een paar jaar (net als wat je beschreef in je blog) ook vermindert. Weinig mensen weten dat dit echt een heftige ‘ziekte’ kan zijn en je hele leven kan beïnvloeden. Wat bij mij ook altijd hielp is een flesje 7Up (koolzuur laat je boeren en laat de gassen waar je zo misselijk van word juist verdwijnen) en een appel in de tas. (Appel krijg ik een onwijs hongergevoel van wat ik liever had dan het misselijke gevoel). De trein/bus/auto rit werd hierdoor voor mij een stuk prettiger. En nu heb ik het wel bij me maar meestal kan ik de appel na 3 weken wel weggooien. Medicatie heb ik nu alleen nog in drankvorm en neem ik dus niet mee. En bij het ziekenhuis geef ik het heel duidelijk aan. Heb laatst een operatie gehad en heb aangegeven dat ik emetofobie heb. En heb extra medicatie in mijn infuus gehad zodat ik preventief de misselijkheid bestreed. Heel veel medicatie slik ik ook niet vanwege de bijsluiter. Ik hoop er ooit nog over heen te groeien!
Karen
Dank je wel voor het delen; echt álle punten zijn zó herkenbaar! Fijn om af en toe even te horen van een ‘lotgenoot’. Ook bij mij is het gelukkig inmiddels iets minder geworden, maar er is iets ergs gebeurd: ik heb het doorgegeven aan één van m’n kinderen, verschrikkelijk!! Dat was op de basisschool nog een heel gedoe soms. Ik heb er een gesprek over gehad met een maatschappelijk werkster of GGD mevrouw. Die gaf mij de tip om de verantwoordelijkheid voor de onzekere dingen (tht, hygiene etc) over te nemen, en duidelijk te maken aan mijn kind dat IK daarvoor zou zorgen. Dat ie dus veilig was thuis, en onderweg kun je veel dingen organiseren als kind (goed handen wassen, alleen eten en drinken dat zeker nog goed is en bij twijfel mama vragen of de juf en anders niet eten). Heftig hoor, en natuurlijk totaal niet de bedoeling, om dit door te geven, grrr! Gelukkig slik ik zelf ook nauwelijks meer anti emetica, ook bij mij was t placebo effect erg groot… Sterkte iedereen die hier last van heeft!!! Weet dat je (helaas) niet de enige bent!
Nathalja
Pff zo herkenbaar! En ook net nu ik zelf ziek ben! Ik zit al de hele dag nacht in angst…. Echt een nachtmerrie!
Nadja
Ik herken me in alle punten terug, jammer genoeg!
Loes
Leuke blog weer en ook herkenbaar! Misschien heb ik het verkeerd begrepen maar wat houdt je tegen om er therapie of hulp voor te zoeken? Volgens mij kun je hier namelijk heel goed vanaf komen!?
Ingeborg Prins
Geweldig stuk! Wellicht leuk om te weten maar stichting emetofobie organiseert in september een lotgenotendag! Altijd erg gezellig en leuk om ervaringen uit te wisselen. Er is GEEN bijdrage! Meer info http://www.stichtingemetofobie.nl
Suus
Hoi! Ik heb ook lang last gehad van deze allesoverheersende irrationele angst in verschillende fases van mijn leven. Toen ik heel klein was en mijn zusje de hele tafel onderspuugde en ik het moest negeren van mijn ouders en gewoon mijn bord leeg moest eten. Tot weken daarna kreeg ik geen hap meer door mijn keel tijdens het avondeten. Traumatisch! Laatste keer was in mijn puberteit toen t eten in een restaurant niet lekker viel, maar ik nergens heen kon vluchten (restaurant zat middenin drukke winkelstraat). Ik heb nooit bewust overgegeven en weet dus ook echt niet hoe t is. Ik kan ook geen boertjes (sorry TMI) laten, waarschijnlijk om dezelfde reden. Welke situaties ik het liefst vermijd: boten (vreselijk die golven!), drukke treinen/bussen, volle restaurants en uitgaansgelegenheden. Wat mij helpt om de ‘controle’ te houden: overal waar ik kom check ik de vluchtroutes (waar is de wc, waar zit een donker hoekje/rustig steegje), ik slik preventief reistabletten voor bumpy boottripjes, ik heb altijd pepermunt en water bij me en heb mezelf ademhalingstechnieken geleerd waarmee ik mezelf redelijk kan kalmeren. Maar misschien wel het beste advies; heb lak aan ‘wat anderen ervan denken’. Hoewel de angst echt specifiek voor overgeven is, is het vooral de angst om de aandacht op je te vestigen of je vreemd te gedragen in gezelschap/op straat. Tenminste, dat is de conclusie die ik verbind aan het jarenlange nadenken en verklaren voor mezelf. Ik heb overigens ook altijd gedacht dat ik raar was met m’n angsten, maar zoals ze zeggen ‘iedere gek z’n gebrek’. Ik ben ervan overtuigd, dat zeker wij vrouwen, vroeg of laat allemaal te maken krijgen met een (irrationele) angst voortgekomen uit onzekerheid in de breedste zin van t woord. De kunst is om ermee te leren dealen en het achter je te laten (maar nooit te vergeten). Het maakt je sterker! Tof dat jullie dit artikelen delen via jullie blog. Denk dat veel dames (en heren?) er wat aan zullen hebben!
