Leg mij neer op een bed of een bank en ik ben binnen een kwartier vertrokken. Ik slaap snel en kan me, hoe gek dat ook klinkt, zelfs verheugen op een lekker dutje tussendoor. Voor ik Scarlet leerde kennen kon ik gerust uitslapen tot een uur of elf in de ochtend. Scarlet is niet zo’n grote slaper en staat het liefst zo vroeg mogelijk op zodat ze meer uit de dag kan halen. Ik leerde dan ook al snel dat uitslapen met Scarlet in de buurt geen goede combinatie is. Te veel slapen maakt je lui en ook nog eens minder productief. Toch kan dit ook het geval zijn bij te weinig slaap. Wat is nou de gulden middenweg? Hoeveel slaap hebben we nodig om optimaal te presteren en gezond te blijven? In ons hele leven zijn we zo’n 25 jaar kwijt aan slaap.
In een recent onderzoek werd aangetoond dat te weinig slaap een enorme impact heeft op je gezondheid en prestatie. Na één nacht met 6 of minder uur slaap zie je er de volgende dag vaak al beroerd uit, maar onderzoek toont ook aan dat er zelfs al schade aan je hersencellen wordt aangericht na één nachtje slecht slapen. Je bent moe, je concentratie is uitermate beroerd en daardoor wordt onder andere ook het risico op verkeersongevallen verdriedubbelt! Als dit na één nacht al het geval is, wat doet weinig slaap dan met mensen die voortdurend korte nachten maken?
Mensen die voortdurend weinig uur slaap krijgen, dit wil zeggen 6 uur of minder, hebben een behoorlijke verhoogde kans om allerlei ziekten en klachten te ontwikkelen:
- Ziekte; 6 of minder uur slaap zorgt ervoor dat je veel sneller ziek wordt. Tijdens het slapen worden namelijk bepaalde proteïnen losgelaten die nodig zijn om infecties te bestrijden.
- Overgewicht; te weinig slaap maakt je hongerig. Bij te weinig slaap zit er minder leptine in je bloed. Dit hormoon zorgt er voor dat je een vol gevoel hebt. Het hormoon ghreline blijkt daarentegen verhoogd te zijn bij deze mensen. Dit hormoon bevordert juist de eetlust. Het gevolg is dus dat je meer trek hebt, maar minder snel een vol gevoel krijgt.
- Diabetes; overgewicht is een van de veroorzakers van diabetes, maar ook slaaptekort an sich kan resulteren in een lagere gevoeligheid voor insuline.
- Hartziekten; slaaptekort draagt bij aan een verhoogde bloeddruk. In een eerder onderzoek werd vastgesteld dat mensen die korter dan 6 uur slapen zo’n 15 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens 7 à 8 uur slapen. De korte slapers die in die korte uurtjes ook nog eens slecht slapen hebben maar liefst een 65 procent hoger risico.
- Borstkanker; er wordt zelfs een link gelegd tussen weinig slaap en bepaald vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld borstkanker.
- Snel geïrriteerd; wanneer je slecht slaapt ben je al snel erg prikkelbaar.
- Depressie; slecht slapen is niet alleen een symptoom van depressie, het kan ook de oorzaak zijn.
Met andere woorden: Wil je zo gezond mogelijk leven en voorkomen dat je al deze bovenstaande nare dingen ontwikkelt, zorg er dan voor dat je voldoende uitrust. Naast de mensen die er bewust voor kiezen om laat naar bed te gaan, zijn er ook nog mensen die wel op normale tijden naar bed gaan en de klok rond slapen, maar gewoon erg slecht slapen doordat ze tussendoor vaak wakker worden of bijvoorbeeld veel last hebben van nachtmerries. Erg vervelend, want hierdoor zullen zij na 7 uur slaap alsnog erg vermoeid zijn en bovenstaande klachten hebben.
Nu zal je denken, hallelujah, ik blijf voortaan lekker tot 12 uur in mijn nest liggen! Maar helaas, ook te lang slapen heeft nadelige effecten. Het blijkt namelijk dat 10 uur of langer aan slaap dezelfde kwalen oplevert als mensen met te weinig slaap.
