Als kind denk je dat er maar weinig is dat je niet weet. Volwassenen denken alles beter te weten en jij doet de dingen liever op je eigen manier. Toch kom ik er door de jaren heen dat er veel dingen zijn die ik best wat eerder had willen weten. Dat hoeven dan niet eens hele wijze levenslessen te zijn, maar dat kunnen ook gewoon hele eenvoudige kleine dingen zijn. Je komt er gedurende je leven achter, simpelweg doordat je meer levenservaring krijgt en dus meer dingen hebt gedaan en hebt meegemaakt. In deze blog vertel ik je 15 dingen die ik eerder had willen weten, gewoon omdat dat handig was geweest of omdat me dat heel wat stress of onzekerheid had voorkomen.

1. Rijkdom
Bij rijkdom denk je al gauw aan iemand met veel geld. Nu kan een leuke spaarrekening je wel een eind op weg helpen, maar uiteindelijk maakt niet geld, maar waardevolle ervaringen je op den duur rijk. Je kan wel rijk zijn in materiële dingen, maar daar heb je geen bal aan als je het uiteindelijk niet kan delen met iemand. Iemand met veel geld en luxe hoeft dan ook niet perse gelukkig te zijn. Ultieme rijkdom is voor mij gelukkig en tevreden zijn met jezelf en het leven dat je leidt. Ik denk dat maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze intens gelukkig zijn.

OB tampons2. Tampons
Ik vond dit altijd maar vreemde dingen die je ook nog eens heel onhandig ergens in een intieme plek moet stoppen. Geen idee hoe of hoe diep. Ik vond alleen de gedachte al vreselijk en het bezorgde me bij voorbaat al buikpijn. Inmiddels wat jaren later, blijken ze toch best wel heel erg handig. Op vakantie bijvoorbeeld, wanneer je ineens plots iets voelt aankomen en net graag wilde gaan zwemmen. Wat een uitvinding.

3. Gelijk
Als kind wil je maar al te graag gelijk hebben. Je doet er dan ook alles aan om discussies te winnen of te bewijzen dat je wel gelijk hebt. Naarmate je ouder wordt kom je erachter dat je soms moet kiezen tussen Gelijk en Geluk. Wil je per se je gelijk halen of doe je het wat rustiger aan en ga je liever voor het positieve gevoel van geluk?

4. Wenkbrauwen
Wenkbrauwen zijn een heel belangrijk onderdeel van je gezicht. De manier waarop je deze accentueert met bijvoorbeeld wat wenkbrauwpoeder kan je hele look veranderen. Scarlet deed voordat ze mij leerde kennen nooit iets aan haar wenkbrauwen. Nu moet ik ze regelmatig bijwerken en heeft ze sinds kort het wenkbrauwpoeder ontdekt.

5. Oneerlijk
Als kind denk je dat iedereen evenveel behoort te krijgen en dat jij evenveel recht hebt op dingen als iedereen. Heb of krijg je minder dan een ander, dan maakt dit je boos. Er wordt je onrecht aangedaan en dat is niet eerlijk! Helaas, zo werkt deze wereld niet. Het leven is niet eerlijk en dat moet je door de jaren heen leren accepteren. Sommige mensen hebben nu eenmaal geluk en anderen hebben pech. We moeten er allemaal maar het beste van maken.

15 dingen die ik eerder had willen weten6. Wijsheid & intelligentie
Wijsheid en intelligentie zijn niet uit te drukken in leeftijd of cijfers. Het gezegde luidt wel: “wijsheid komt met de jaren”, maar een persoon van 40 jaar oud hoeft niet perse wijzer te zijn dan iemand van 20 jaar oud. Wijsheid heeft te maken met wat je meemaakt en hoe je hier mee omgaat, evenals hoe jij als persoon in het leven staat. Dit geldt ook voor intelligentie. Iemand met een hogere opleiding hoeft niet per definitie intelligenter te zijn. Ook IQ testen zijn maar momentopnames en afhankelijk van de staat waarin je op dat moment verkeerd.

7. Verleden
We maken allemaal dingen mee in het leven, de één jammer genoeg wat heftigere dingen dan de ander, maar dit hoeft niet de rest van ons leven te beïnvloeden. We hebben uiteindelijk zelf de keus om er een andere draai aan te geven en die negativiteit niet meer toe te staan. Jij bent verantwoordelijk voor de invulling en het geluk in jouw leven. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat kan zijn, maar het begint bij, hoe cliché ook, jezelf het waard vinden.

8. Huilen
Vroeger zag ik huilen als een teken van zwakte. Ik wilde me niet kwetsbaar en zwak opstellen tegenover iemand, omdat ik bang was dat de ander daar misbruik van zou maken door te denken dat ik zwak was. Door te huilen stel je je misschien wel kwetsbaar op, maar het laat ook zien dat je een persoon bent met gevoel die blijkbaar ergens om geeft. Het is oké om te huilen in het openbaar.

