We beschikken niet allemaal over perfecte sociale karaktereigenschappen. De één is nu eenmaal wat socialer en gevoeliger dan de ander. Je leert door de jaren heen wat bij, ontwikkelt je op bepaalde gebieden en sommige karaktereigenschappen veranderen nooit, gewoon omdat je nu eenmaal zo bent en je daar zelf ook gewoon vrede mee hebt. Eén van de meest lastige zaken voor de gemiddelde mens blijft denk ik wel het omgaan met gevoelens. Gevoelens van jezelf én gevoelens van de ander. De één is hier wat beter in dan de ander. Als je emotioneel niet altijd even handig bent, kom je soms in onhandige situaties terecht.

Joyce en ik dachten na over ons onhandige sociale gedrag en kwamen vervolgens op 10 sociale situaties waarin onze karaktereigenschappen niet altijd even van pas komen. We zijn natuurlijk benieuwd naar welke situaties jij herkent!

emotioneel onhandig

1. Niet knuffelen!
Scarlet: Ik vind het heel fijn om met Joyce te knuffelen, maar dit heeft wel even geduurd. Voordat ik Joyce kende was ik een soort plank als iemand me aanraakte of probeerde te omhelzen. Ik voelde me dan zo ongemakkelijk en wist gewoonweg niet wat te doen. Inmiddels kan ik prima knuffelen met mensen die heel dichtbij me staan, maar mensen die wat verder afstaan moeten me niet zomaar ineens amicaal gaan knuffelen. Dat vind ik heel ongemakkelijk en niet kloppend.

2. Huilen & Jankfilms
Joyce: Ik vind huilen vreselijk en zal er vaak ook alles aan doen om de tranen weg te krijgen voordat iemand ze ziet. Scarlet is dan vaak ook enorm verbaasd wanneer ze me ineens ziet huilen. Ook het begrip ‘jankfilms’ zegt me niet zo veel. Ik kan me maar weinig film momenten herinneren waarbij ik moest huilen. Scarlet heeft altijd heel veel gevoel bij films. Ze vindt alles snel zielig of naar, terwijl ik ‘gewoon’ de film wil kijken.

3. Wat voel je daarbij?
Scarlet: De vraag is me in het verleden regelmatig gesteld en ik weet dat het goed is om erover na te denken, maar vaak weet ik het gewoon niet! Ik weet niet altijd wat ik voel en wil ook niet altijd overal iets bij voelen. De vraag komt dan soms ook zo irritant en zweverig op me over. Ik voel gewoon even niks oké?! Niet zeuren, gewoon niks. Ik sta niet ieder moment van de dag stil bij mijn gevoel en kan dat om eerlijk te zijn ook beter niet altijd doen. Dat maakt het allemaal zo zwaar. Ik ben er trouwens wel in gegroeid hoor, want vroeger wist ik echt nagenoeg nooit wat ik voelde. Ik stopte mijn gevoelens weg, waardoor ik me na heel wat jaren gevoelens negeren een soort van dood “Numb” vanbinnen voelde. Dat is inmiddels wel anders, ik voel heel veel, soms te veel.

emotioneel onhandig

4. Ik hou van je. Dankjewel
Scarlet: Joyce zei vroeger toen ik haar nog niet zo heel lang kende meerdere malen “Ik hou van je” waarop ik vervolgens antwoordde: Dankjewel. Haha, best een beetje zielig voor Joyce, maar ik was in die tijd gewoon nog niet echt in staat om “Ik ook van jou” terug te zeggen. Ik wist niet of ik dat al voelde en vond het zo’n heftig en groot iets, van iemand houden, dat ik daar ook helemaal niet hardop over kon praten. No worries, inmiddels kan ik het wel tegen haar zeggen hoor! Heel soms zeg ik het ook tegen mijn familie, maar dat voelt wel altijd heel spannend en ongemakkelijk, terwijl ik toch écht wel zeker weet dat ik van ze houd!

