Ik had vroeger nooit verwacht ooit graag een kind te willen. Ik was er helemaal niet mee bezig en vond kinderen maar zeurderig en lastig. Ik wilde carrière maken, een droombaan vinden, een leuke partner krijgen en samen met een hond, reuze konijn en ezel in een verbouwde boerderij wonen, waar een oldtimer voor de houten deur zou staan. Ik wilde geen kind. Het is allemaal wat anders verlopen dan ik had gewild. Ik heb een hond, kat en een partner en samen willen we graag zwanger worden. Ik heb geen oldtimer, geen ezel of reuze konijn en ik woon niet in een boerderij.

Dat alles kan ik nog redelijk accepteren, maar het feit dat het me maar niet lukt om zwanger te worden, kan ik niet accepteren. We hebben inmiddels 12 inseminatie pogingen achter de rug en alle pogingen hebben tot niets geleid.

Ik heb mijn lichaam jarenlang verwaarloosd, ben er destructief mee omgegaan, omdat het me allemaal niets kon schelen. Omdat ik niet dacht aan de toekomst, niet dacht aan ooit een kindje krijgen. Omdat ik me niet besefte wat voor verregaande gevolgen dit zou kunnen hebben voor mijn toekomst. En niet alleen voor mijn toekomst, maar ook die van mijn partner. Misschien doet dat nog wel meer pijn, haar teleurstellen. Iedere maand opnieuw moet ik haar teleurstellen. En ze zegt het niet, maar ik voel het wel: het is mijn schuld.

ik wil geen kindAls ik die stomme eetstoornis vroeger niet had gehad, was ik misschien al lang zwanger geweest. Misschien, want ik weet dat natuurlijk niet zeker. Maar het feit dat het mogelijk is, dat het mijn eigen schuld is, doet me zoveel pijn, roept zoveel zelfhaat op, dat ik bij het zien van iedere baby een traan moet wegslikken.

Er is zoveel mislukt van mijn dromen, mijn wensen voor de toekomst. Alles in mijn leven lijkt altijd moeilijk en ingewikkeld te moeten gaan. Waarom moet dit ook moeilijk gaan? Waarom kan er af en toe niet eens iets makkelijk gaan in mijn leven? Mijn moeder kreeg ook heel snel haar kinderen. Mijn oma ook. Waarom ik niet? Waarom moet alles in mijn leven altijd een strijd zijn, een gevecht, een weg met zoveel onderbrekingen, hobbels en doodlopende zijwegen?

Ik weet nog dat ik blij was toen ik niet meer ongesteld werd rond mijn 18de. ‘Is dat even makkelijk’, dacht ik bij mezelf. Nooit maakte ik me zorgen over later. Dat zou toch allemaal wel goed komen, als ik überhaupt ooit een kind wilde. Het was nog zo’n ver van mijn bed show. Onvruchtbaar worden? Ik wist nauwelijks dat dit kon gebeuren. Daarbij, dat zou mij toch niet overkomen? Een tijd lang werd ik niet meer ongesteld, maar inmiddels al jaren weer wel. Helaas weet ik nu dat dit niet alles zegt. Dat dit geen zekerheid is om zwanger te kunnen worden. Ik had niet verwacht ooit graag een kindje te willen. Iets van mijn eigen vlees en bloed, hoe ingewikkeld dat vlees en bloed ook moge zijn. Ik hield vroeger niet van kinderen, ik had er weinig mee. Dat gejengel en gekrijs, houd alsjeblieft je mond! Om nog maar niet te spreken over vieze luiers en met Zwitsal besmeerde, plakkerige babyhuidjes.

No Thanx, ik wil geen kind.

Ik ben veranderd. Iets wat ik vroeger niet voor mogelijk had gehouden. Ik wist toen immers altijd alles beter en was er 100% van overtuigd dat ik prima wist wat ik later wel en niet zou willen. Net zoals dat ik toen ik 17 was wist dat ik nooit koffie of olijven lekker zou vinden… geniet ik nu regelmatig van een heerlijk bakje koffie in de ochtend en smul ik van salades met olijven.

ik wil geen kindWat een wonder moet het zijn om iets op aarde te mogen zetten, dat uit mijn eigen buik komt. Dat gemaakt is van mijn eigen vlees en bloed. Dat ik negen maanden in mijn buik mag meedragen. Ik had het me niet voor mogelijk gehouden dat ik hiervoor direct mijn strakke, platte buik zou willen opgeven. Weg met die onzin! Weg met dat stomme afvallen! Het lijkt me heerlijk om mijn buik langzaam groter te zien worden door het kleintje wat in mijn buik zou groeien. Een klein poppetje wat na negen maanden (op waarschijnlijke vreselijk pijnlijke wijze, maar daar denk ik nu nog niet aan…) uit mijn lichaam zou komen. Wat zou huilen, maar ook zou lachen en tevreden in mijn armen zou liggen slapen.

Samen zouden we de mooiste kinderkamer voor dit kleine wezentje maken. Samen zouden we het kindje liefde, warmte, eten en aandacht geven. De beteugeling van onze liefde, van ons samenzijn. Een paar babypakjes hebben we tijden geleden al gekocht. Ik kan er niet goed naar kijken. Doodsbang dat het nooit gedragen zal worden. Doodsbang dat het allemaal voor niets is. Doodsbang dat dit allemaal mijn ‘schuld’ is en ik nooit een kindje zal kunnen krijgen. Bij iedere moeder die ik tegenkom met haar baby of peuter, moet ik even slikken.

ik wil geen kindWe geven de moed niet op, maar onze hoop brokkelt met iedere maand en iedere negatieve zwangerschapstest een beetje af. Ik heb zoveel spijt dat ik mijn lichaam dit jaren heb aangedaan. Dat ik mijn gevoelens, verdriet en pijn niet op een gezondere manier heb kunnen uiten. Ik had nooit verwacht in deze situatie terecht te komen. Nooit.

Volg ons ook via Bloglovin’ , Twitter, Instagram, YouTube of Facebook


In deze terugkerende, wekelijkse blog delen we onze ervaringen met het hebben van een kinderwens.  Hierin wordt teruggegrepen naar een tijdje geleden.