Al een behoorlijk aantal jaren eet ik vegetarisch (oké, heel eerlijk, op zo af en toe wat vis na) en probeer ik te letten op andere producten die ik consumeer. Ik ben geen veganist en eet dan ook wel kaas, eieren en andere zuivelproducten. Wanneer ik deze producten koop, probeer ik wel zo veel mogelijk te letten op de herkomst ervan. Ik hoef geen eieren van kippen die met zijn 80’en op een vierkante meter hebben gezeten en ik koop altijd biologische melk.

Steeds meer probeer ik te letten op biologische producten, zodat het dier waarvan het afkomstig is het net iets beter heeft. Op deze manier probeer ik dan toch nog iets meer te doen dan alleen het laten staan van vlees. Althans, ik dacht dat ik mijn best deed, totdat ik laatst een lijstje tegenkwam met allerlei artikelen waar bepaalde delen van dieren in zijn verwerkt. Het is best verbazingwekkend in hoeveel alledaagse producten nog dieren zijn verwerkt.

producten waar dier in zitbron foto

Van sommige dingen, zoals bijvoorbeeld drop en andere snoepjes, weet ik dat er vaak gelatine in zit verwerkt. Echter in producten zoals plastic tasjes en wasverzachter? Nooit heb ik erbij nagedacht of er dierlijke producten in verwerkt zouden kunnen zitten. Ik ben een, ja erg slecht, grootverbruiker van plastic tassen. Wanneer ik boodschappen ga doen vergeet ik altijd onze boodschappentas mee te nemen, waardoor ik inmiddels zelf een officieel verkooppunt van plastic tassen kan beginnen. Ook ben ik dol op wasverzachters, niet omdat het mijn was nou zo mega zacht maakt, maar omdat het zo heerlijk ruikt. Ik zal in deze blog een aantal producten beschrijven waarvan je de ingrediëntenlijst toch nog eens goed moet checken. Hieronder vind je de lijst:

Parfum
Zoals jullie in een eerdere blog al hebben kunnen lezen, ben ik dol op parfum, maar na het lezen van dit stukje krijg ik nu toch een bepaald beeld in mijn hoofd bij het ruiken van een geur. In parfum zitten veel producten die ervoor zorgen dat het een bepaalde geur krijgt. Dat walvispoep en bevergeil (wtf?!) daar ook onderdeel van uit maken wist ik niet. Ambergrijs is een grijskleurig wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen en wordt soms gebruikt als geurstof in parfum. Ook castroreum (bevergeil) is zo’n product. Het is afkomstig van de bever en is een uitscheidingsproduct uit een klier tussen de anus en geslachtsorganen. Tegenwoordig wordt er gelukkig bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van een synthetische vervanger, maar check voor de zekerheid!

Condooms
Vroeger werden condooms van schapendarmen gemaakt en hoewel ze nog steeds wel te verkrijgen zijn, wordt er nu bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van latex condooms. Je zou denken dat er dan ook niks dierlijks meer in zit, maar niets is minder waar. De meeste condooms bevatten het dierlijke eiwit caseïne wat het condoom wat soepeler moet maken. Heb je liever geen beestachtige seks? Er bestaan tegenwoordig ook veganistische condooms!

lama
Bron foto

Wasverzachter
Ik ben dol op de geur van schone was, en zo ook van wasverzachter. Het geeft de was niet alleen een lekkere geur, maar maakt het ook zacht. Nooit heb ik me echt afgevraagd wat er nou in wasverzachter zit dat de was zo lekker fluffig en zacht maakt. Het antwoord hierop had ik helemaal niet verwacht eigenlijk. Dit zit namelijk in wasverzachter: VET! Vet, afkomstig van schapen, paarden en andere dieren. Misschien ook wel van robijntje beer 😉

Bier
Wie van een lekker koud biertje houdt, moet toch nog maar eens goed op het labeltje kijken. Alhoewel, de producenten zijn niet verplicht om het te vermelden. Wie denkt dat bier alleen bestaat uit water, graan, hop en gist, heeft het mis, want er wordt namelijk nog iets toegevoegd. De zwemblaas van een vis, ook wel vislijm genoemd, zorgt ervoor dat het bier mooi helder wordt. Het merk Guinness maakt hier voornamelijk veel gebruik van.

Bakmix
Wil je snel een lekkere cake maken en ben je net zoals ons geen keukenprinses, dan is een kant en klare voorverpakte bakmix ideaal. Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken en af te wegen, maar je kan gewoon, hupsakee, de hele mix in een kom gooien. In zo’n pakje zit meestal gewoon wat poeder. Niet iets waarbij je direct aan iets dierlijks denkt, toch? Toch zitten er nog in veel kant en klare bakmixen in plaats van plantaardig vet, dierlijk vet. Iets om op te letten dus wanneer je dit liever niet zou willen eten.

producten waar dier in zitbron foto

IJs en gekleurd snoep
Een bolletje aardbeienijs, heerlijk! Voor een hoorntje met schepijs ben ik altijd wel te porren. Dit geldt ook voor snoep en andere zoetigheden. Zet mij in een snoepwinkel en ik kom terug met met een zak vol zoete snoepjes. Colaflesjes, rode matjes en noem het maar op. Die grote bakken met snoep in de Jamin zien er altijd zo geweldig uit. Grote bakken met allerlei kleurtjes snoep. Mocht je je afvragen hoe die snoepjes aan die mooie kleurtjes komen, en dan met de name de rode snoepjes? De kleurstof die hier voor zorgt heet “karmijn”. Karmijn is afkomstig van de schildluis. Deze rode luis wordt fijngestampt en vervolgens in allerlei voedingsmiddelen gestopt die een rode of roze kleur moeten hebben. Overigens niet alleen in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica.

Sigaretten
Voor de rokers onder ons. Dit wist je waarschijnlijk nog niet en na het het lezen hiervan misschien een mooi moment om te stoppen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er sporen van varkensbloed zijn aangetroffen in sigarettenfilters. Door hemoglobine toe te voegen aan de filters, zouden meer schadelijke chemicaliën achterblijven. Sigaretje?

Naast bovenstaande producten, zijn er vast nog veel meer producten waarvan we niet weten dat er dierlijke resten in zijn verwerkt.Van het bovenstaande lijstje had ik in ieder geval geen idee. Ik ben benieuwd of jij het wel wist en misschien ken jij nog wel een paar andere producten. Laat het ons dan even weten in de comments

Bron: foto konijnen