Vroeger heb ik er eigenlijk vrij weinig van gemerkt, maar wellicht kwam dat omdat ik voornamelijk Dr. Martins droeg. Fijne brede, stevige stappers die zich door de flexibiliteit en veters aanpassen aan de vorm van je voeten. Inmiddels ben ik er wel achter gekomen dat er veel veel verschillende soorten voeten bestaan en dat ik niet de meest eenvoudige voetjes heb. Joyce en ik hebben dezelfde schoenmaat en toch kan ik de helft van de schoenen die haar perfect zitten niet aan en andersom. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar voordat ik je die vertel, zal ik eerst iets meer schrijven over welke soorten voeten er bestaan. Ik ben trouwens benieuwd of je weet welk type voet jij hebt.

1. De normale voet
Als je naar je voet kijkt dan zie je dat er een lichte boog in zit qua vorm. Bij een normale voet is deze ‘voetboog’ zo’n 1,3 cm hoog.

vreemde voeten2. De holvoet
Bij een holvoet is de ‘voetboog’ groter dan bij een normale voet. Hierdoor ontstaat een hoge wreef. Dit kan nog meer gevolgen hebben, namelijk een aangespannen achillespees en tenen die standaard in een kromming staan. Je kunt daarnaast ook wat meer op de buitenrand van je voeten leunen. Met dit type voet kun je sneller last krijgen van je nagels, van likdoorns en eeltvorming.

Bij iets meer dan de helft van de mensen met holvoeten wordt dit veroorzaakt door een neurologische aandoening: een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen. De spieren trekken de voet te hard naar binnen en te weinig naar buiten. Ze zijn uit balans. Je krijgt vaak meer klachten wanneer je niets doet, je voeten in ruststand zijn.

Herkenbare struggles bij holvoeten
– Enkellaarsjes zitten vaak te strak
– Veters moet je altijd losser doen
– Pumps met te hoge hakken kan je voet niet in

holvoeten3. De platvoet
De platvoet is een beetje het tegenovergestelde van de holvoet. De voetboog is hier kleiner dan bij de holvoet en kleiner dan bij de normale voet. Bij je geboorte heb je trouwens standaard platvoeten. In de loop van de jaren ontwikkelen jouw voeten zich, als het goed is, tot gezonde en normale voeten. Hierbij kan op blote voeten lopen positief bijdragen. Het hebben van platvoeten kan nogal wat pijn en vermoeidheid in je voeten veroorzaken.

Er bestaan twee soorten platvoeten: Stijve en soepele platvoeten. Je hebt soepele platvoeten als de voetboog zich nadat je op je tenen bent gaan staan weer herstelt. Bij stijve platvoeten gaat het vaak om een aangeboren ‘afwijking’. Het is belangrijk dat je hierbij stevige schoenen draagt die ervoor zorgen dat je enkels niet kantelen. Je krijgt vaak meer klachten als je actief bent. Wanneer je voeten in rust zijn, zullen de klachten afnemen.

Herkenbare struggles bij platvoeten
– Hoge hakken dragen lukt niet
– Altijd zooltjes in je schoenen moeten
– Slippers dragen kan eigenlijk niet

4. Brede of smalle voeten
Met een hoge wreef heb je vaak wat bredere voeten. Maar ook met platvoeten of relatief normale voeten kan je wat brede voeten hebben. Andere mensen hebben weer hele smalle voeten waardoor de meeste schoenen vaak te ruim zitten.

Een handige tip bij brede voeten is het kopen van vintage schoenen. Deze zijn al lekker ingelopen en daarom een stukje breder en losser. Als je echt problemen met je voeten hebt, is het natuurlijk wel verstandiger om gewoon stevige schoenen te kopen en eventueel advies te vragen.

vreemde voetenHerkenbare struggles bij smalle voeten
– Pumps slip je altijd uit
– Enkellaarsjes zonder rits/veters zijn altijd te ruim
– Als kind speciale schoenen moeten
– Schoenen altijd strakkker moeten doen

Herkenbare struggles bij brede voeten
– Pumps passen vaak niet
– Tenen of je hele voeten die samengeknepen worden
– Je voet valt naast de slipper
– Schoenen met riempjes zitten vaak te strak

Voordat ik deze blog schreef, wist ik eigenlijk helemaal niet dat ik holvoeten heb. Ik dacht eigenlijk dat ik, op wat overschot aan eelt en een hoge wreef na, normale voeten had. Nadat ik op onderzoek uitging naar welk type voeten er allemaal zijn, herkende ik me ineens in allerlei klachten die bij holvoeten komen kijken. Zo heb ik best brede voeten en een overschot aan eelt onder mijn voeten, waarvoor ik eens per 6 weken naar de voetpedicure ga. Ook heb ik regelmatig last van likdoorns (iewll). Echt heel pijnlijk, zeker als ze aan de buitenkant van mijn kleine teentje duwen tegen de binnenkant van mijn schoenen. Dat gebeurt al snel, omdat ik dus best brede voeten heb.

vreemde voetenEen ander gek iets wat ik regelmatig heb is voetkramp, vooral als ik gewoon na een hele dag druk bezig zijn, op de bank neerplof. Dan ineens trekken m’n tenen zich samen en krijg ik enorme kramp. Ik wist nooit waar dit aan lag, tot nu dus! Joyce en ik hebben elkaars voeten vergeleken en je ziet inderdaad een flink verschil in de hoogte van de voetboog. Die is bij mij veel groter!

Joyce heel normale, maar hele smalle voeten. Hierdoor kon ze vroeger de meeste schoenen niet aan. Er moesten soms speciaal smallere schoenen voor haar gemaakt worden. Ook nu slipt ze vaak uit schoenen die qua maat wel passen, maar simpelweg te breed zijn. Het feit dat ze hele smalle voeten heeft, levert haar verder trouwens geen klachten op, zoals bij mij dat het geval is.

Wat heb jij voor voeten?

liefs scarlet