Als we ons ooit gelukkig mogen prijzen met een kindje, dan zijn we beiden moeder. Lesbische moeders. Dat label vinden wijzelf niet zo interessant, maar de opvoeding van een kindje door twee vrouwen zal in de omgeving waarschijnlijk wel vragen oproepen. Dat vinden we heel begrijpelijk, het is nu eenmaal iets dat minder voorkomt dat een hetero echtpaar dat een kindje opvoedt. We zouden het ook best leuk vinden als mensen interesse in ons tonen, maar er zijn een aantal vragen waar we niet direct, althans niet van ‘total strangers’, op zitten te wachten. Vragen die je gewoon beter niet te snel kunt stellen aan een lesbische moeder. Prima als je goed met haar bevriend bent, maar je kunt het beter laten als je gewoon vage kennissen bent.

We hebben 10 vragen verzameld die niet altijd even gepast zijn om te stellen aan lesbische moeders. Per vraag zullen we kort uitleggen waarom het niet zo leuk is om zo’n vraag te krijgen. Mocht je zo’n vraag nou weleens gesteld hebben, dan is dat natuurlijk ook niet erg. Je kunt nou eenmaal niet altijd weten wat wel en niet handig is om te vragen. Nou, daar gaan we, lesbische moeders: 10 vragen die je beter niet kunt stellen.

lesbische moeders: vragen die je beter niet kunt stellen1. Wie is van jullie twee nou de echte moeder?
Dat is geen fijne vraag. Sowieso zijn we, als we samen een kindje krijgen, beiden echte moeders. Aan een man en vrouw vraag je ook niet wie de echte ouder is, waarom dan wel aan twee moeders… Bovendien, als je niet weet wie de biologische moeder is, dan komt dit waarschijnlijk omdat je niet zo goed bevriend bent met hen, anders had je wel geweten wie de afgelopen 9 maanden een kind in haar buik had gehad. Tenslotte vraag je aan een stel met een geadopteerd kindje ook niet gelijk wie de echte ouders zijn. De echte ouders zijn degene die zielsveel van het kind houden en haar opvoeden… en dat kunnen ook twee moeders zijn.

2. Denk je dat je dochter/zoon ook lesbisch/homo wordt?
Waarom zou je dat vragen? Aan aan hetero stel vraag je toch ook niet of je denkt dat hun kind hetero wordt. Door er op deze manier extra nadruk op te leggen, klinkt het bijna als een afwijking. Een kind zal niet door ons van geaardheid veranderen, daar wordt hij/zij mee geboren. De geaardheid van het kind vinden we helemaal niet belangrijk. Wat voor ons belangrijk is, is dat het kind gezond en gelukkig is. Daar kan je dus beter een vraag over stellen aan en lesbische moeder.

3. Lijkt zij/hij meer op de vader of de moeder?
Ten eerste is er niet echt sprake van een vader, omdat er geen man in het leven van het kind is, die bijdraagt aan de opvoeding. Ten tweede is het voor lesbische moeders niet echt leuk om tegen vage kennissen te moeten zeggen dat het kind eigenlijk niet op hen lijkt. Bij geadopteerde kinderen is lijken op vader of moeder ook niet belangrijk, waarom in dit verband wel? Als je het kindje ziet, dan zie je vanzelf of het op een van de twee moeders lijkt. Zo niet, dan heb je daar je antwoord. Uiteindelijk zal het kind in bepaalde opzichten toch op beide moeders gaan lijken, simpelweg omdat het door hen wordt grootgebracht.

lesbische moeders: vragen die je beter niet kunt stellen4. Mist je kind nu geen mannen dingen, zoals voetbal?
Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat ons kind niet tekort komt. Dit soort vragen stellen we onszelf dus ook zeker en bespreken we ook met mensen die dichtbij ons staan. We zouden het echter niet zo tof vinden als kennissen of vreemden dit soort vragen aan ons gaan stellen. Bovendien is het vandaag de dag (helaas!) niet meer zo dat in ieder gezin de vader een rol speelt. Er zijn zat alleenstaande moeders en gescheiden gezinnen waarbij een kind zonder vader wordt opgevoed. Tenslotte kunnen er binnen je familie of vriendenkring ook leuke mannen zijn die regelmatig dat potje voetbal (dat kunnen wij trouwens ook prima zelf) of dat ‘mannen onder elkaar gesprek’ kunnen voeren.

