Regen, wind en natte sneeuw, het weer is hier om te huilen en ik denk dat we allemaal wel weer naar wat zon en warmte verlangen. Gelukkig zitten we inmiddels alweer in januari, wat betekent dat we de goede kant weer op gaan. Voor je het weet komen de blaadjes weer aan de bomen en kan je heerlijk zonder jas de deur uitstappen. In het nieuwe jaar is het natuurlijk ook weer tijd om nieuwe vakanties in te plannen. Zoals jullie weten en hebben kunnen lezen in een eerdere blog vind ik reizen fantastisch. Leuke tips en ideeën voor vakanties zijn dan ook altijd welkom. In deze blog vind je de vakantietrends van 2015.

Tegenwoordig willen veel mensen niet meer alleen maar simpel naar Mallorca vliegen om daar lekker op het strand te luieren, maar hebben we ook behoefte aan nieuwe uitdagingen. Een zon, strand en zee vakantie is op zijn tijd best lekker en relaxed om even tot rust te komen, maar iets meer van de wereld zien en zien hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven heeft toch ook wel wat, niet? Zoals voor elk jaar, is er ook voor dit nieuwe jaar weer onderzoek gedaan naar de nieuwe vakantietrends in 2015.

map of the worldbron foto

♥ Onbekend reizen
De grootste trend lijkt het “onbekend reizen” te worden. Bij een reisbureau zoals Bestemming Onbekend kan je gewoon iets boeken zonder te weten wat de bestemming uiteindelijk wordt. Je kan op een formulier wel je wensen aangeven, maar verder wordt alles voor je geregeld tot aan de verzekeringen aan toe. Hoewel het erg spannend en uitdagend klinkt, lijkt het mij ook vreselijk eng om zoiets uit handen te geven. Scarlet en ik hebben altijd de neiging om alle reviews en foto’s op Zoover te bekijken voordat we iets boeken. Dit kan handig zijn, maar vaak zijn die reviews natuurlijk niet alleen maar waarheid. Wat een ander vreselijk vindt, kan jij juist heel erg leuk vinden. Toch laten wij ons door een dergelijke website met reviews wel vaak beïnvloeden in onze keuze. Een voordeel van een onbekende reis is dan dus ook dat je er “blanco” heen gaat. Je hebt niks kunnen opzoeken en je niet laten beïnvloeden door andermans mening en gaat de vakantie beleven op jouw manier. De prijs van zo’n reis staat meestal gelijk aan een zelf geboekte vakantie. Of ik er op zit te wachten? Ik weet het niet. Ik heb nog genoeg dingen op mijn lijstje staan die ik graag wil doen.

♥ Op vakantie bij de locals
Hiermee bedoelen ze niet even langswippen en een kijken nemen, nee echt leven zoals de locals dagelijks leven. Samen koken, eten en activiteiten ondernemen. Er zijn al verschillenden organisaties die hier op inhaken. Je kan bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op WithLocals. Op deze website kan je bepaalde dingen boeken zoals fiets tripjes of een etentje bij iemand in huis. Mensen uit verschillende landen kunnen zich hier blijkbaar voor beschikbaar stellen? Ik weet niet of dit helemaal de bedoeling, want hierdoor wordt het natuurlijk al erg commercieel. Ik stel me er eerder bij voor dat je zelf op pad gaat en connect met de lokale bevolking. Vooraf iets boeken is natuurlijk wel minder eng en overzichtelijker, maar een echt goed beeld van de lokale bevolking krijg je denk ik alleen door echt zelf op pad te gaan en te onderzoeken.

joyce everink voetstappen in het zand

♥ Braggies
Braggies zijn schijnbaar de nieuwe selfies en zoals het woord al doet vermoeden heeft het iets te maken met opscheppen. Een braggie is een foto waarmee je opschept en anderen jaloers maakt. Je doet dit door bijvoorbeeld gelijk na aankomst op je vakantiebestemming een jaloersmakende foto te plaatsen op social media. De meeste braggies worden dan ook op vakantie gemaakt en zijn kiekjes van prachtige stranden en zwembaden etc. Bizarre trend eigenlijk. Het is natuurlijk gewoon leuk om iets moois en tofs te delen, maar om anderen nou bewust jaloers te maken?

♥ Healthy trips
Alles moet tegenwoordig healthy. We hebben al Superfood, Yoga en vele andere hippe dingen die ons helemaal gezond maken, maar de healthy trips mogen in 2015 zeker niet ontbreken. Dit jaar reizen we naar Azië voor een Yoga trip of gaan we afzien in een “weight-loss” camp. Er zijn zelfs al vliegtuigmaatschappijen die tijdens de vlucht een gezonde “protein-box” aanbieden. Tja, niet iets waar ik me op verheug wanneer ik denk aan vakantie. We werken het hele jaar al hard en kijken uit naar een leuke vakantie, dus ik zou zeggen: Gewoon lekker doen waar je zin in hebt!

joyce everink curacao

♥ Samen koken en eten
Op vakantie bij een onbekende eten. Ik vind dit best een leuk idee om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. Ook hiervoor zijn er verschillende websites opgericht. Op deze websites bieden mensen zichzelf en hun huis aan voor een aantal personen om te komen eten. Op deze manier komen er allemaal verschillende reizigers bij elkaar om samen te eten en dingen te delen. Eg leuk!

♥ Nieuwe plekken ontdekken
Niet achter de hele kudde aangaan, maar plekken bezoeken die nog niet veel mensen hebben bezocht. In 2015 wordt verwacht dat meer mensen landen gaan bezoeken die je niet bij D-reizen in de top 10 zult vinden. Landen zoals Slovenië, IJsland, Taiwan of Oeganda bijvoorbeeld.

curacao grote knip

♥ Me, myself and I
Er wordt een stijgende lijn gezien in het aantal single reizen. Niet alleen mensen die ook daadwerkelijk single zijn, maar ook mensen die gewoon lekker alleen op pad willen gaan. Het voordeel van alleen reizen is dat je met niemand rekening hoeft te houden en kan doen waar jij zin in hebt. Heb je tijdens het reizen even genoeg van het alleen zijn en zin om tussendoor nieuwe mensen te leren kennen dan kijk je gewoon op TripTogether. Hier vind je anderen die tijdens hun reis ook op zoek zijn naar wat gezelligheid. Ik vind het altijd enorm stoer wanneer ik verhalen hoor van mensen die alleen zijn gaan backpacken, want het lijkt mij best eng zo in je eentje.

Dit waren een aantal verwachte vakantietrends van 2015. Het eten bij mensen in andere landen lijkt mij persoonlijk best leuk, al zal dat misschien soms wat lastig zijn gezien wij beiden vegetarisch zijn. Zelf heb ik ook nog wel een aantal landen op mijn lijstje staan die ik eerst wil bezoeken, voordat ik naar de wat onbekendere landen vertrek. Dit jaar willen we proberen om een roadtrip te maken door West Amerika.

(Inspiratie)bron: Cherrypicker.nl

Wat zijn jouw vakantieplannen?