Vrouwen die actief strijden voor hun rechten, voor het hebben van dezelfde rechten als mannen, worden ook wel feministen genoemd. Ik vind absoluut dat vrouwen dezelfde rechten moeten hebben als mannen, maar ik voer hier niet actief een campagne voor, dus in die zin kan je mij geen feminist noemen. Ik houd echter wel van liedjes die een beetje feministisch toontje hebben en daarom heb ik voor deze blog een top tien gemaakt van feministische nummers van dit moment.

Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft juridische en feitelijke opheffing na van ongelijkheden tussen mannen en vrouwen, ijvert voor lichamelijke autonomie voor vrouwen en het op een gelijkwaardige en evenwichtige manier onder de aandacht brengen van onderwerpen die belangrijk zijn voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld.

Deze nummers gaan stuk voor stuk over de vooroordelen die we hebben over vrouwen, over wat vrouwen zouden moeten doen en vooral niet zouden moeten doen en over het hebben van dezelfde rechten als mannen. Het zijn trouwens allemaal geen geitenwollensokken liedjes hoor, gewoon hele hippe songs van bekende artiesten die bij een groot publiek bekend zijn.

Top 10 feministische liedjes

1. Hard Out Here – Lily Allen
Met dit krachtige nummer met bijbehorende videoclip maakte Lily Allen haar come back. Met het nummer stelt ze op een originele manier de, volgens haar, seksistische moderne popcultuur aan de kaak. Dit nummer hoort daarom zeker thuis in de top 3 van feministische liedjes.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=E0CazRHB0so” width=”100%” height=”350″][/videos]


2. Girl in a country song – Maddie & Tea

Ik kende dit liedje nog niet, maar was direct super enthousiast toen ik het hoorde. De songtekst is heel leuk en sterk en komt absoluut op voor ons vrouwen. De videoclip is erg grappig en een genot om naar te kijken. Een voorbeeld van een krachtige ‘womanpower’ zin uit de songtekst is  “Well I wish I had some shoes on my two bare feet / And it’s gettin’ kinda cold in these painted-on cutoff jeans / I hate the way this bikini top chafes.”

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=_MOavH-Eivw” width=”100%” height=”350″][/videos]


3. Battle Cry – Angel Haze

Ook dit nummer kende ik nog niet en dat was absoluut een gemis. Angel Haze kan rappen als een malle en zingt tegelijkertijd de meest heftige en emotionele zinnen. De videoclip is pijnlijk maar prachtig en het nummer laat absoluut zien hoe sterk wij als vrouwen moeten en mogen zijn willen we iets van ons leven maken. Echt een aanrader om dit nummer even te bekijken en beluisteren!

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=QvvRNPOJPH0″ width=”100%” height=”350″][/videos]


4. Salute – Little Mix

Weer een nummer dat ik niet kende, maar wauw wat een krachtig vrouwennummer. Heerlijk om naar te luisteren en je direct twee keer zo sterk en stoer te voelen. De ladies van Lille Mix roepen vrouwen op om mee te strijden en maken duidelijk dat ze meer dan dan enkele knappe dingen:  “You think we’re just pretty things / You couldn’t be more wrong / We’re standing strong, we carry on.”

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=Kjpa0SMOug0#t=77″ width=”100%” height=”350″][/videos]


5. Boss – Fifth Harmony

Dit nummer maakt heel duidelijk dat we als vrouwen de baas over ons eigen leven moeten zijn en dat we moeten vechten voor onze dromen. Een zin uit de songtekst is: “Working for the money ‘cause that’s what my mama taught me / So your ass better show me some respect.”

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=Y4JfPlry-iQ” width=”100%” height=”350″][/videos]


6. Yellow Flicker Beat – Lorde

Dit nummer is geschreven vanuit het oogpunt van tiener & fiectief personage Katniss Everdeen uit The Hunger Games. In dit krachtige feministische nummer geeft Lorde een ode aan overleven. Ze gaat de strijd aan met iedereen die haar ooit mishandeld of geïntimideerd heeft. Een stukje uit de songtekst: “But I got my fingers laced together and I made a little prison / And I’m locking up everyone who ever laid a finger on me / I’m done with it.”

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=3PdILZ_1P74″ width=”100%” height=”350″][/videos]


7. Blank Space – Taylor Swift

In dit nummer gaat Taylor de strijd aan met iedereen die haar voortdurend bestempeld als gek of fake, als het gestoorde vriendinnetje. In plaats van duizend keer opnieuw uit te leggen hoe het zit, maakt ze een nummer met clip vanuit het oogpunt van ‘Taylor Swift” de gestoorde ex-vriendin. Een aantal zinnen uit de songtekst zijn bijvoorbeeld deze:  “Got a long list of ex-lovers / They’ll tell you I’m insane / But I’ve got a blank space, baby / And I’ll write your name.”

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=e-ORhEE9VVg” width=”100%” height=”350″][/videos]


8. Flawless – Nicki Minaj & Beyoncé

Het nummer Flawless met de bekende tekst ‘I woke up like this’ vangt direct aan met de definitie van Feminisme. Beyoncé en Nicki Minaj, an sich al twee powervrouwen, leggen beiden uit wat ze allemaal doen om altijd perfect te zijn ten opzichte van roddel en haat. “And you can say what you want / I’m the shit (what you want I’m the shit) / I’m the shit, I’m the shit, I’m the shit / I want everyone to feel like this.”

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=56qgO0C82vY” width=”100%” height=”350″][/videos]


9.  Just one of the Guys – Jenny Lewis

Jenny Lewis speelde als kindacteur in de series als The Golden Girls, Growing Pains en de film Troop Beverly Hills (1989) en bracht recent haar nieuwste single uit met de titel ‘Just one of the guys’. Het nummer gaat over het gevoel hebben er nooit bij te horen. Hoe hard ze ook haar best doet, ze is nooit ‘Just one of the guys’. Ze strikte Kristen Stewart en Anne Hathaway om als mannen in haar clip te spelen. Het is een enorm relaxed nummer met een bijzondere clip waar je van moet houden.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=Irvcf6dCk-k” width=”100%” height=”350″][/videos]


10. Doubt – Mary J. Blige

In dit nummer zingt Mary J. Blige over wat ze allemaal heeft moeten doorstaan en hoe ze zich naar de top heeft gevochten. Ze herinnert zichzelf eraan dat ze niet steeds moet twijfelen aan zichzelf. Een mooi krachtig nummer, helaas zonder videoclip.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=EmQw_sWDANw” width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Wat vind jij een mooi nummer?