Of je het nu wilt of niet, je zult in je leven mensen tegenkomen die jou niet mogen. Dat kan zelfs om redenen zijn waar jij misschien helemaal geen invloed op hebt. Als je graag door iedereen aardig gevonden wilt worden kan het lastig zijn om hiermee om te gaan. Een veel voorkomende reden waarom mensen andere mensen niet mogen is omdat ze iets hebben dat zijzelf niet hebben. Veel haat en nijd komt nu eenmaal voort uit jaloezie, zeker als het gaat om vrouwen onderling.

Je hebt vaak de neiging om mensen die jou zien als vijanden, te behandelen als vijanden. Toch is dat niet slim. Je kunt namelijk een hoop leren van deze mensen als je er open voor staat en als jij ze wél met respect behandelt. Behandel de ander dus zoveel mogelijk zoals je zelf behandeld zou willen worden. Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd poeslief hoeft te doen tegen mensen die jou haten. Terug haten en hetzelfde negatieve gedrag vertonen is echter zonde en niet nodig. Hoe minder haat in je hart, hoe meer vrijheid in je hoofd en daarom vertel ik je in deze blog een aantal dingen die je juist kan leren van de mensen die jou niet mogen.

haters vijanden

1. Je doet iets goed
Je kent de uitspraak ‘Hoge bomen vangen veel wind’ waarschijnlijk wel. Die uitspraak is waar. Hoe meer jij bereikt in je leven, hoe meer mensen er op deze aardbol zullen leven die jou niet mogen, die een negatieve mening over jou hebben of jou zelfs haten. Het merendeel van deze negativiteit komt echter voort uit jaloezie. Mensen kunnen het niet hebben dat zij niet bereiken wat jij wel bereikt. Extra zonde is dat zij zich ook niet beseffen dat dit negatieve gedrag hen enkel verder van dit doel af zal brengen, maar goed, dat is niet jouw probleem. Het is dus belangrijk om te beseffen dat je blijkbaar iets goed doet als veel mensen een mening over jou hebben of als veel mensen jou niet mogen op basis van bijna niets. De meeste van deze mensen kennen je waarschijnlijk niet eens echt. Kortom: wees trots op wat jij tot dusver hebt bereikt in je leven en realiseer je dat veel mensen dit ook graag zouden willen.

2. Je leert conflicten hanteren
Tijdens conflicten heb je vaak de neiging om te gaan voor de winst en nauwelijks meer te luisteren naar wat de ander zegt. Je weet immers wat je er zelf van vindt en je bent zeker van je eigen gelijk. Toch is dat zonde, want je kunt juist veel leren van wat de ander te zeggen heeft. Juist door écht te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, kun je iemand beter leren begrijpen en tot een oplossing komen. Stel jezelf ook regelmatig de vraag: ‘Wil je gelijk of wil je geluk?’ Je gelijk halen levert je niet zoveel op, je geluk vergroten wel. Kortom: jouw vijanden leren jou beter om te gaan met conflicten.

haters vijanden

3. Je leert rustig en bij jezelf te blijven
Als je vaker te maken hebt met vijandige situaties, zal je keer op keer weer oefenen met hoe hiermee het beste om te gaan. Het is belangrijk om niet mee te gaan in de boosheid en negativiteit van de ander. Dat levert je niets op, enkel meer negativiteit in je eigen leven en dat is niet iets wat je nodig hebt. Hoe kalmer je blijft, hoe meer volwassen je overkomt en hoe eenvoudiger het zal zijn om tot een oplossing te komen. Jouw vijanden leren je dus kalmte in spannende situaties.

4. Je wordt er sterker van
Hoe meer vijanden je hebt, hoe meer kritiek je over je heen zal krijgen. Dat zal in het begin heel heftig en zwaar zijn, maar op den duur zal je ermee leren omgaan. Je zult het meer langs je heen kunnen laten glijden en het beter kunnen relativeren. De meeste mensen hebben moeite met kritiek. Het is dus maar wat sterk als jij er goed mee om kunt gaan.

5. Je kunt jezelf verbeteren
Veel kritiek die jouw vijanden je geven zal voortkomen uit jaloezie, maar een deel van die kritiek kan ook best terecht zijn of in ieder geval ergens op slaan. Probeer hier dus van te leren, zeker als het gaat om echte feedback. Met opmerkingen als ‘Je bent echt dom!’ kan je natuurlijk niks. Dat is ook geen feedback, dat is gewoon een domme uitspraak 😉 Maar stel dat meerdere mensen over je zeggen dat je bijvoorbeeld altijd arrogant kijkt, dan kan je voor jezelf onderzoeken waar dit aan ligt en of je dit zou willen veranderen. Maak gebruik van de kritiek om jezelf te verbeteren, dan is er straks nog meer om jaloers op te zijn 😉 Hoe meer kritiek en feedback, hoe meer jij jezelf kunt ontwikkelen.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=nfWlot6h_JM” width=”100%” height=”350″][/videos]

6. Je leert je eigen vijand kennen
Hoe meer je openstaat voor het vijandige gedrag van andere mensen, hoe meer je ontdekt hoe dit overkomt. Jaloezie en negatief gedrag maakt mensen niet mooi. Doordat je hier mee in contact komt, kun je bij jezelf ook beter nagaan in hoeverre jij dit gedrag zelf ook vertoont. Wellicht ontdek je door onaardige reacties van mensen richting jou, dat je dit zelf ook weleens doet in bepaalde situaties. Is dit de manier waarop jij wil overkomen? Wil jij overkomen als vijandig of negatief of kortzichtig of jaloers? Of wil je eigenlijk veel liever blij leren zijn voor anderen, ook al zou je zelf wensen dat je dit had? Wil je liever overkomen als een positief en geïnteresseerd mens? Door te kijken naar het gedrag van je vijanden, kun je je meer bewust worden van je eigen gedrag en dit eventueel veranderen.

7. Je leert meer respecteren
Mensen die, zonder jou echt te kennen, over je oordelen of negatieve kritiek op je hebben, hebben wellicht weinig respect voor je. Dit betekent echter niet dat jij deze mensen dan ook niet hoeft te respecteren. Voor je eigen zelfrespect is het veel beter om je volwassen op te stellen. Behandel de ander met respect, blijf rustig, ga het gesprek aan, luister en sta erboven. Dat is niet alleen goed voor je eigenwaarde, het zorgt er ook voor dat de ander jou op den duur waarschijnlijk meer zal respecteren. En zo niet, dan pech. Jij hebt dan in ieder geval je best gedaan en op een goed en volwassen manier gehandeld.

Wat leer jij van de mensen die jou niet mogen?

liefs joyce