Leg mij neer op een bed of een bank en ik ben binnen een kwartier vertrokken. Ik slaap snel en kan me, hoe gek dat ook klinkt, zelfs verheugen op een lekker dutje tussendoor. Voor ik Scarlet leerde kennen kon ik gerust uitslapen tot een uur of elf in de ochtend. Scarlet is niet zo’n grote slaper en staat het liefst zo vroeg mogelijk op zodat ze meer uit de dag kan halen. Ik leerde dan ook al snel dat uitslapen met Scarlet in de buurt geen goede combinatie is. Te veel slapen maakt je lui en ook nog eens minder productief. Toch kan dit ook het geval zijn bij te weinig slaap. Wat is nou de gulden middenweg? Hoeveel slaap hebben we nodig om optimaal te presteren en gezond te blijven? In ons hele leven zijn we zo’n 25 jaar kwijt aan slaap.

In een recent onderzoek werd aangetoond dat te weinig slaap een enorme impact heeft op je gezondheid en prestatie. Na één nacht met 6 of minder uur slaap zie je er de volgende dag vaak al beroerd uit, maar onderzoek toont ook aan dat er zelfs al schade aan je hersencellen wordt aangericht na één nachtje slecht slapen. Je bent moe, je concentratie is uitermate beroerd en daardoor wordt onder andere ook het risico op verkeersongevallen verdriedubbelt! Als dit na één nacht al het geval is, wat doet weinig slaap dan met mensen die voortdurend korte nachten maken?

ik slaap 25 jaarMensen die voortdurend weinig uur slaap krijgen, dit wil zeggen 6 uur of minder, hebben een behoorlijke verhoogde kans om allerlei ziekten en klachten te ontwikkelen:

  • Ziekte; 6 of minder uur slaap zorgt ervoor dat je veel sneller ziek wordt. Tijdens het slapen worden namelijk bepaalde proteïnen losgelaten die nodig zijn om infecties te bestrijden.
  • Overgewicht; te weinig slaap maakt je hongerig. Bij te weinig slaap zit er minder leptine in je bloed. Dit hormoon zorgt er voor dat je een vol gevoel hebt. Het hormoon ghreline blijkt daarentegen verhoogd te zijn bij deze mensen. Dit hormoon bevordert juist de eetlust. Het gevolg is dus dat je meer trek hebt, maar minder snel een vol gevoel krijgt.
  • Diabetes; overgewicht is een van de veroorzakers van diabetes, maar ook slaaptekort an sich kan resulteren in een lagere gevoeligheid voor insuline.
  • Hartziekten; slaaptekort draagt bij aan een verhoogde bloeddruk. In een eerder onderzoek werd vastgesteld dat mensen die korter dan 6 uur slapen zo’n 15 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens 7 à 8 uur slapen. De korte slapers die in die korte uurtjes ook nog eens slecht slapen hebben maar liefst een 65 procent hoger risico.
  • Borstkanker; er wordt zelfs een link gelegd tussen weinig slaap en bepaald vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld borstkanker.
  • Snel geïrriteerd; wanneer je slecht slaapt ben je al snel erg prikkelbaar.
  • Depressie; slecht slapen is niet alleen een symptoom van depressie, het kan ook de oorzaak zijn.

Met andere woorden: Wil je zo gezond mogelijk leven en voorkomen dat je al deze bovenstaande nare dingen ontwikkelt, zorg er dan voor dat je voldoende uitrust. Naast de mensen die er bewust voor kiezen om laat naar bed te gaan, zijn er ook nog mensen die wel op normale tijden naar bed gaan en de klok rond slapen, maar gewoon erg slecht slapen doordat ze tussendoor vaak wakker worden of bijvoorbeeld veel last hebben van nachtmerries. Erg vervelend, want hierdoor zullen zij na 7 uur slaap alsnog erg vermoeid zijn en bovenstaande klachten hebben.

ik slaap 25 jaarNu zal je denken, hallelujah, ik blijf voortaan lekker tot 12 uur in mijn nest liggen! Maar helaas, ook te lang slapen heeft nadelige effecten. Het blijkt namelijk dat 10 uur of langer aan slaap dezelfde kwalen oplevert als mensen met te weinig slaap.

