De eerste keer ongesteld worden is vreselijk! Je hoorde het om je heen van familie of vrienden, maar wanneer die eerste maandelijkse periode er dan echt kwam, was dat toch wel even schrikken. Je hoorde moeders zeggen: “wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, dan ben je een echte vrouw!” Vreselijk! Het laatste wat je op elf of twaalfjarige leeftijd wilt horen, is dat je ineens van een onbezorgd meisje in een echte vrouw ben veranderd door die vieze bloedvlekken in je onderbroek.

Ik werd rond mijn twaalfde voor het eerst ongesteld en durfde dit niet te vertellen aan mijn moeder. Heel stom eigenlijk, want ze had me echt wel ingelicht en ze is tenslotte zelf een vrouw. Toch schaamde ik me en heb ik best een lange tijd stiekem maandverband uit haar kast gepikt en zorgde ik ervoor dat ze geen vieze onderbroeken zou vinden. Ongesteld zijn was toen geen pretje en dat is het natuurlijk nog steeds niet. Als je erover nadenkt dat je eigenlijk maar 12 of 13 keer per jaar ongesteld wordt, valt dat nog best mee. Toch denk je elke maand opnieuw: Nu alweer?!!

Het is alweer tijd om maandverband en tampons in te slaan. Zo oneerlijk dat wij vrouwen elke maand buikkrampen hebben, stemmingswisselingen moeten ondergaan en een abonnement hebben op het toilet. Aan de andere kant kan je het natuurlijk ook als iets positiefs zien, dat je lichaam blijkbaar goed functioneert. Maar goed, op dat maandelijkse moment is dat meestal het laatste waar we aan denken. In deze blog 9 gedachten die de meeste vrouwen waarschijnlijk wel herkennen tijdens het maandelijkse feest.

wat je denkt als je ongesteld bentOh, daarom was ik zo…
Ik vroeg me al af waarom ik me de laatste week zo moe en depressief voelde en zelfs moest huilen om de meest onzinnige dingen zoals het vastlopen van mijn computer. Ongesteld worden is naast dat het gewoon vervelend is, ook een soort van opluchting. Het teken dat je niet echt labiel bent geworden, maar enkel zat te wachten op die fantastische week. Die gevoelens zijn voornamelijk het ergst net voor de ongesteldheid, net zoals de irritatie voor alle kleine dingetjes die je normaal niet eens opvallen, zoals bijvoorbeeld een klein kuchje of iemand die net iets te hard kauwt op zijn eten.

Shit, weer geen voorraad…
Je bent ongesteld geworden, maar je kan nergens maandverband of tampons vinden in huis . Misschien nog één in je tas? Maar nee, echt in geen enkel hoekje, kastje, laatje of tasje is iets te vinden. Met een dikke laag wc papier in je onderbroek race je dan maar snel naar de winkel. Scarlet en ik hebben dit probleem nog wel eens, gezien we dubbel zo veel maandverband en tampons gebruiken. Ik denk dan steeds dat er nog wel voldoende op voorraad is, maar intussen heeft Scarlet net het laatste pakje opgemaakt.

wat je denkt als je ongesteld bentWaar is de prullenbak?
Wij hebben in ons toilet keurig een prullenbakje staan, die overigens tot regelmatige irritatie niet snel genoeg geleegd wordt tijdens die ene week. Het pluspunt is dat er in ieder geval een prullenbak staat waar je je troep achter kan laten. Soms ben je ergens, moet je naar het toilet om even iets te wisselen, maar kan je plotseling geen prullenbak vinden. Zit je dan op het toilet met een propje in je hand. En nu dan? Ik heb inderdaad weleens meegemaakt dat ik het dan in mijn broekzak moest stoppen om het vervolgens ergens in een prullenbak te dumpen. Best ongemakkelijk en niet heel erg fris kan ik je zeggen. Tegenwoordig check ik altijd eerst even of er iets staat waar ik het in kan deponeren.

Die broek kan ik nu echt niet aan…
Misschien herken je het wel dat je inmiddels al 3 verschillenden broeken en outfits hebt gepast, maar geen één daarvan leuk genoeg staat of lekker zit. Niks zit echt lekker en het liefst doe je gewoon je joggingbroek aan, want dan zie je tenminste ook de lijnen van die grote onderbroek die je aan hebt niet.

wat je denkt als je ongesteld bentOh nee, net nu ik…
Dat we elke maand ongesteld moeten worden is tot daar aan toe, maar dat we ook nog juist ongesteld moeten worden bij dat ene leuke feestje of juist net die week wanneer je op vakantie gaat, is echt dramatisch. Wanneer Scarlet en ik een vakantie gaan boeken denken we dubbel zo hard na wie ongeveer wanneer ongesteld moet worden. Met twee vrouwen is dat soms best lastig. Je hebt wel pillen die de ongesteldheid uitstellen, maar daar zet toch je buik een beetje van op en naderhand ben je driedubbel zo erg ongesteld. De agenda erbij en uitrekenen dus!

wat je denkt als je ongesteld bentJa, maar nu kan ik niet…
Het voordeel (of nadeel) aan ongesteldheid, is dat je een goed excuus hebt. Een excuus om die sportavond even over te slaan of zielig onder een dekentje op de bank te gaan liggen en alles klusjes aan je partner over te laten, omdat je gewoon zo’n buikpijn hebt. Vooral Scarlet is hier erg goed in en ook kan ze er een geweldig zielig gezicht bij trekken.

wat je denkt als je ongesteld bentNu mag het…
Ongegeneerd snoepjes, koekjes, chips en chocolade eten omdat je je rot voelt en gewoon enorme behoefte hebt aan suikers en vettig eten. Ik vind persoonlijk dat dat altijd mag, maar ik moet toegeven dat ik op deze dagen extra behoefte heb aan een flinke reep Oreo of zak Bugles. Tijdens je ongesteldheid sta je jezelf gewoon net wat meer toe dan normaal.

wat je denkt als je ongesteld bentHet is niet heel fris, maar ik heb nu echt zin in…
Oké, dit klinkt niet echt fris, maar het is gewoon zo dat veel vrouwen rondom hun menstruatie meer behoefte hebben aan seks en sneller opgewonden zijn. Dit wisselt natuurlijk per persoon en bij de één is dit juist een aantal dagen voor de menstruatie en bij een ander zelfs tijdens. Ik vind tijdens persoonlijk niet heel fris, maar ieder zijn ding natuurlijk.

Ah fijn, niks meer te zien….. of toch…
Zo irritant wanneer je ‘s ochtends helemaal blij bent omdat er niks meer te zien is, vervolgens maar weer je mooie string aantrekt en dan ‘s middags ineens toch weer plots iets voelt lopen. Het was maar een grapje en hopelijk heb je je witte zomerbroek niet aangedaan en was je zo slim om voor de zekerheid extra maandverband in je tas te stoppen.

 Wat herken jij?