Tim Traas
Ik heb je eerdere blog gelezen en deze dan weer. Ik probeer mij echt in te leven, maar kotsen hoort bij het leven. Maar ik snap dat het soms eng kan wezen en ontzettend vies. Ik kan er ook niet zo goed tegen als een ander over zijn nek gaat. Ook al heb ik in de horeca gewerkt. Maar moedig dat je er zo over durft te schrijven.
Danique
Wow, zo ontzettend herkenbaar dit. 2 t/m 6 en 8 omschrijven mijn leven echt precies. Ik heb zo’n vriendin die gewoon haar vinger in haar keel stopt als ze misselijk is, want ‘dan is het er maar uit’. Ik heb haar aangestaard alsof ik water zag brandden toen ze me dat voor het eerst vertelde. Ik snap echt niet hoe iemand dat kan doen. Ik werd laatst midden in de nacht, kotsmisselijk wakker. Ik vertrouwde het niet en ben naar de wc gegaan. Ik heb een half uur trillend en huilend op de drempel gezeten. Ik kan ook echt niet tegen drukke feesten enzo. Mijn vriendinnen gaan altijd naar festivals, maar ik wil nooit mee. Festival staat voor alcohol, alcohol staat voor dronken mensen en dronken mensen staat gelijk aan kots. Ik word serieus al misselijk als ik alleen al op een plek kom met veel mensen. Real life struggles!!!
Lotte
Heel herkenbaar maar dan anders. Altijd pillen bij me, liever eet ik thuis, bij elk maag ietsje bang dat het weer zover is. En hoe banger ik ben hoe sneller het komt..
Lotte
Tips hoe ermee om gaat?
Isa
De meeste punten zijn voor mij herkenbaar. Ik moet zeggen dat ik me eerst in alle 10 herkende, maar door mijn therapie nog maar in 4 (yeah!). Ik zie hierboven veel vragen over of je er vanaf kan komen, dus ik wil best wat vertellen over mijn therapie 🙂
Ik ben zelf naar de huisarts gegaan met mijn klachten en zij stuurde me (via de praktijkondersteuner) naar een centrum dat gespecialiseerd is in angstbehandeling. Daar koos mijn behandelaar voor cognitieve gedragstherapie, waarbij je door exposure je ansgt minder laat worden. Iedere keer als je zelf in een angstige situatie zit gaat je angst ook vanzelf weer weg. Nu wordt dat alleen opgewekt met plaatjes en filmpjes. Stap voor stap ga je filmpjes kijken totdat je er niet meer amgstig van wordt. Dit klinkt echt gruwelijk en zo voelde het ook een beetje (maar achteraf kan ik zeggen dat het meevalt!!). Het is echt een noodzakelijke stap om over je angst heen te komen. Uiteindelijk ben ik nog een stap verder gegaan, naar een overgeefsessie als afsluiting van het traject. Ik vond het echt een hels idee! Maar omdat je al best lang bezig bent en je behandelaar er van overtuigd is dat je het aan kan.. Ze zeggen dat deze stap nodig is om aan te tonen dat je het in het echt ook kan. Dus ik heb gekozen om hier naartoe te gaan. Voor de duidelijkheid: de behandelaar doet al het werk, ik moest observeren.
En! Tot nu toe heeft het al super geholpen! Laatst werd mijn vriendin ziek, en ik heb bij haar gestaan etc. Dat was voor mij echt een vreudgemomentje. Ook toen ik zelf ziek was ben ik niet in paniek geraakt en dacht ik zelfs “oh dat viel reuze mee.” Nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen.