Hoeveel uur moet ik dan slapen??? Nou, dat zal ik je vertellen! Er bestaat geen vaste regel. Het zal gemiddeld zo rond de 7 uur slaap zijn, maar het is voornamelijk afhankelijk van hoe goed de slaap is. Sommige mensen staan na 6 uur slaap helemaal fris en fruitig op omdat de kwaliteit van hun slaap goed was, en anderen staan met die 6 uur slaap helemaal brak op alsof ze een week niet hebben geslapen. Je kan dit het beste voor jezelf uittesten door bijvoorbeeld in je vakantie één of twee weken te kijken wanneer je wakker wordt. Dat gaat natuurlijk niet werken wanneer je de avonden ervoor flink gaat stappen of andere drukke dingen doet, maar oefen dit in een rustige week. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en kijk hoe laat je telkens wakker wordt.

Toch zegt ook dit niet alles voor je dagelijkse ritme. Je bent de ene dag namelijk gewoon drukker dan de andere dag en hierdoor zal je lichaam de ene keer ook meer rust nodig hebben dan de andere keer. Het is in ieder geval belangrijk dat je voor voldoende rust zorgt en uitgerust wakker kan worden. De één heeft dit na 6 uur slaap en de ander pas na 8 uur slaap.

Ben je overdag vaak uitgeput dan helpt het soms om even een “powernap” te doen. Zorg dan wel dat deze nap niet langer dan 30 minuten duurt. Blijf je langer liggen dan kom je in een diepere slaapfase en ben je vaak nog vermoeider dan je al was.

ik slaap 25 jaarHeb je moeite met in slaap komen? Dan kunnen de volgende tips helpen:

♥ Kijk niet meer op je telefoon of tablet voordat je gaat slapen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ik meestal minimaal een half uur later ga slapen dan gepland doordat ik nog te veel bezig ben met social media. Beter kan je bijvoorbeeld een half uur voordat je naar bed gaat niet meer op je telefoon kijken. Dit voorkomt dat je onbewust nog uren eindeloos door Facebook, Twitter en Instagram blijft scrollen.

♥ Melk drinken voor het slapen gaan kennen we allemaal wel van vroeger, maar er schijnt nog iets beters te zijn. In melk zit het aminozuur triptofaan, een grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Het meeste hiervan wordt echter tegengehouden door de “bloed-hersenbarrière”. Om dit te voorkomen zou je wat koolhydraten moeten eten bij de melk, want dit maakt dat het brein meer open staat voor de triptofaan. In een banaan zitten zowel koolhydraten als het aminozuur triptofaan. Volgens een Australisch onderzoek is melk gemengd met een banaan dan ook de perfecte combi. Voor het slapen gaan maak je dus voortaan gewoon een lekkere bananen smoothie.

♥ Sporten en de kwaliteit van slapen staan in verband met elkaar. Mensen die minstens 4 keer per week 20 minuten sporten blijken een stuk beter te kunnen slapen. Ik kan sowieso goed slapen, maar ik merk dat wanneer ik ‘s avonds naar de sportschool ga, mijn lichaam daarna echt toe is aan rust.

♥ Veel daglicht zorgt ervoor dat je ‘s avonds voldoende aanmaak hebt van het slaaphormoon melatonine. In de avond is het juist weer andersom. Het zorgt dan dat de melatonine productie wordt afgeremd. Niet te lang naar je computerscherm staren dus!

ik slaap 25 jaarEen aantal grappige feitjes:

♥ We slapen in ons leven ongeveer 25 jaar! Dat is echt bizar… ik dan waarschijnlijk 50 jaar…..

♥ Het langste record ‘dagen zonder slaap’ staat op 11 dagen.

♥ We zijn meer met onze mobiele telefoon en laptop e.d. bezig dan dat we slapen, ruim 20 minuten langer!