Hoeveel uur moet ik dan slapen??? Nou, dat zal ik je vertellen! Er bestaat geen vaste regel. Het zal gemiddeld zo rond de 7 uur slaap zijn, maar het is voornamelijk afhankelijk van hoe goed de slaap is. Sommige mensen staan na 6 uur slaap helemaal fris en fruitig op omdat de kwaliteit van hun slaap goed was, en anderen staan met die 6 uur slaap helemaal brak op alsof ze een week niet hebben geslapen. Je kan dit het beste voor jezelf uittesten door bijvoorbeeld in je vakantie één of twee weken te kijken wanneer je wakker wordt. Dat gaat natuurlijk niet werken wanneer je de avonden ervoor flink gaat stappen of andere drukke dingen doet, maar oefen dit in een rustige week. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en kijk hoe laat je telkens wakker wordt.
Toch zegt ook dit niet alles voor je dagelijkse ritme. Je bent de ene dag namelijk gewoon drukker dan de andere dag en hierdoor zal je lichaam de ene keer ook meer rust nodig hebben dan de andere keer. Het is in ieder geval belangrijk dat je voor voldoende rust zorgt en uitgerust wakker kan worden. De één heeft dit na 6 uur slaap en de ander pas na 8 uur slaap.
Ben je overdag vaak uitgeput dan helpt het soms om even een “powernap” te doen. Zorg dan wel dat deze nap niet langer dan 30 minuten duurt. Blijf je langer liggen dan kom je in een diepere slaapfase en ben je vaak nog vermoeider dan je al was.
Heb je moeite met in slaap komen? Dan kunnen de volgende tips helpen:
♥ Kijk niet meer op je telefoon of tablet voordat je gaat slapen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ik meestal minimaal een half uur later ga slapen dan gepland doordat ik nog te veel bezig ben met social media. Beter kan je bijvoorbeeld een half uur voordat je naar bed gaat niet meer op je telefoon kijken. Dit voorkomt dat je onbewust nog uren eindeloos door Facebook, Twitter en Instagram blijft scrollen.
♥ Melk drinken voor het slapen gaan kennen we allemaal wel van vroeger, maar er schijnt nog iets beters te zijn. In melk zit het aminozuur triptofaan, een grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Het meeste hiervan wordt echter tegengehouden door de “bloed-hersenbarrière”. Om dit te voorkomen zou je wat koolhydraten moeten eten bij de melk, want dit maakt dat het brein meer open staat voor de triptofaan. In een banaan zitten zowel koolhydraten als het aminozuur triptofaan. Volgens een Australisch onderzoek is melk gemengd met een banaan dan ook de perfecte combi. Voor het slapen gaan maak je dus voortaan gewoon een lekkere bananen smoothie.
♥ Sporten en de kwaliteit van slapen staan in verband met elkaar. Mensen die minstens 4 keer per week 20 minuten sporten blijken een stuk beter te kunnen slapen. Ik kan sowieso goed slapen, maar ik merk dat wanneer ik ‘s avonds naar de sportschool ga, mijn lichaam daarna echt toe is aan rust.
♥ Veel daglicht zorgt ervoor dat je ‘s avonds voldoende aanmaak hebt van het slaaphormoon melatonine. In de avond is het juist weer andersom. Het zorgt dan dat de melatonine productie wordt afgeremd. Niet te lang naar je computerscherm staren dus!
♥ We slapen in ons leven ongeveer 25 jaar! Dat is echt bizar… ik dan waarschijnlijk 50 jaar…..
♥ Het langste record ‘dagen zonder slaap’ staat op 11 dagen.
♥ We zijn meer met onze mobiele telefoon en laptop e.d. bezig dan dat we slapen, ruim 20 minuten langer!
♥ Een dolfijn slaapt maar met een helft van zijn brein. Hij moet namelijk aan de oppervlakte blijven om te kunnen ademen en opletten voor gevaar. De twee hersenhelften slapen hierom om de beurt.
♥ Toen er heel vroeger nog geen wekkers bestonden werden de mensen gewekt door speciale mannen met lange stokken. Ze tikten met deze lange stokken op de ramen net zolang tot je wakker werd.
♥ Een slak kan wel 3 jaar achtereen slapen.
♥ 12% van de bevolking droomt niet in kleur.
♥ Het is onmogelijk om tijdens je slaap te niezen.