9. Haters
Mensen die alles afzeiken, je voor gek zetten, naar tegen je doen en noem maar op. De meesten mensen komen in een bepaalde periode in hun leven wel zo iemand tegen. Je vraagt je dan af wat je in hemelsnaam fout doet en of je nou echt zo’n stom persoon bent dat iemand het recht heeft om jou zo te behandelen. De mensen die dit doen vinden zichzelf over het algemeen erg stoer, maar zijn eigenlijk misschien nog wel onzekerder dan jij bent. Over het algemeen zijn ze vaak ontevreden over hun eigen leven en jaloers op dat van een ander. Tegenwoordig gebeuren dit soort pesterijen voornamelijk op social media, want dat is tenslotte lekker makkelijk en anoniem. Bedenk je dan maar dat je toch wel interessant en opvallend genoeg bent dat ze de moeite nemen om over je te praten.

10. Volwassen zijn bestaat niet
Wanneer je volwassen bent, dan weet je het allemaal wel en is het hele leven helemaal duidelijk voor je, althans dit dacht ik vroeger. Volwassenen weten hoe het leven in elkaar zit en hoe alles werkt. Dit blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk leer je naarmate je ouder wordt wel steeds meer, maar ook dan zit het leven nog vol met verrassingen en onzekerheden. Bovendien dacht ik als kind dat als ik volwassen zou zijn, ik me ook als volwassene zou voelen. Dit is dus helemaal niet zo. Als volwassene voel je je nog steeds dezelfde persoon als wanneer je kind was, alleen dan een paar jaartjes ouder. De eerste keer dat je mevrouw wordt genoemd is trouwens wel heel bizar.

11. Smaak verandert
Je denkt vaak dat wat je nu leuk en mooi vindt, je over 20 jaar ook nog wel tof vindt. Helaas is dit niet zo. Je smaak verandert nou eenmaal in de loop der jaren. Dit niet erg wanneer je smaak qua kleding wisselt, want dit kan je tenslotte makkelijk aanpassen. Het wordt wat lastiger wanneer het gaat om iets permanent zoals bijvoorbeeld een tatoeage. Dit is zeker iets waar ik vroeger beter over had willen nadenken. In een eerdere blog schreef ik al over spijt van mijn tatoeages.

15 dingen die ik eerder had willen weten12. Sunscreen
Wat een hekel had ik altijd aan zonnebrandcrème. Van die vieze vettige crème op je lichaam, die je een dag later nog voelt plakken. Ook dacht ik dat ik minder snel bruin zou worden of puistje zou krijgen door het op mijn gezicht te smeren. Wat blijkt, door het niet te doen krijg je pigmentvlekjes! (of erger…) en ook nog eens eerder last van rimpels.

13. Alleen ik kan mezelf veranderen
Toen ik op de basisschool zat dacht ik altijd dat alles vanzelf wel goed zou komen. Dat het geluk gewoon mijn kant zou komen aanwaaien. Inmiddels weet ik beter en heb ik geleerd dat je geluk zelf moet creëren. Je moet zelf invulling geven aan je leven en het niet overlaten aan andere mensen of toeval.

14. Schoolcijfers
Als kind maakte ik me altijd erg druk over het halen van voldoendes en het liefst hoge cijfers.Ik raakte in de stress als ik de stof niet goed genoeg kende en baalde ervan wanneer ik een 7 haalde en de persoon naast me een hoger cijfer had. Een hoog cijfer halen was enorm belangrijk voor me, alsof mijn toekomt er van af hing. Natuurlijk is het belangrijk voor je toekomst om een diploma te halen, maar nobody cares about de cijfers die jij voor toetsen of schriftelijke overhoringen hebt gehaald. Het is leuk om mooie cijfers te halen, maar niet ten koste van alles. Los van het feit dat cijfers later helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn, gebruik je de meeste dingen die je hebt geleerd op de middelbare school nauwelijks in je latere leven. Een basis aan kennis is zeker handig, maar niemand zal je ooit nog vragen wat de wortel van 3136 is of hoe het jaar 1500 eruit zag. Het had me een hoop stress gescheeld als ik dit eerder had geweten.

15. puistjes
In de puberteit krijgen de meeste jongeren last van jeugdpuistjes. Wanneer deze niet weggaan door alle crèmes die je al hebt geprobeerd, kan je jezelf in ieder geval troosten met de gedachte dat ze vanzelf wel weer weggaan als je wat ouder wordt. Toch? Wat een tegenvaller. Ik ben geen 15 meer, maar ik heb nog steeds last van puistjes. En als het even tegenzit, heb ik straks puistjes én rimpels. Had ik dit eerder willen weten? Oh jee, misschien wel liever niet!

 Wat had jij graag eerder willen weten?