Aaaaaaaagh STRESS! Ik heb regelmatig stress en dat is niet goed voor mijn gezondheid. Hoe meer stress ik heb, hoe slechter mijn huid eruit ziet en hoe vermoeider ik ben. De meeste stress die ik heb is bovendien nutteloos, want wat levert het me nou op? Vrijwel niks. Een beetje gezonde stress is zo nu en dan prima, maar stressen om de kleinst mogelijke onzin, is niet handig. Met mij stressen er nog heel veel andere mensen op deze aardbol.

In Engeland is kort geleden onderzoek gedaan naar welke ‘kleine zaken’ er nou vooral voor zorgen dat we met zijn allen in de stress schieten. Dit onderzoek resulteerde in een top 10 van dagelijkse dingen die ons stress opleveren. Ik moest wel even lachen toen ik deze top 10 las, want wauw, het is zo herkenbaar! Ik heb de top 10 even vertaald en zal deze hieronder met mijn eigen ervaring toelichten. Ik ben natuurlijk ook benieuwd of jij net als ik (bijna!) alle 10 de dingen herkent.

stress top 10bron foto

1. Niet kunnen slapen

Hoe vervelend is het als je maar niet kan slapen. Je wilt zo graag slapen en je bent doodmoe, maar in slaap vallen, ho maar… Ik heb hier zelf weinig last van om eerlijk te zijn, want ik slaap meestal nog voordat mijn hoofd het kussen raakt. Ik heb het soms wel als ik echt echt echt moet slapen omdat al laat is en ik de volgende dag voor iets belangrijks vroeg op moet. Het komt dan dus meestal door spanning in plaats van dan ik stress krijg van het niet kunnen slapen.

2. Sleutels kwijt!

Wie kent dit niet; je staat op het punt om naar je werk te gaan, maar dan ontdek je dat je je sleutels nog niet hebt. Je loopt naar de la, waar ze horen te liggen, maar grijpt mis. Verdorie! Waar zijn mijn sleutels? Je haast je naar de jas die je de dag ervoor aan had, maar nee, ook daar zijn je sleutels niet. Je keert je tas op de kop, de hele reutemeteut dondert eruit, behalve je sleutels. Aaaaaaah, STRESS! Je was zo mooi op tijd voor die trein, maar nu begint de tijd te dringen…. Oké ik heb dit regelmatig en Scarlet nog nét een stukje regelmatiger. Zo irritant. Iedere keer spreken we weer af die sleutels écht in het laadje te leggen als we thuis komen en toch zijn we minstens drie keer per week die sleutels kwijt.

3. Vertraging met het OV/ In de file terwijl je al laat bent

Op één of andere manier heeft die trein altijd vertraging of kom je altijd in de file terecht als je ergens op tijd moet zijn en je reis vrij krap gepland hebt. In eerste instantie gaat alles soepel totdat je op het bord met vertrektijden dat blauwe vertragingsbalkje ziet knipperen ’15 minuten vertraging’ ..WTF. Dit geld ook voor het reizen met de auto. Stipt op tijd scheur je met je bolide of koekblik over de snelweg als je ineens in de verte de waarschuwingsborden met :50: :50: :50: ziet gaan knipperen. Oh neeeee, geen file alsjeblieft! Volgens de navigatie zou je precies op de minuut op tijd aankomen op je bestemming, iedere minuscule file zou roet in het eten gooien. Stapvoets rijdend in de file of wachten op de trein vult je lijf zich met STRESSSSS.

stress top 10Bron: sunfrogshirts

4. Een belangrijk document is kwijt

Je gaat een weekendje op vakantie en je neemt mee…. OMG waar is mijn paspoort? Dat lag toch in de laadje in de keuken? Waar is het nu gebleven dan? Je stressniveau schiet omhoog en gehaast rommel je door het hele huis op zoek naar je paspoort. Waar is dat ding?! Opnieuw aanvragen is te laat en zonder paspoort kan ik niet vliegen. Wat nu? Ikzelf heb dit gelukkig nog niet eerder gehad met mijn paspoort maar wel met de autopapieren van mijn vorige auto die ik wilde verkopen. Iemand zou hem komen ophalen en ik wist ineens niet meer waar mijn papieren lagen, die echt nodig waren om hem over te schrijven naar de nieuwe eigenaar. Zo vreselijk. Er moet dan ook niemand in mijn buurt zijn op zo’n moment, want die kan dan ook direct niets mee goed doen. Tenslotte ben ik altijd mijn huissleutels kwijt als ik weg moet om de trein te halen. Zo relaxed ’s morgens.. not.