Een ander puntje dat niet altijd even makkelijk voor mij is, is flirten en daten. Ik ben daar soms gewoon te nuchter voor denk ik. Ik heb bijvoorbeeld ook helemaal niet door als iemand met me aan het flirten is. Ik moet dit dan later van een vriendin horen…. “Ik dacht al, waarom doet hij/zij zo raar?” Zelf flirten is ook niet mijn sterkste kant. Ik doe het of te overdreven vanuit verstand of klungelig.

5. Ben je boos?
Joyce: Mijn zwijgen wordt bijna altijd verward met angst of boosheid. Ik ben niet zo’n prater en denk vaak gewoon veel na, ook voordat ik ergens op reageer of ergens een mening over kan geven. Ik kan dan dus lange tijd zwijgen, zonder dat ik daar iets negatief of vervelends mee bedoel. Niet iedereen begrijpt dat, waardoor mensen soms te snel denken dat ik boos ben, iets niet leuk vind of het niet naar mijn zin heb. Mensen die niet zoveel geduld hebben, vinden het nogal eens lastig dat het soms zo lang duurt voordat ik reageer op iets.

6. De praatpaal
Joyce: Zelf ben ik niet zo van het drama. Ik kom nauwelijks in conflicten terecht en zoek ook niet echt problemen op. Dit maakt misschien dat de mensen om mij heen denken dat ik wel een stabiele factor ben om hun verhaal bij kwijt te kunnen. Mensen komen dus ook regelmatig naar mij toe om over hun problemen en andere drama’s te praten.

emotioneel onhandig

7. Opbouwen van relatie
Joyce: Het aangaan en opbouwen van relaties is niet één van mijn sterkste kanten. Ik zal niet snel vanuit mijzelf een gezellige conversatie starten via whatsapp of iemand zomaar bellen. Ik heb trouwens een vreselijke hekel aan bellen, maar weet ook gewoon niet zo veel te zeggen. Reageren op Whatsapp berichten is ook niet helemaal mijn ding, ik vergeet dat gewoonweg heel snel, waardoor ik soms weleens twee dagen later reageer op iemand die gewoon even ‘gezellig wilde kletsen’ at that moment.

8. Oh no, niet gaan huilen
Joyce: Laat ik voorop stellen dat ik het heel naar vind als mensen moeten huilen, maar ik moet daarnaast wel bekennen dat ik het altijd een beetje lastig vindt om hiermee om te gaan. Moet ik iemand dan gaan knuffelen of aanraken of een klopje op de rug geven? Je weet niet wat de ander prettig vindt en ik weet niet wat ik moet doen.

emotioneel onhandig

9. Nooit ruzie
Joyce: Zoals ik bij punt 7 al beschreef zal je mij niet zo snel zien ruzie maken. Ik heb een hekel aan conflicten en drama’s en zal dus ook nagenoeg nooit in een conflict terecht komen. Ik vermijd dit ten allen tijden. Ik ben gewoon niet zo van de heftige emoties en uitspattingen. Ik loop dan liever even weg, zwijg of ga een uurtje slapen. Deze manier van conflictvermijding is trouwens wel iets waar Scarlet zich weer flink aan kan irriteren

emotioneel onhandig

10. Overal een grapje van maken
Scarlet: Als er serieus gesproken moet worden over zaken doe ik dit liever met de nodige humor. Laten we vooral niet te melodramatisch worden en blijven lachen. Ik ben dus ook niet de beste als het aankomt op gesprekken bij professionals. Ik heb de nodige gesprekken met psychologen gehad, maar nog steeds heb ik moeite met serieus blijven als het op lastige of persoonlijke onderwerpen aankomt. Ik benader dit dan liever met de nodige humor en vertel iets pijnlijks met een lach op mijn gezicht. Zelfs met vrienden heb ik soms moeite met heel serieus over mijn eigen gevoelens praten. Mijn beste vriendin kan altijd heel serieus de vraag stellen “Ben je gelukkig?” “Hoe is het nou echt met je?” en ik kan me daar dan heel ongemakkelijk bij gaan voelen. Suf hè?

Herken je iets in ons?