Ik zou kunnen zeggen: “ik heb de blog niet afgemaakt, ik was echt zo moe!”….maar dat zou een smoesje zijn. Ook jij hebt vast weleens een smoesje gebruikt. Bijvoorbeeld tegen je ouders zeggen dat je nog een hele berg huiswerk moet maken om onder de afwas uit te komen of je ziek melden omdat je die dag echt geen zin had in school. Allemaal zijn het veel gebruikte smoesjes om iets niet te hoeven doen, smoesjes die we vaak zelf ook nog gaan geloven.

Mensen verzinnen vaak smoesjes omdat ze ergens geen zin in hebben, het niet kunnen of het gewoon te eng vinden. Het is tenslotte veel makkelijker om een smoesje te verzinnen dan de waarheid te vertellen en jezelf open en kwetsbaar op te stellen toch?

Ikzelf verzin ook weleens een smoesje, of misschien wel meer een excuus, om iets niet te hoeven doen. Ik ben af en toe heel goed in het zeggen dat ik iets niet kan en het daardoor ook maar niet heb gedaan. Meestal gaat het dan om iets waar ik erg tegenop zie. Onbewust kom ik dan met allerlei redenen waarmee ik het van mij af kan schuiven. Heel stom natuurlijk, want het zijn allemaal excuses om ergens onderuit te komen en iets uit te stellen.

Een klein smoesje op zijn tijd moet best kunnen, maar sommigen hebben werkelijk overal smoesjes voor. Op den duur word je dan ongeloofwaardig en mensen gaan bij voorbaat al twijfelen over de dingen die je zegt. Het ergste is misschien nog wel dat we deze smoesjes zelf ook gaan geloven. We proberen niet alleen iemand anders iets wijs te maken, maar nemen ook onszelf in de maling.

niet lekkerIn deze blog vind je de 10 meest voorkomende smoesjes die wij onszelf wijsmaken. Ik ben benieuwd of jij je in een aantal herkent.

1. “Ik voel me niet zo lekker”
Je herkent het vast wel. Je hebt ergens een afspraak staan, maar je hebt er echt totaal geen zin in. Je bent al de hele nacht aan het malen hoe je om die afspraak heen kunt komen, maar wat ga je dan zeggen? Net op het moment dat je denkt: “zal ik zeggen dat ik ziek ben”, voel je hoofdpijn opkomen. Inderdaad, ik voel me ook echt niet lekker. Je voelt je met de minuut zieker, zwakker en misselijker worden en moet maar snel gaan afbellen. Het is bijzonder hoe we ons lichaam zo kunnen sturen dat we er ook daadwerkelijk lichamelijke klachten van krijgen.

2. “Ik kan dat niet, anderen kunnen dat veel beter”
We onderschatten onszelf enorm en kunnen meestal meer dan we denken, maar uit onze comfort zone stappen vinden de meesten eng en het maakt ons vaak erg onzeker. Iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan kan voor sommigen behoorlijk spannend zijn. De één kan daar prima mee omgaan en gaat die uitdaging graag aan, maar er zijn ook genoeg mensen die dit vreselijk vinden. Nog voordat je het hebt geprobeerd probeer je het van je af te schuiven door te zeggen dat je dat echt niet niet kan en wijs je vervolgens snel iemand anders aan: “zij kan dat wel”.

3. “Doe ik morgen wel”
Wanneer we ergens geen zin in hebben, zijn we vaak ook heel erg goed in het uitstellen van dingen. Uitstelgedrag ook wel genoemd. Het zinnetje: “Dat doe ik morgen wel”, klinkt voor velen bekent in de oren. Als je het vandaag niet doet, komt er morgen al helemaal niks van terecht, maar zelf ben je er heilig van overtuigd dat wanneer je het nu niet hoeft te doen, je het morgen sowieso in orde maakt! Uh-huh, je kent het volgende zinnetje wel toch? Van uitstel komt…..

