Deed jij vroeger of misschien nu nog wel ook allerlei dingen om stoer te doen? Als kind wil je graag in de smaak vallen bij je klasgenoten, wat ervoor kan zorgen dat je allerlei gekke dingen uithaalt om stoer op hen over te komen. Ook ik deed vroeger de nodige zogenaamde stoere dingen. Dingen waarvan ik nu nauwelijks meer kan begrijpen dat dit stoer was om te doen. Het leek me wel grappig om een lijst te maken van dingen die we vroeger deden om stoer te doen.

Ik moest hiervoor wel flink in mijn geheugen graven, maar heb er uiteindelijk toch 20 gevonden. Natuurlijk zijn er nog heel veel meer en daar ben ik ook zeker benieuwd naar! Laat in de reacties dus zeker even weten wat jij vroeger deed om stoer te doen.

1. Een beugel dragen of faken
Ik vond het vroeger altijd super stoer als mensen een beugel droegen, vooral zo’n buitenboord beugel. Het maakte ze apart, nét even anders dan de rest. Meer kinderen vonden dit en daarom gingen sommigen zelfs faken dat ze een beugel hadden. Dit deden ze bijvoorbeeld door snoep smileys tegen je verhemelte te plakken, leek het alsof je een beugel had omdat je een beetje ging slissen en raar ging praten. Anderen rommelden wat aan met elastiekjes, die ook zichtbaar waren bij mensen met een echte beugel.

beugelBron foto

2. Geheimtaal
Het hebben van geheimtaal met een beste vriendin of een groepje vriendinnen voelde heel stoer. Je had het gevoel bij een bepaald bijzonder clubje te horen en iedereen mocht weten dat jij een geheimtaal kende die anderen niet konden verstaan.

3. Roken
De stoere jongens en een aantal meisjes stonden altijd voor en na schooltijd en tijdens pauzes bij de ingang van onze school te roken. Ik wist dat het slecht was dat ze rookten, maar vond het ergens ook stoer. Het zag er gewoon stoer uit zo’n sigaret. Ikzelf heb in die periode, toen ik niet zo happy was en was blijven zitten, ook een blauwe maandag gerookt. Daar stond ik dan, met een sigaret, de meisjes die netjes naar de les gingen na te kijken. Oh wat was ik stoer… Bizar dat je je door dat soort dingen stoer kan voelen als kind. Ik ben blij dat de hele hype rondom roken er inmiddels wel af is. Als ik nu iemand op straat zie roken ben ik bijna verbaasd. Serieus, roken er nog mensen, why…?

MEISJE ROKENBron foto

4. Shirts van bands
Ik was vroeger niet zo stoer en droeg ook geen shirts van bands. Sterker nog, ik kende nauwelijks bands. Ik weet dat er in onze klas wel meerdere meisjes zaten met een shirt van o.a. de heideroosjes. Ze droegen dit shirt dan over een longsleeve en dat was echt stoer.

5. Snoep stelen
Snoep stelen was toch wel iets wat stoer was om te doen en nog stoerder om te vertellen aan vrienden. Ik was daar als jong meisje veel te schijterig voor. Ik zou zo bang zijn dat ik gesnapt zou worden. Bovendien was ik helemaal niet zo geïnteresseerd in snoep, dus vond ik het ook zonde om zoveel moeite te doen voor iets dat ik niet per se hoefde te hebben. Ik vond het ook een beetje dom als ik hoorde dat iemand die ik kende snoep had gestolen. Toch vonden veel klasgenoten het stoer. Aan het einde van de middelbare school heb ik trouwens wel een keertje snoep gestolen. Samen met een vriendin hadden we de voorraadkast van de kantine weten te bemachtigen. We hadden meerdere zakken snoep gepakt en waren dit erna samen gaan eten ergens bovenin de school, superspannend en ja, het voelde stoer. Suf eigenlijk hè?

snoep stelenbron foto

6. Van andere afkomst zijn
Het was heel bijzonder en ook soort van stoer als je niet volledig Nederlands was, maar als je vader of moeder bijvoorbeeld uit China of Amerika kwam. Ikzelf was (en ben) altijd geïntrigeerd door Aziatische vrouwen en vond het dus maar wat interessant om te zeggen dat ik deels Aziatisch was. Volkomen ongeloofwaardig natuurlijk, maar ja… Ik weet ook nog dat er een meisje bij ons in de klas kwam die was geëmigreerd vanuit Nieuw Zeeland. Nog voordat ze haar mond open had gedaan, vond iedereen haar als stoer.

