Je kent vast de uitdrukking ‘De eerste indruk telt’ wel. Het klikt misschien wat cliché, maar het is zeker waar. De eerste indruk die je ergens maakt is ontzettend belangrijk voor verder contact. Je mag natuurlijk niet te snel oordelen over een persoon die je net voor het eerst ziet, maar toch vorm je onbewust in je hoofd een bepaald beeld. Dit is geen vooroordeel, maar gewoon intuïtie. Iets waar wij allemaal mee zijn geboren en wat meestal nog klopt ook! Ik moet inderdaad toegeven dat ik al snel een bepaald gevoel en beeld krijg door de manier waarop iemand mij aanspreekt, aankijkt en hoe zijn of haar houding is.

Het blijkt dat we maar enkele seconden nodig hebben om een oordeel te vellen. Na slechts 2 seconden heeft ons brein al bedacht wat wij van iemand vinden. Het is daarom ook niet zo gek dat er altijd wordt gezegd dat die eerste indruk zo ontzettend belangrijk is. Hoe is jouw lichaamshouding en wat is eigenlijk een goede lichaamshouding voor een eerste indruk? Is het misschien tijd om eens kritisch naar jezelf te gaan kijken?

In deze blog zal ik een aantal tips beschrijven die jou misschien kunnen helpen bij het maken van een positieve eerste indruk. Er zijn namelijk een aantal dingen waarop je zou kunnen letten wanneer je iemand voor het eerst ziet.

Oogcontact
Een belangrijk onderdeel is natuurlijk het maken van oogcontact. Iemand aankijken tijdens een gesprek is iets wat we, als het goed is, allemaal van huis uit hebben meegekregen. Het is beleefd en hiermee toon je aan dat je oprecht interesse toont. Toch is oogcontact maken niet voor iedereen even makkelijk. Wanneer je onzeker bent kan iemand recht aankijken best lastig zijn. Wat ik erg bij mijzelf herken is dat ik er al snel te veel over ga nadenken. Doordat ik dit doe ga ik me ineens allerlei dingen afvragen, zoals: Naar wel oog moet ik eigenlijk kijken? Hoe lang moet ik iemand aankijken om ervoor te zorgen dat ik iemand niet aanstaar? Niet erg handig. Waar het op neer komt is dat je gewoon regelmatig oogcontact moet zoeken. Het hoeft zeker geen staar contest te worden, dus even wegkijken of ergens anders naar kijken is helemaal niet erg. Vind je dit lastig? Oefen dan gewoon regelmatig eens bij bekende mensen zoals vrienden of je ouders.

lichaamstaal eerste indruk

Energie en expressie
Zorg ervoor dat je je voorstelt met een goede dosis energie en een vrolijke en open houding. Mensen voelen zich meer op hun gemak bij mensen die open en expressief zijn, dan bij mensen die maar een beetje in elkaar gedoken staan, chagrijnig kijken, weinig zeggen en hierdoor moeilijk te peilen zijn. Heb je niet zo’n goede dag of weet je van jezelf dat je nogal de neiging hebt om zo over te komen? Pep jezelf dan eerst een beetje op en probeer alle negativiteit en je chagrijnige gezicht thuis te laten. Wanneer iemand moeilijk te peilen is, ontstaat er al snel een ongemakkelijk gevoel en is er vaak ook niet echt behoefte tot verdere communicatie.

Houding
Lichaamstaal zegt vaak meer dan woorden en wanneer je dit een beetje onder de knie hebt, zit het halve werk er al op. De eerste indruk bestaat zelfs voor 60% uit lichaamstaal. Jouw houding zendt een beeld en gevoelens uit zonder dat je nog maar één woord hebt gezegd. Het is dus goed om te bedenken welke houding jij vaak aanneemt, hoe je graag zou willen overkomen en hoe je dit kan veranderen. Misschien sta je altijd met je handen in je zakken, waardoor je overkomt als een nors en ongeïnteresseerd persoon, terwijl je dit helemaal niet bent, of sta je altijd in elkaar gedoken omdat je gewoon een beetje onzeker bent.