Je kan er dus echt wat aan doen, gelukkig maar! Ik merk nu al dat ik me minder laat tegenhouden om dingen te doen en dat is heerlijk. Als ik nu terugkijk op hoe ik me eerst voelde, ben ik ook best trots dat ik al best ver ben.
En in de categorie tips: misselijkheid komt vaak doordat je je maag aanspant (en dan krijg je zo’n brok in je keel). Je maag kan je ontspannen door meer door je buik te ademen. Sabbelen op een pepermuntje helpt vaak ook. Er zijn nog een hoop dingen die ik geleerd heb- maar dat zijn meer overtuigingen. Bijv. dat je niet kan stikken (het kan anatomisch gewoon niet), of dat het niet zomaar gebeurt (je moet stevig ziek zijn). En dat mensen die een gespannen maag hebben over het algemeen veel minder overgeven. Maar het is de vraag of je altijd met een gespannen maag wilt lopen 😉
Dus: je kan er echt wat aan doen! Maar je zal er wel een beetje voor moeten werken. Als nu bijna ex-emetofood kan ik zeggen dat het het allemaal waard is- en ook ik zag er vreselijk tegenop.
Anoniem
Ik heb wel angst om over te geven maar dat heeft een andere oorzaak, want ik ben dan bang dat het fijne gevoel van mijn eetstoornis weer terug komt. Die grote opluchting als alles uit mijn lichaam was… Daarom wil ik liever niet overgeven als ik ziek ben. Na mijn narcose afgelopen sept. was ik zo ziek dat ik het niet kon tegen houden maar gelukkig heeft dat geen terug val veroorzaakt. Dat geeft mij moed en vertrouwen in de toekomst. Ook omdat ik graag zwanger wil worden en best beetje paniekerig kan worden om het feit dat dan ook ochtend misselijkheid en overgeven er bij kan horen… oja en aankomen maar das een ander onderwerp
Tess
Hier nog eentje die heel erg bang is om over te geven,
Echt verschrikkelijk!
Madelaine
Ik heb dan niet echt enkel een angst om over te geven maar wel een angststoornis gehad. Nummer 8 9 en 10 spelen zo nu en dan nog op. Vooral met uiteten gaan of idd een filmpje kijken, ik heb altijd pilletjes mee en heb altijd een vluchtroute in mijn hoofd. Enne ik ben 21 weken zwanger en heb nog maar twee keer écht overgegeven,dat viel gelukkig reuze mee maar het idee dat het toch overal en altijd kon gebeuren… BRRR!
Roos
Heel herkenbaar dit! Goed geschreven!
Roxanne
Heftig hoor! Ik heb geen overgeeffobie, maar ik kan er niet tegen als iemand anders moet overgeven. Dan voel ik mij gelijk ook slecht en voel dan zelf gelijk ook aandrang.
Ik kan er van mezelf redelijk tegen, en kan dat ook nog opruimen. Zij het moeilijk gaat. Maar van anderen kan ik dit echt niet. Het lukt me nog net om dat van de hond op te ruimen…. Ik ben benieuwd hoe dat gaat als wij later kinderen hebben
Nina
Ik ga nog altijd de deur niet uit zonder medicatie in mijn handtas, maar een plastic zakje (overgeven op een bus doe ik liever niet op de vloer) zeul ik gelukkig al een aantal jaren niet meer mee 🙂
LittleEmoGirl
ik heb het ook!!!
als iemand zegt dat hij/zij
misselijk is of buikpijn heeft ben ik al helemaal in de stress/paniek
en als iemand hoest…. ren ik letterlijk gillend weg…
iedereen kijkt me dan aan alsof ik gek ben, maar ik kan gewoon niet anders o,o
is dit ook ¨normaal¨ of overdreven?
Emmy
Heb ik ook, het is echt verschrikkelijk als je in de kerk zit en de halve kerk veekouden is en iedereen dus zit te hoesten.
Emmy
Ik heb een nr.11
Tijdens het eten bedenken hoe het er uit zou zien als het er weer uit komt.
Jennifer
Ik had er ook heel erg last van. ik dacht echt dat ik de enige was.
Het kijken naar houdbaarheidsdata’s op producten en bij elke pijn of ongemak die ik voelde koppelen aan misselijkheid/ spugen.
Ik had altijd kauwgom of cola bij de hand.
Openbaarvervoer vond ik ook een ding… ‘ stel dat iemand beroerd zou worden’ dacht ik.
Uiteten hoort ook leuk te zijn maar ik lette altijd op wat ik at en hoeveel ik van iets at zodat het niet teveel zou zijn voor mij.