5. Je kunt nergens parkeren

Je bent eindelijk aangekomen op de plaats van bestemming, maar kan vervolgens nergens parkeren. Een parkeergarage is in geen velden of wegen te bekennen en overal waar je langs de weg zou kunnen parkeren, staan al auto’s geparkeerd. Als je tenslotte bijna twee kilometer verder eindelijk een plek hebt gevonden en weer 5 minuten hebt gelopen voor een parkeerautomaat, kom je erachter dat je je kenteken in moet voeren bij het automaat. Shit, wat was dat kenteken ook alweer? Ja hoor, je moet weer terug naar de auto om je kenteken te checken. Inmiddels ben je al 10 minuten te laat voor je afspraak. Oké, dit is zeg maar best wel heel erg herkenbaar voor mij.

6. Wat moet je aantrekken

Je hebt een belangrijke afspraak en staat ’s morgens voor je kledingkast. Wat moet je aan? Op één of andere manier lijkt op zo’n moment alle kleding die je hebt niet leuk of mooi genoeg. Je grijpt wat dingen uit je kast, keurt ze af en gooit ze weer terug. “Wat moet ik aaaaaaaaan?’ gil je naar de persoon met wie je samenwoont. Die roept iets terug, maar ook dat vind je niet goed genoeg. “Dat ding is super lelijk, dat doe ik niet aan!”. De stress neemt ultieme vormen aan, tot het moment dat je enkel in ondergoed jankend voor je volle kledingkast zit ‘Ik heb gewoon helemaal niets om aan te trekkennnnnn!’

stress top 10Bron foto

7. De batterij van je telefoon is bijna leeg

Dit is denk ik zeker iets dat iedereen herkent. Je bent al een tijd van huis, je hebt geen lader bij je en je komt erachter dat je telefoon nog maar 18% batterij heeft. Het schermpje dat kort hierna ineens ‘oppupt’ met ‘10% of battery remaining’. Zo vreselijk irritant en stressvol is dat. Gelukkig bestaan er nu voor hele kleine prijsjes al prima mobiele opladers. Ikzelf heb er eentje gekregen en kort geleden kwam ik een aantal ontzettend leuke mobiele opladers tegen bij Hema. Absoluut een aanrader om zo’n ding te kopen. Vergeet hem alleen niet voordat je weggaat op te laden 😉

8. Shit, geen wc papier meer om je shit mee af te vegen

Shit! Letterlijk en figuurlijk. Je zit op het toilet, hebt flink wat boodschappen gedaan en grijpt naar het rolletje wc papier. Enkel karton. Oh neeeeee. Je kijkt om je heen. Nergens iets dat als vervanging kan dienen en niemand in huis – enkel bezoek – die iets kan komen brengen. Met je broek op je hurken sukkel je door het huis op zoek naar papier. Uiteindelijk vind je ergens een servetje dat je ooit hebt gekregen voor je verjaardag met ouderwetse bloemetjes erop. Je hinkelt weer terug naar het toilet. Nu maar hopen dat je bezoek niet naar het toilet moet…

9. Een klantenservice bellen met 100 in de wacht

Je belt naar een zekere klantenservice en voordat je hoort hoe lang je moet wachten, hoor je dat het bel tarief 35 eurocent per minuut is. Door een wat mechanische stem wordt je gevraagd waarvoor je belt. Je toetst snel – 2 – en hoopt direct te worden doorverbonden met een medewerker. Helaas, er volgen nog 4 keuzemenu’s. Op je telefoon zie je dat je al bijna 3 minuten aan het bellen bent. Na alle keuzemenu’s word je in de wacht gezet. ‘Een moment geduld alstublieft, er zijn nog enkele wachtenden voor u’ ‘Een moment geduld alstublieft, er zijn nog enkele wachtenden voor u’ ‘Een moment geduld alstublieft, er zijn nog enkele wachtenden voor u’ en dat keer 200. Na ruim 11 minuten wachten wil je eigenlijk ophangen, maar dan heb je al dat geld voor niets betaald. Wel/niet ophangen? Wel/niet ophangen? Wel/niet ophangen? gaat er door je hoofd. Stress.

stress top 10

10. Pinpas vergeten of plotseling kwijt

Herken je dat gevoel van een plotselinge schok in je lichaam op het moment dat je ontdekt dat je pinpas niet meer in je portemonnee zit. Zo stressvol is dat. Je hoofd draait binnen enkele seconden op volle toeren nadenkend waar je die pas hebt gelaten. Je eerste gedacht ‘Is die gestolen of ben ik hem verloren’, waarna alle andere ‘waar kan ik hem hebben gelaten’ gedachtes volgen. Zeker als je bij de kassa van de supermarkt staat, is dit vrij onprettig.

Wat levert jou instant stress op?