Voorbereiding
Voor sommige mensen, ik ben daar één van, is het soms behoorlijk lastig om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben altijd bang dat ik stom overkom en niks te zeggen heb. Om te voorkomen dat je alleen iets te zeggen hebt over de weersverwachting van de aankomende week, kan het handig zijn om je een beetje voor te bereiden. Bedenk van te voren wat je over jezelf zou kunnen vertellen of wat je de ander allemaal zou kunnen vragen. Het is handig om wat raakvlakken te vinden zodat je weet waarover je praat en daardoor ook makkelijker en zelfverzekerder praat.

lichaamstaal eerste indrukBron

Luisteren
Er moet een goede balans zijn tussen praten en luisteren. Ik vind het altijd vreselijk irritant wanneer iemand alleen maar aan één stuk door blijft brabbelen. Wanneer jij dan iets zegt, linkt de ander het direct weer aan eigen ervaringen. Vreselijk! Iemand die enkel luistert is daarentegen ook een beetje saai. Weet dus wanneer je iets kan vertellen en wanneer je gewoon even moet luisteren naar iemand.

Bovenstaande tips kunnen goed helpen, mits je ze wel oprecht toepast natuurlijk. Wanneer je te veel je best doet en niet meer jezelf bent, kan het al snel fake overkomen en val je door de mand. Onderstaand nog 10 lichaamssignalen en hun betekenis. Dit kan nuttig zijn om jezelf wat bewuster te maken, maar ook om beter in te schatten hoe iemand anders zich voelt.

10 lichaamssignalen en hun betekenis

1. Aan je neus zitten
Voortdurend aan je neus te zitten kan een signaal zijn voor liegen. Natuurlijk kan je ook gewoon jeuk hebben of last hebben van hooikoorts, maar het kan ook goed dat je zenuwachtig bent voor iets. Let hier dus op als je niet zo wilt overkomen.

2. Knipperen met je ogen
Door snel en vaak met je ogen te knipperen kan het overkomen dat je heel nerveus bent en hierdoor ook niet zo betrouwbaar. Daarnaast kan te vaak en snel knipperen met je ogen erop lijken dat je je aangetrokken voelt tot de persoon met wie je praat. Oepsie, is dat wat je wilt?

3. Veel lachen
Tijdens een gesprek met een nieuw iemand te veel lachen, kan ongemakkelijk en raar overkomen. Ook kunnen mensen hierdoor gaan denken dat je niet helemaal eerlijk bent, omdat je een masker draagt. Probeer dus zoveel mogelijk bij jezelf te blijven en je zenuwen niet weg te lachen.

4. Omhoog kijken
Wanneer je tijdens een gesprek omhoog kijkt, kan dit zijn omdat je toegang zoekt tot je fantasie. Dit kan op anderen ook zo overkomen, waardoor het erop kan lijken dat je dingen verzint.

5. Gekruiste armen en benen
Misschien geeft het over elkaar zitten met je armen en benen je een fijn en veilig gevoel, probeer dit toch niet te doen als je een positieve eerste indruk wilt achterlaten. Dit is namelijk een hele gesloten houding en het straalt ook uit dat je liever geen contact wil met anderen. Je stelt je soort van vijandig op naar je omgeving hiermee.

lichaamstaal eerste indrukBron

6. Om je heen kijken
Voortdurend om je heen of naar je eigen schoenen kijken tijdens een gesprek komt wellicht voort uit zenuwen of verlegenheid, maar het kan helaas ook heel ongeïnteresseerd op je gesprekspartner overkomen. Probeer deze dus aan te kijken in plaats van voortdurend om je heen en weg te kijken.

7. Ja knikken
Regelmatig knikken tijdens een gesprek is natuurlijk heel vriendelijk en laat zien dat je luistert naar de ander, maar probeer het niet te vaak te doen. Hierdoor stel je jezelf namelijk onderdanig op. Je zegt als het ware door je lichaamstaal dat je het overal mee eens bent. Dat maakt je minder krachtig dan je waarschijnlijk bent.

8. Je mond afdekken met je handen
Tijdens een gesprek regelmatig met je handen voor je mond zitten kan duiden op liegen. Het kan natuurlijk ook een gewoonte zijn, maar het is sowieso niet heel prettig om met iemand te praten die telkens met haar handen voor haar mond zit. Wil je open en eerlijk overkomen, probeer dit dan te vermijden.

9. Met je haar bezig zijn
Tijdens een gesprek met je handen door je haar gaan of met een plukje van je haar spelen kan betekenen dat je zenuwachtig bent of met je gesprekspartner probeert te flirten.Tijdens een sollicitatiegesprek is dit waarschijnlijk niet wat je wilt uitstralen, dus doe dat haar vast in een staartje en blijf ervan af.

10. Handen op je heupen
Door je handen op je heupen te leggen en je ellebogen naar buiten te steken, maak je jezelf groter. Dit doe je vaak onbewust in een situatie waar je je geïntimideerd voelt. Je lijkt hierdoor groter en probeert iemand als het ware uit je persoonlijke zone te houden.

Bron foto header