Iedere dag wordt er in Engeland één baby geboren bij een lesbische moeder met behulp van IVF. Uit cijfers van 2012 blijkt dat er in dat jaar 348 baby’s zijn geboren bij lesbische moeders. Dit is maar liefst 14 keer zoveel als de 25 baby’s die werden geboren in 2003. Dit blijkt uit cijfers van het Human Fertilisation and Embryology Authority.

In totaal zijn er in 10 jaar tijd 1388 kinderen via IVF geboren bij lesbische stellen. In diezelfde periode zijn er 1149 baby’s met behulp van IVF geboren bij alleenstaande vrouwen. Het totaal aantal baby’s dat is geboren bij lesbische stellen is moeilijk in te schatten omdat er meer kinderen zullen zijn verwekt door middel van donor inseminatie, waarvan de meeste inseminaties plaatsvinden buiten de vruchtbaarheidsklinieken.

Volgens het Human Fertilisation and Embryology Authority hebben in 2012 in totaal 1000 lesbische vrouwen een IVF behandeling ondergaan in de hoop moeder hierdoor te worden. In 2003 waren dit nog maar 77 lesbische vrouwen. Het aantal lesbische stellen dat een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat is de afgelopen 10 jaar dus enorm gegroeid.

In 2008 zijn de regels in Engeland om IVF te mogen ondergaan versoepelt, doordat klinieken niet langer verplicht zijn om te onderzoeken of een vaderfiguur nodig is. In 2013 zijn bovendien de regels van de National Health Service aangepast, waardoor vruchtbaarheidsbehandeling van lesbische vrouwen voortaan ook vergoed kan worden door de staat. Voor 2013 moesten lesbische vrouwen dit zelf betalen waardoor zij al snel zo’n 15.000 Pond moesten ophoesten voor een dergelijke behandeling.

lesbische moedersBron foto

‘We vinden het fantastisch dat er steeds meer kinderen worden geboden in veilige en liefdevolle omgeving sinds de versoepeling van het gebruik van vruchtbaarheidsbehandeling door lesbische vrouwen’, aldus een woordvoerder van de homorechtenorganisatie Stonewall. Er zijn echter ook mensen die juist waarschuwen voor de gevaren van meer kinderen die opgroeien zonder vader.

‘De grote recente stijging van kinderen die geboren worden bij lesbische vrouwen is zorgwekkend, in het licht van wat een aantal recente studies hebben aangetoond – bijvoorbeeld – een viervoudige toename van emotionele problemen bij kinderen van ouders met hetzelfde geslacht, in vergelijking met kinderen van heterostellen’, aldus Dr Trevor Stammers, van The Family Education Trust.

Bron: dailymail.co.uk
Bron foto 1