7. Met je fiets tegen een bus/auto racen
Je staat voor het stoplicht en naast je staat een bus of een auto. Je bent super alert en gereed om weg te racen. Je zal het hoe dan ook de eerste paar seconden winnen van die bus of auto en dat geeft jou en de mensen met wie je bent en jou zien een super stoer gevoel. Ook ik heb regelmatig tegen een auto geracet. Niet alleen was dat een leuke bezigheid als ik ergens heen moest op de fiets, ook voelde het stoer om een stukje harder te gaan dan de auto.

FIETSEN MEISJEBron foto

8. Zonder handen fietsen
Ik denk dat iedereen dit wel herkent: fietsen zonder handen. Ik was hier vroeger echt een kei in! Ik probeerde zo lang mogelijk te fietsen zonder handen. De kunst was dan natuurlijk om ergens dichtbij huis te starten en bij school te eindigen. Dat is me denk ik nooit helemaal gelukt, maar ik kon het absoluut een heel eind en dat vond ik heel stoer. Het was ook stoer om een stuk op je bagagedrager te gaan zitten of zelfs staan of je voeten tijdens het fietsen op je stuur te zetten. De jongens probeerden nog weleens op hun achterwiel alleen te rijden, dat durfde ik niet.

9. Vloeken
Helaas wordt er nu nog veel heftiger gevloekt dan vroeger. Waar we vroeger ‘kut’, ‘Jezus’ en ‘tering’ zeiden, wordt er nu veel meer gevloekt met ‘kanker’, tyfus, homo en hoer. Vreemd genoeg blijft het binnen bepaalde groepen stoer om te vloeken. Vroeger vond ik het soms wel stoer om shit of kut te zeggen, maar veel meer zei ik niet. Zeker thuis had ik dit ook niet hoeven proberen.

10. Zonder jas naar buiten
Ik heb geen idee waarom, maar zonder jas naar buiten gaan in de pauze was vroeger stoer om te doen. Het was zelfs een beetje sukkelig om eerst je jas aan te doen en dan naar buiten te gaan tijdens een pauze. Het was gewoon stoer om zonder jas buiten te staan. Een jas was een beetje voor mietjes.

11. Ergens allergisch voor zijn
Het was vroeger vreemd genoeg een soort van stoer en bijzonder als je vertelde dat je ergens allergisch voor was. Ik begreep daar zelf weinig van. Ik was nergens allergisch voor en het kwam niet in me op om te verzinnen dat ik ergens allergisch voor was. Toch werd dit wel gedaan.

SCHOOLWERKBron foto

12. (zogenaamd) Niet leren, afkijken
Toen mijn ouders rond mijn 16de gingen scheiden zat ik slecht in mijn vel en had ik geen zin meer om mijn best te doen voor school. Hoewel ik me niet gelukkig voelde, voelde het wel stoer om voor het eerst in mijn schoolcarrière een examenzaal binnen te lopen en te vragen naar welk vak we eigenlijk hadden. Het voelde stoer om te zeggen dat ik niks had geleerd en dat het me niet interesseerde. Tenslotte voelde het stoer om nét die voldoende binnen te slepen door gewoonweg wat af te kijken bij de buurman. Soms had ik best wel een beetje geleerd en zei ik alsnog dat ik niks geleerd had, gewoon omdat dit stoer was. Dat deden wel meer jongens, meisjes eigenlijk nauwelijks.

