Sommige mensen zijn pleasers, andere mensen zijn meer koppig en eigenwijs. Joyce schreef recent een blog over haar pleaser gedrag en vandaag deel ik een blog over mijn eigenwijze gedrag. Al van jongs af aan was duidelijk dat ik geen makkelijk meisje was. Ik deed niet zo snel wat me gevraagd werd en wilde het liefst alles eerst zelf ontdekken en uitvinden. In veel gevallen dacht ik dat ik alles beter wist, waardoor ik ook regelmatig in onhandige situaties terecht kwam. Eigenwijs zijn is gezond en goed tot een zekere mate. Eigenwijs zijn kan voor de omgeving ook flink irritant worden, zeker als je als 15-jarige keer op keer de wijze levenskennis van iemand van boven de 40 in twijfel trekt. Je komt net kijken snotneus! Toch is dat wat ik als kind regelmatig deed… Ik wilde de zaken zélf uitzoeken en ik was bereid om er flink over in discussie te gaan.

Inmiddels ben ik heel wat jaartjes ouder én wijzer en daarmee ook wat minder eigenwijs en koppig geworden. Ik sta veel meer open voor de mening en kennis van anderen en heb minder behoefte om de discussie aan te gaan. Ik heb nu liever geluk dan gelijk, behalve als het echt om hele belangrijke zaken gaat, dan zal ik ervoor vechten. In deze blog deel ik 10 dingen die eigenwijze mensen herkennen.

wat eigenwijze mensen herkennenDon’t you dare!
Waag het niet om in een discussie weg te lopen of op te hangen. Echt waar, dat vind ik zo irritant. Je steekt ergens tijd en energie in en nét op dat moment dat het belangrijk wordt of je op een goed punt komt besluit de ander de discussie bruut te beëindigen door gewoon weg te lopen of op te hangen. Geef dan gewoon toe dat je de discussie niet aan kan, dat je geen gelijk hebt, maar loop niet weg, dat is zo flauw!

Niet naar de bekende weg vragen
Je zal mensen niet snel naar bijvoorbeeld de weg vragen, want die weet je zelf veel beter en zoek je zelf wel uit als je die niet weet. Heel irritant als de persoon met wie je samen bent wel ineens een voorbijganger naar de weg gaat vragen, want dat is helemaal niet nodig als ze samen met jou is!

Google is your best friend
Checken, checken en nog meer checken. Je zoekt alles op om zeker te weten wat juist is. Ik twijfel nog weleens aan de correctheid van dingen die me verteld worden en ben dan zo blij met Google. Daar kan ik alles tot in details uitzoeken zonder het aan iemand te hoeven vragen. De kennis en antwoorden liggen hier gratis vanaf de luie bank voor het oprapen. Ik kan niet meer zonder Google.

wat eigenwijze mensen herkennenSorry, not sorry.
Je zegt maximaal drie keer sorry per jaar, waarvan er twee keer waren om aan te geven wat de ander tegen jou moest zeggen. Dit punt herken ik gelukkig helemaal niet. Ik vind het namelijk knap vervelend als mensen niet in staat zijn om sorry te zeggen. Joyce heeft hier wel een handje van. Die moet ik echt verzoeken om letterlijk sorry te zeggen, anders blijft ze ‘Ja maar…” zeggen. Ik heb er meestal niet zoveel moeite meer mee om mijn ongelijk of fouten toe te geven.

Per se deze outfit
Het is een zooitje in je kledingkast, want alles wordt in gang gezet om deze outfit te vinden. Als je eenmaal iets in je hoofd hebt, moet en zal dat ook gebeuren. Het is dan knap lastig om je op andere ideeën te brengen. Heb je eenmaal besloten dat je een bepaalde outfit aan wilt, dan moet alles hiervoor wijken. Dat kan nog weleens voor een flinke ravage in je kamer of kledingkast zorgen. Oh.. en ook in je humeur.

Explosief
Ruzies en argumenten worden flink veel kracht bijgezet. Als ik dan eenmaal ruzie heb, dan zal je dat ook weten ook. Ik zal absoluut vechten voor mijzelf en er alles aan doen om te winnen. Ik kan helemaal opgaan in zaken waar ik helemaal achter sta, helemaal als het onrecht betreft. Dan zal ik strijden en doorgaan tot ik erbij neerval. Toch probeer ik tijdens conflicten wel altijd netjes te blijven en sinds een aantal jaar ook relatief rustig.

wat eigenwijze mensen herkennenOp hun eigen manier
Mensen kunnen wel zeggen wat en hoe je iets moet doen, maar als het puntje bij het paaltje komt doe je het uiteindelijk toch wel op je eigen manier. Dat voelt gewoon beter. Je weet dan gewoon dat de zaken goed gaan. Dit is zeker iets wat ik herken. Ik vind het ook altijd best lastig als ik iets per se om iemand anders zijn manier moet doen. Laat me het gewoon op mijn manier doen als het resultaat hetzelfde is. Dat geeft me een fijner gevoel en het werkt in de meeste gevallen ook gewoon beter,… denk ik dan.

Geheugen als een olifant
Als iemand jou ooit iets naars heeft aangedaan, zal het heel wat dagen, maanden of zelfs jaartjes tijd kosten alvorens je die persoon ooit zal vergeven, laat staan vergeten. Zeker als iemand je belazerd zal je dit lang blijven herinneren. Dit is wel iets wat ik herken. Ik heb wel moeite met het vergeven van mensen die me ooit belazerd hebben. Ik blijf dan ergens altijd een beetje boos en verongelijkt. Dat is natuurlijk niet goed, want meestal heb ik mijzelf hier het meest mee. Het geeft toch een soort onrust.

No teamplayer
Je werkt het beste in je uppie. Dan kan je alles op jouw manier doen en kom je niet in allerlei discussies terecht. Oké, ik geef toe dat ik het fijn vind om alleen te werken, al mis ik dan ook de nodige feedback en gezelligheid, wat ik ook gezellig vind. Ik ben wel een goede ‘alleen werker’, plan mijn tijd strak in, ben gemotiveerd en werk hard. Ik vind het prettig dat ik alles op mijn eigen tempo kan doen en geen rekening hoef te houden met hoe anderen werken. In een klein team samenwerken gaat ook best prima, maar het met niet té groot worden en mensen moeten niet te veel gaan zeggen wat ik moet doen, dat bepaal ikzelf wel, lol.

wat eigenwijze mensen herkennenHet laatste woord
Mensen die eigenwijs en koppig zijn willen veelal het laatste woord hebben, gewoon omdat het kan. Om indirect te laten weten dat je het toch beter weet. Vroeger wilde ik ook graag het laatste woord hebben en nog irriteert hem me als iemand anders per se nog even ‘dus dat’ of ‘dat bedoelde ik’ of ‘vind ik dus niet’ erachteraan moet zeggen, maar ik kan me er nu beter bij neerleggen. Ik probeer er nu een beetje ‘boven’ te staan en te denken ‘als jij gelukkig wordt van dat laatste woord, geniet er dan maar van, dan besteed ik m’n tijd op dat moment aan betere dingen’.

Hoe eigenwijs ben jij?