♥ Zeeotters houden tijdens het slapen elkaars pootje vast zodat ze niet van elkaar wegdrijven.
♥ Katten slapen 70% van hun leven.
♥ Vrouwen hebben vaker nachtmerries dan mannen. Ook dromen wij emotioneler.
Tenslotte heb ik de I Love Sleep TAG nog even ingevuld. Die kwam ik op meerdere blogs tegen en het leek me wel leuk om die even te beantwoorden.
Hoe laat ga je meestal naar bed?
Te laat! Scarlet en ik gaan meestal rond half 12 naar bed. Dit komt omdat we veel moeten doen. Ik kom vaak rond 19:00 uur thuis. Dan gaan we koken en na het eten, zo rond 20:30 uur, gaan we werken aan onze blog. Dit duurt soms tot in de late uurtjes omdat we het anders allemaal niet af krijgen.
Wat is jouw vaste ritueel voor het slapen gaan?
Eerst laat ik of Scarlet nog even onze hond uit. Daarna was ik mijn gezicht, poest ik mijn tanden en doe ik mijn pyjama aan. Ik doe wat crème op, geef poes meestal nog wat te eten want die begin tegen middernacht altijd hard te miauwen om brokjes en dan kijk ik in bed nog even op mijn telefoon en dan gaan we slapen. We gaan eigenlijk altijd tegelijk naar bed.
Wat doe je als je niet kan slapen?
Wachten tot ik in slaap val. Ik ben een goeie slaper, dus ik slaap meestal in 5 seconden. Scarlet is dan nog enthousiast tegen me aan, aan het kletsen, terwijl ik al half slaap en de volgende ochtend alles vergeten ben wat ze gezegd heeft.
Wat is je favoriete slaaphouding?
Ik slaap meestal op mij zij, maar kan vaak ook op mijn rug wakker worden.
Waarvoor mag je jou altijd wakker maken?
Voor een tof avontuur, een verre reis. Ik vind het altijd superleuk als we vroeg moeten opstaan om het vliegtuig te halen. ‘s Morgens vroeg onderweg naar schiphol terwijl de snelweg nog helemaal leeg is. Heerlijk!
Hoe laat gaat je wekker ‘s ochtends?
Dat verschilt. Meestal om half 8, maar op vrijdag al om half 7. In het weekend meestal om 8 uur of half 9.
Snoozen of direct opstaan?
Absoluut snoozen! Liefst 100 keer.
Slaap je uit in het weekend?
Vroeger wel, nu bijna niet meer. Scarlet is geen uitslaper dus die gaat me dan lopen uitdagen en bovendien wil Sjors ook op tijd wandelen.
Hoeveel kussens liggen er in je bed?
Ik heb snel last van mijn nek of rug en gebruik daarom twee kussens.
Wat heb je aan in bed?
Meestal een lekkere fluffy pyjama.
Slaap je met je sokken aan?
Ja, alles voor de warmte!
Hoe groot is jouw bed?
Ik geloof dat ons bed 1,60 is, maar ik weet het niet 100% zeker. Het is in ieder geval ruim genoeg.
Als ik ’s ochtends wakker wordt, is het eerste wat ik doe…
Sjors aaien, want die is meestal stiekem bij ons komen liggen & mijn telefoon checken. Oh en natuurlijk kletsen met Scarlet.
De Ilovesleeptag is bedacht door Energy+
17 Comments
Sophie
Oh wat fijn dat je zo snel in slaap valt. Ik ben daarentegen echt een piekeraar en slaap vaak pas laat.
Debora
Ik slaap gemiddeld 6,5 uur per nacht! Het voordeel is wel dat ik over het algemeen snel inslaap en ik overal kan slapen. Dus soms is een powernap in het OV een heel handig iets als in de nacht ervoor iets minder goed geslapen heb! 🙂
Naomi
Dromen in kleur?! hahah wat leuk! Nooit bij na gedacht. Maar ik geloof dat ik dan bij die 12% hoor.. want dat doe ik niet denk ik haha
pauline
dromen er mensen in zwartwit?? haha, grappig!