13. Engels praten
Ook nu praten er mensen nog veel half Engels, misschien uit gewoonte, misschien omdat ze het wel hip of stoer vinden. Vroeger was dit absoluut ook iets dat veel jongeren deden om stoer te doen. Afspreken dat je Engels gaat spreken tegen elkaar als je ergens in het openbaar bent, in de hoop dat mensen denken dat je uit Amerika komt.

14. De handtekening van je ouders vervalsen
Naast dat het best stoer was om iets te doen wat niet mocht van je ouders, was het nog veel stoerder om de handtekening van je ouders te vervalsen. Als je op school ergens niet aanwezig kon zijn of geen huiswerk gedaan kon hebben in verband met ziekte, dan moest je een briefje van je ouders meenemen mét een handtekening. Mijn vader had ooit een getypt briefje gemaakt. Dit heb ik weleens opnieuw uitgeprint en de handtekening eronder vervalst. Dat voelde wel heel stoer.

15. Midden op de straat slalom fietsen i.p.v. het fietspad
Naast dat het stoer was om zonder handen te fietsen en met je voeten op het stoer, was het ook heel stoer om niet op het fietspad, maar (liefst midden op) de gewone weg te fietsen. En dan natuurlijk niet gewoon netjes op de weg, nee, grote bochten makend kris kras over de weg, liefst slalom om de witte strepen heen. Heel leuk om te doen en het voelde erg stoer.

zoenenBron foto

16. Heel veel gel en stekels en een oorbel
Voor jongens was het vroeger stoer als ze veel gel in hun haar hadden en dit haar dan het liefst strak omhoog hadden in van die stekels. Ook was er een bepaalde groep jongen waarbij het stoer was als ze 1 oorbel droegen. Inmiddels zie je niet zoveel jongens meer met stekels, althans niet veel jongens ouder dan 10.

17. Over zoenen en seks praten
Over zoenen, vriendjes en seks praten was ook wat stoer. Ik was overal enorm laat bij, dus kon hier weinig over meepraten. Toch deed ik bij dit soort gesprekken mijn best om maar wat mee te lachen en te doen alsof ik overal ook ervaring mee had. Zo was ik net als de meiden met veel ervaring ook een beetje stoer.

18. Andersom op je stoel zitten in de klas
Vroeger was het bij mij in de klas simpelweg stoer als je gewoon anders, liefst andersom, op je stoel ging zitten. Vraag me niet waarom, maar het was stoer.

19. Bepaalde hippe woorden gebruiken
Tegenwoordig zijn er allerlei hippe woorden die we gebruiken en die jongeren soort van stoer maken. Vroeger waren dit heel ander soort woorden dan nu. Hier een aantal hippe woorden die we vroeger gebruikten om stoer te zijn: Lullo, Koekwaus, Blits, Pauper, Doetje, Kits, Leip, Flex, Mazzel, Later, Wappie worden, Toedeloe, Dissen, Strak, Puik, Gers, Boeijuh, Aaight en Boks. Ken jij er nog meer?

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=SSCzDykng4g” width=”100%” height=”350″][/videos]

20. Je de klas uit laten sturen & spijbelen
Het was vroeger heel stoer als je ervoor zorgde dat je uit de klas werd gestuurd. Zeker als je dit van tevoren had aangekondigd bij je klasgenoten. Brutaal doen tegen de leraar of een geintje uithalen en dan zorgen dat deze boos wordt en je wegstuurt. Zo stoer als je dat durfde. Ikzelf durfde dat niet. Ik was weleens de les uitgestuurd, maar dan enkel omdat ik weer eens zat te kletsen. Spijbelen was ook iets dat je stoer maakte. Dat je gewoon het lef hebt om niet naar de les te gaan… In mijn laatste jaar deed ik dit regelmatig. Ik was toen net 18 geworden en kon dus voor mezelf briefjes schrijven of mezelf ziek melden. Erg handig vond ik dat. Ik moet wel zeggen dat ik pas ging spijbelen toen het ook persoonlijker slechter met mij ging.

Wat deed jij vroeger om stoer te doen?