Gek werd ik ervan… elke dag denk je aan die angst en het is moeilijk om zo’n uit-knop te vinden.
Het enige wat ik kan adviseren is ‘normaal’ te eten!
En wat houdt normaal eten in? 3x op een dag te eten en tussen de hoofdmaaltijden een tussendoortje. ( eet gezond en niets is aan de hand)
Door te veel te denken aan die angst ga je juist pijnen / paniekaanvallen voelen.
Probeer het in jou tempo en alles op zijn tijd.
er zal een dag zijn dat je er niet meer zoveel aan denkt hoewel zo’n fobie niet altijd helemaal weggaat kan je er best wel mee leren leven!
Kiki Nabben
Omg, dit ben ik echt PRECIES!! Ik dacht altijd dat ik de enige was haha, thanks voor de herkenbare blog. Wow ja late reactie, ik kom er nu pas achter dat jullie bestaan zeg maar, dus ben al jullie vlogs en blogs door aan het lezen/kijken. Nu al verslaafd!! Xxx
Lara
Van A tot Z herkenbaar!! Ik had het zelf geschreven kunnen hebben. Dank je wel voor het delen. Ik voel me meteen een stuk minder raar 🙂
Anne
Als je ziet hoeveel mensen erkenning vinden in je stuk zo goed dat je het verwoord… Bizar eigenlijk dat mensen zich pas dam begrepen voelen. Ik loop ook altijd tegen onbegrip aan. Wat ik het ergst vind is weg te willen ipv anderen te helpen… Hoe is het bij jou minder geworden? Wat mij aangeboden wordt heeft niet geholpen of is zo extreem dat ik het niet aan durf…
Lies
Is er een mogelijkheid met jou contact op te nemen?
scarlet
Je kan dan het beste even een mailtje sturen naar ikvrouwvanjou@gmail.com
Lisa
Hoi ik heb daar geen last van maar waar ik last van heb wat ik nu ook heb dan zit op een stoel of bank en dan durf ik niet op te staan omdat ik bang ben dat ik dan ga overgeven wat denk ik niet gebeurd
Patricia
Herken mezelf echt enorm, ik huil veel en ben er emotioneel kapot van, ik denk de hele dag er aan en denk bij elk gevoel dat ik ziek word, het beïnvloed mijn hele leven, minder durfen te eten, bij elk gevoel op bed willen liggen in de hoop dat het minder word, ik zal snel een afspraak moeten maken bij de huisarts 🙁
Nobody
Ik heb ook last van de overgeef angst. Mijn dokter wist niet dat het bestond. En ik was al de 2e of de 3e in die week die daarvoor bij dr kwam. Dat er zoveel mensen die angst hebben is veel hoor. Ik wou dat ik ervan af was. Ik ben nu zwanger en ben bang dat ik moet spugen.
Samantha
Zo herkenbaar!
Ik heb het nu al ongeveer 5 jaar. Ik ben bij een psycholoog geweest maar dat heeft helaas niks geholpen. Ik ben door mijn dokted doorverwezen naar een andere psycholoog. Maar ik heb hjer weinig vertrouwen nog in.. iemand een tip wat ik nog meer kan proberen? Ik zou er heel graag vanaf willen want het beheerst echt mijn hele dagelijkse leventje.
Marina
Ik ben 45 jaar en ik heb het al vanaf mijn 12e ongeveer.
Ik heb therapie gehad waardoor ik de paniek iets beter onder controle krijg maar overgeven doe ik echt niet de laatste keer dat dat gebeurde was ik 15 jr en kwam m door stress en niet eten.
Elly
Ik kom dit forum per ongeluk tegen maar wat een herkenbaar stuk. Ik vind mezelf echt in alle punten. Op dit moment is ons dochtertje ziek… sinds vannacht heel veel gespuugd en ik zit dus nu ook heel beroerd op de bank. Maar dan vooral van de angst dat ik het ook ga krijgen. Gek word ik van deze stoornis, want dat is het in mijn ogen gewoon. Ik wil er graag vanaf! Maar lukt dat ooit echt wel?
Li
pohhh dit is herkenbaar.. heb je ook nog tips voor iemand die van zijn overgeef fobie af wilt komen? ik moest vandaag oppassen maar de oppasmoeder werd ziek dus kwam eerder thuis, ze had in de voortuin gekotst.. ik hield me erg rustig maar eenmaal in auto sloeg de paniek toe.. super vervelen voor haar natuurlijk maar ook voor mij lol