Iedereen heeft weleens een slechte- of baaldag waarop je alles nét iets negatiever ziet dan normaal, maar soms heb je mensen die wel erg lang in deze negativiteit blijven hangen. Mensen die alles alleen maar negatief kunnen zien en zelfs van iets positiefs nog iets negatiefs kunnen maken. Herken je dit? Dan weet je dat het niet bepaald fijn is om te lang bij dit soort mensen in de buurt rond te blijven hangen. Na een aantal uur met zo’n persoon in dezelfde ruimte ben je bekaf en is alle positiviteit die je in je had verdwenen.

Bij sommige mensen voel je je goed en happy. Mensen die warmte, energie en positiviteit uitstralen. Ik merk dat ikzelf heel erg gevoelig en beïnvloedbaar ben door gevoelens die mensen op mij overbrengen. Mijn humeur en energielevel zijn heel erg afhankelijk van de sfeer om mij heen. Ik heb de slechte eigenschap om negativiteit om mij heen snel op te pikken en mijn gemoedstoestand hierdoor te laten beïnvloeden. Ik kan ‘s ochtends vrolijk opstaan en me door negativiteit om me heen helemaal in een dip laten zinken.

Negatieve mensen hebben altijd en over alles wat te zeuren. Ze vinden dat ze het zelf altijd vreselijk zwaar hebben, klagen over iedereen, roddelen, hebben nooit iets leuks te melden en het ligt vooral nooit aan hunzelf. Zoals je leest, is het geen groot feest om met een negatieveling opgezadeld te zitten. Waarom ze het doen? Volgens mij hebben ze het vaak zelf niet eens door, hoe negatief ze overkomen en wat voor een negatieve sfeer ze veroorzaken. Ik denk dat negatieve mensen misschien wel vooral erg teleurgesteld zijn over hun eigen leven. Het kan natuurlijk ook een manier van aandacht krijgen zijn of je beter voelen over jezelf wanneer verder alles toch enkel slecht en bagger is, maar ook dan heeft het denk ik weer alles te maken met het niet tevreden zijn met het huidige leven.

omgaan met negatieve mensenWat ik wel weet is dat het niet heel eenvoudig is om deze mensen te veranderen of in te laten zien dat ze zo negatief zijn. Dit komt doordat ze voornamelijk erg veel met zichzelf bezig zijn en niet open staan voor andere ideeën en inzichten. Om het je wel wat makkelijker te maken staan er in deze blog 6 tips hoe je met negatieve mensen om kan gaan.

♥ Erop aanspreken
Durf je het aan, dan kan je het natuurlijk gewoon proberen te bespreken. Dat is eigenlijk ook het eerste wat ik zou doen. Probeer uit te leggen dat je het vervelend en jammer vindt voor zowel diegene als voor jou, dat er vaak een negatieve sfeer hangt. Misschien heeft hij of zij dit helemaal niet door of is er wel meer aan hand en kunnen jullie samen een oplossing zoeken voor het negatieve gedrag. Probeer de ander te begrijpen en onderzoek of je iets voor hem of haar kan doen om het leven wat positiever te maken. Onthoud wel; jij bent niet verantwoordelijk voor haar/zijn leven.

♥ Negeer de negatieve opmerkingen
Hoe makkelijk het soms ook lijkt om maar gewoon wat mee te praten, probeer toch vooral bij jezelf te blijven en niet mee te gaan in de opmerkingen. Negatieve mensen willen niet alleen maar negatief spuien, ze verwachten ook een antwoord die hopelijk meegaat in hun negatieve denkwijze. Wanneer je dit niet doet en gewoon zegt wat je werkelijk denkt of het juist ombuigt naar iets positiefs is het vaak al snel afgelopen met die negativiteit.

♥ Verander het onderwerp
Iets waar negatieve mensen ook de neiging toe hebben, is het eindeloos blijven hangen in een bepaald onderwerp en dit vervolgens tig keer herhalen. Je kan proberen er een positieve draai aan te geven, maar wanneer dit niet werkt, probeer dan langzaam van onderwerp te switchen. Het helpt die persoon en jou niet om in zo’n negatieve spiraal te blijven hangen. Bespreek vervolgens iets luchtigs of iets positiefs wat je hebt meegemaakt waardoor de sfeer hopelijk weer iets beter wordt…. succes niet gegarandeerd!

omgaan met negatieve mensen♥ Ga niet in discussie
Het is heel erg verleidelijk om te doen, maar geloof me, ga geen eindeloze discussies aan. Het heeft namelijk erg weinig zin, want hij of zij weet er altijd wel weer een draai aan te geven waardoor het uiteindelijk toch negatief blijft. Kap de discussie vriendelijk af wanneer je het gevoel hebt dat het jullie niks gaat opleveren en het enkel irritatie opwekt.

♥ Leuke activiteit
De meeste kans op een negatief gesprek en een negatieve sfeer ontstaat er waarschijnlijk op het moment dat jullie thuis afspreken om wat te gaan drinken. Doorbreek dit en ga er eens samen op uit om iets actiefs te ondernemen. Zo heeft diegene de minste kans en tijd om alleen maar negatief te denken en negatieve dingen te bespreken.

♥ Verminder het contact
Het kan behoorlijk lastig zijn om goed en leuk contact te hebben met iemand die vaak erg negatief is. Vooral wanneer iemand geen enkel advies wil aannemen of nooit eens interesse toont in jou, maar enkel in eigen hopeloosheid, kan dat je ontzettend machteloos laten voelen. Wanneer je alles al hebt geprobeerd om diegene te helpen en het jezelf op een bepaald punt ook negatief laat voelen, dan is het je goed recht om op een gegeven moment het contact te verminderen of zelfs stop te zetten. Hoe moeilijk het ook is, soms moet je dan gewoon voor jezelf te kiezen. Geef aan dat het contact op deze manier niet voor jou werkt en het een te negatieve invloed op je heeft om zo door te gaan. Wie weet heeft dit ook nog een positief effect en komt diegene tot inkeer en ziet hij of zij in dat er misschien echt iets moet veranderen.

Heb jij ervaring met negatieve mensen?

Liefs, Scarlet