♥ Een dolfijn slaapt maar met een helft van zijn brein. Hij moet namelijk aan de oppervlakte blijven om te kunnen ademen en opletten voor gevaar. De twee hersenhelften slapen hierom om de beurt.

♥ Toen er heel vroeger nog geen wekkers bestonden werden de mensen gewekt door speciale mannen met lange stokken. Ze tikten met deze lange stokken op de ramen net zolang tot je wakker werd.

♥ Een slak kan wel 3 jaar achtereen slapen.

♥ 12% van de bevolking droomt niet in kleur.

♥ Het is onmogelijk om tijdens je slaap te niezen.

♥ Zeeotters houden tijdens het slapen elkaars pootje vast zodat ze niet van elkaar wegdrijven.

♥ Katten slapen 70% van hun leven.

♥ Vrouwen hebben vaker nachtmerries dan mannen. Ook dromen wij emotioneler.

sleep

Tenslotte heb ik de I Love Sleep TAG nog even ingevuld. Die kwam ik op meerdere blogs tegen en het leek me wel leuk om die even te beantwoorden.

Hoe laat ga je meestal naar bed?
Te laat! Scarlet en ik gaan meestal rond half 12 naar bed. Dit komt omdat we veel moeten doen. Ik kom vaak rond 19:00 uur thuis. Dan gaan we koken en na het eten, zo rond 20:30 uur, gaan we werken aan onze blog. Dit duurt soms tot in de late uurtjes omdat we het anders allemaal niet af krijgen.

Wat is jouw vaste ritueel voor het slapen gaan?
Eerst laat ik of Scarlet nog even onze hond uit. Daarna was ik mijn gezicht, poest ik mijn tanden en doe ik mijn pyjama aan. Ik doe wat crème op, geef poes meestal nog wat te eten want die begin tegen middernacht altijd hard te miauwen om brokjes en dan kijk ik in bed nog even op mijn telefoon en dan gaan we slapen. We gaan eigenlijk altijd tegelijk naar bed.

Wat doe je als je niet kan slapen?
Wachten tot ik in slaap val. Ik ben een goeie slaper, dus ik slaap meestal in 5 seconden. Scarlet is dan nog enthousiast tegen me aan, aan het kletsen, terwijl ik al half slaap en de volgende ochtend alles vergeten ben wat ze gezegd heeft.

Wat is je favoriete slaaphouding?
Ik slaap meestal op mij zij, maar kan vaak ook op mijn rug wakker worden.

Waarvoor mag je jou altijd wakker maken?
Voor een tof avontuur, een verre reis. Ik vind het altijd superleuk als we vroeg moeten opstaan om het vliegtuig te halen. ‘s Morgens vroeg onderweg naar schiphol terwijl de snelweg nog helemaal leeg is. Heerlijk!

Hoe laat gaat je wekker ‘s ochtends?
Dat verschilt. Meestal om half 8, maar op vrijdag al om half 7. In het weekend meestal om 8 uur of half 9.

SNOOZE

Snoozen of direct opstaan?
Absoluut snoozen! Liefst 100 keer.

Slaap je uit in het weekend?
Vroeger wel, nu bijna niet meer. Scarlet is geen uitslaper dus die gaat me dan lopen uitdagen en bovendien wil Sjors ook op tijd wandelen.

Hoeveel kussens liggen er in je bed?
Ik heb snel last van mijn nek of rug en gebruik daarom twee kussens.

Wat heb je aan in bed?
Meestal een lekkere fluffy pyjama.

Slaap je met je sokken aan?
Ja, alles voor de warmte!

Hoe groot is jouw bed?
Ik geloof dat ons bed 1,60 is, maar ik weet het niet 100% zeker. Het is in ieder geval ruim genoeg.

Als ik ’s ochtends wakker wordt, is het eerste wat ik doe…
Sjors aaien, want die is meestal stiekem bij ons komen liggen & mijn telefoon checken. Oh en natuurlijk kletsen met Scarlet.

De Ilovesleeptag is bedacht door Energy+

Hoeveel slaap jij?

liefs joyce