5. Wie is de vader van jullie kind?
Zelfs onze ouders weten niet exact wie onze donor is, laat staan dat we daar met vage kennissen over willen praten. Als we dat zouden willen, dan had je het wel geweten. Om vanuit het niets te gaan vragen naar wie de vader van het kind is, is niet zo gepast, nog los van het feit, dat hij enkel de donor en niet de vader is (zie uitleg hierboven).

lesbische moeders: vragen die je beter niet kunt stellen6. Ben je niet bang dat je kind gepest zal worden omdat je lesbisch bent?
Natuurlijk zouden we ons, net zoals andere ouders, zorgen maken over pesten later op school. Kinderen worden echter gepest om de meest uiteenlopende (en domme!) redenen. Ergens vinden we dit wel een begrijpelijke vraag, al is het niet zo’n leuke vraag om te krijgen.

7. Weet je kind wel dat je lesbisch bent?
Wat een vreemde vraag. Zou je die vraag ook stellen aan een heteroseksuele vrouw? Weet je kind wel dat je hetero bent? Natuurlijk zouden wij, als het kind daar oud genoeg voor is, uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit. We zullen daarbij echter zoveel mogelijk proberen om zo min mogelijk labels te geven.

lesbische moeders: vragen die je beter niet kunt stellen8. Maar hoe ga je dat nou doen op Vaderdag?
Er zijn zat ouders en kinderen die geen enkele waarde hechten aan Vaderdag en Moederdag. Laten we vooral niet vergeten dat dit simpelweg dagen zijn die door de commercie in het leven zijn geroepen om wat meer omzet te draaien. Net zoals Valentijnsdag, dat overleef je ook wel zonder een vriendje. Het is maar hoe groot je zo’n dag zelf maakt. Een kind kan, als hij voldoende aandacht en liefde krijgt, echt wel zo’n dagje overslaan of op de kleuterschool iets vervangends maken voor mama of opa in plaats van voor papa.

9. Tegen wie zegt je kind dan mama?
Dat is best een pijnlijke vraag, want indirect zeg je hiermee dat het kind maar tegen één van de twee moeders mama zou kunnen zeggen. Misschien zegt het kind wel tegen beiden mama. Is dat zo belangrijk om te weten?

lesbische moeders: vragen die je beter niet kunt stellen10. Maar wat nou als het een jongetje is?
Ja, dan hebben we een enorm probleem! Nee, natuurlijk niet. Ontzettend leuk als we later een jongetje zouden krijgen. We zouden hem dan, naast heel veel liefde geven, regelmatig dingen laten ondernemen met wat leuke mannelijke voorbeelden, zoals mijn lieve neefjes en broer. Het is niet zo leuk om zo’n vraag te stellen, omdat je hiermee indirect zegt dat het misschien weleens een probleem kan zijn als je als lesbische moeders een jongetje krijgt.

♥ Hoeveel liefde een kind krijgt en hoe goed de opvoeding is, staat helemaal los van geaardheid. Het merendeel van bovenstaande vragen impliceren echter iets anders. Een goede moeder zal zich zelf bezighouden met bovenstaande vragen. Zal zelf zorgen dat het kind zo weinig mogelijk tekort komt. Dat heeft niets met haar geaardheid te maken, maar enkel met haar als persoon.

Het merendeel van de vragen kan ik me daarentegen wel voorstellen. Ik denk dat een deel ook gewoon voortkomt uit nieuwsgierigheid. Toch is het dan soms goed om, voordat je de vraag stelt, jezelf even af te vragen of deze vraag voortkomt uit echte persoonlijke interesse of enkel uit ondoordachte nieuwsgierigheid ♥