Xaviera
Wat fijn dat je zo snel in slaapt valt! Ik ben mijn hele leven al een moeilijke slaper, zowel het in slaap komen als doorslapen. De tijden zijn daardoor ook erg wisselend, ik probeer toch altijd aan de 8 uur slaap te komen totaal. Lief die foto’s met Sjors. <3 Ik geef de katten ook altijd nog een paar brokjes voordat ik ga slapen anders gaan ze heel irritant doen 's nachts haha.
Jiska
Ik hou van slapen! Het liefst slaap ik zo’n 9 uur per nacht, ik heb ook echt veel slaap nodig. Tot een jaar geleden deed ik ook nog regelmatig een middag dutje (ik ben 23 :P) maar nu heb ik daar geen tijd meer voor.. Knap trouwens dat je de wekker in het weekend zet! haha. Dat doe ik echt bijna nooit.
Tim Traas
Ik wist niet dat mensen in zwart wit dromen, voor mijn eigen gevoel is het in kleur. Maar ik ben niet zo vaste slaper. Ik slaap ontzettend slecht.
Eilish (artisticstateofmind)
Ik slaap weinig, als ik 4 uur slaap, ben ik blij! Maar daar kan ik helaas weinig aan doen, chronische pijn is geen pretje!
Fleur
Wat een interessant artikel!
En wat leuk dat je ook de I love Sleep tag hebt ingevuld.
Waar jij overal kan slapen ben ik echt een slechte slaper. Je hoeft mijn deurkruk maar aan te raken of ik ben wakker. Daarnaast ben ik snel moe en ga ik ‘s avonds (vooral door de weeks) optijd naar bed, de ene keer helpt dit goed en de andere keer lig ik juist de hele nacht wakker en wordt ik nog moeier wakker..
Maar nu moet ik wel zeggen dat dit de laatste paar dagen juist anders is, ik word niet moe wakker en ga juist wel moe naar bed.
Ik denk gewoon dat het niet helemaal mijn ding is.. haha!
nuriya
Hoi ik slaap zon 6.5 uur per nacht ,maar ik heb weleens dagen dat ik maar 4uur slaap. dan ben ik die dag wel moe maar dat heb ik een of twee keer per jaar. Ik ben erg fan van jullie en een erg interesant artiekel
Luna-Beau
Super leuk artikel!!! Ik ben al heel me leven niet zo’n goede slaper! Maar dit is wel steeds beter geworden! Ik slaap 8/6 uur dit komt ook omdat mijn wekker om 06:15 gaat!!
Annelie
Ik zit rond de 9/10 uur per nacht. Wel word ik regelmatig wakker in mijn slaap.
Ah, dat feitje van de zeeotters is zooo lief! ♡
wendy
Leuke feitjes hebben jullie verwerkt in het artikel! Gelukkig slaap ik op het moment voldoende. Ik heb aan ongeveer 8 uur genoeg. Wanneer ik 6 uur of minder slaap heb gehad word de dag een ramp! hahaha
Sharon
Ik zit eigenlijk altijd rond de 10 uur slaap. Als ik niet hoef te werken ‘s ochtends zet ik mijn wekker niet en zie ik wel hoe laat ik wakker word.
Noah
Mijn slaappatroon is heel wisselend. Ik sliep eerder altijd tussen de 4 en de 6 uur, met drukke periodes waarin ik tussen de 2 en 5 uur sliep. Inmiddels is dit langzaam aan het verschuiven naar 6 tot 8 uur, denk ik. Anyway. ik ben nooit ziek, doe altijd druk, ben (stiekem) altijd moe en wil nooit slapen 😉
Anieke
Ik heb nooit echt problemen met slaap gehad, maar ik vind van die feitjes over hoeveel je nodig hebt best raar. Lijkt mij dat je wakker wordt als je lichaam vindt dat je Genoeg slaap hebt gehad…
Mijn vriend heeft al zijn hele leven last van slapeloosheid (insomnia) en slaapt soms ook een paar dagen achter elkaar niet. Er valt niks aan te doen helaas 🙁
Marijke
Ik slaap meestal 10 uur. Dat vind ik te kort maar kennelijk moet je niet langer slapen. De formule om het aantal uren uit te rekenen hoeveel slaap je nodig hebt is
16-helft van je leeftijd=aantal uren slaap per nacht. Dus stel je bent 12, 12:2=6, 16-6=10 is 10 uur slaap.