 4. “Ik heb dat nooit geleerd”
Wat ook altijd erg makkelijk is, is de schuld bij een ander leggen. “Ik wist dat niet” of “ik heb dat nooit geleerd”, zijn van die heerlijke afschuif zinnetjes. Je had het inderdaad vast niet even kunnen navragen of kunnen opzoeken. Nee, jij kan er helemaal niks aan doen, want je hebt je dat gewoon nooit geleerd.

nooit geleerd5. “Te weinig tijd”
Het was zo ontzettend druk, ik heb echt de hele dag, waar wel 24 uren inzitten, geen 10 minuten de tijd gehad om even dat mailtje te versturen. Mensen hebben het tegenwoordig veel te druk en nergens meer tijd voor… of zeggen ze dat maar? Er zitten toch best wat uren in een dag en in de meeste gevallen is het denk ik gewoon een gebrek aan goede planning. Ik ben zelf ook erg slecht in plannen en haal daardoor veel minder uit een dag dan werkelijk zou kunnen.

6. “Ik moet eerst opruimen/andere dingen doen voordat ik wat anders kan doen”
Haha, om deze moet ik zelf een beetje lachen, want ik herken me hier namelijk best wel in. Ik vind het heel moeilijk om mijn gedachten op iets anders te zetten wanneer ons huis niet is opgeruimd. Ik wil dan eerst alles opruimen zodat ik vervolgens weer iets anders kan doen en niet de hele tijd over schoonmaken na hoef te denken. Ook dit zal wel iets met planning te maken hebben, al dan niet met controle. Je kan tenslotte best op een ander moment je huis opruimen.

7. “Ik ben niet in de stemming”
We hebben allemaal wel eens een “off-day” en zijn dan helemaal niet in de stemming om iets te ondernemen. Toch hebben we daar ook zelf een behoorlijk invloed op. Iedereen maakt dingen mee en heeft zijn eigen bagage, maar we moeten er allemaal wat van proberen te maken. Sommigen gebruiken dit zinnetje net wat te vaak en creëren zelf een sfeer waar ze vervolgens veel te lang en onnodig in blijven hangen.

smoesjes oeps vergeten8. “Ik ben te moe”
Te moe zijn is deze dagen ook een vaak genoemd excuus. Het kan toch niet zo zijn dat we op onze leeftijd al te moe zijn om dingen te ondernemen? Helemaal rond deze winterperiode zijn we allemaal snel “moe”. Ook ik voel me vaak een vrouwtje van 80 die wel een week lang kan slapen, maar vaak is het een kwestie van “je er even overheen zetten” en iets gaan ondernemen. Je merkt dan dat je eigenlijk toch niet zo moe was als je jezelf liet denken.

9. “Ik heb daar eerst meer informatie over nodig”
Soms moet je dingen gewoon proberen en doen. Je kan wel eindeloos informatie opzoeken, maar je leert vaak het meest en het snelst door dingen gewoon te doen.

10. “Vergeten”
Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en op elke smartphone zit toch echt een agenda of wekker. Toch blijft dat smoesje “ik ben het helemaal vergeten” erg verleidelijk. Iedereen kan wel eens iets vergeten, maar voor de mensen die nogal vergeetachtig zijn, zijn er tegenwoordig genoeg handige tools die je een handje kunnen helpen zodat je dit smoesje voortaan niet meer hoeft te gebruiken.

joiswit5Tenslotte nog een paar tips die mij ook helpen:

1. Begin met de moeilijkste taak.
Als je met de moeilijkste taak begint hoef je niet de hele tijd tijdens het bezig zijn aan te hikken tegen de laatste taak. Bovendien zorgt het afronden van de moeilijkste taak voor net dat beetje extra zelfvertrouwen om door te zetten.

2. Maak zin, doe desnoods alsof je zin hebt. het werkt!
Als je niet vrolijk bent, maar een lach op je gezicht zet, zal je je instant positiever voelen. Jouw houding en lichaamstaal hebben een grote invloed op je. Neem dus een actieve houding aan en ‘doe alsof’ je superveel zin hebt om aan de slag te gaan, het zal het ermee beginnen en bezig zijn een stukje makkelijker maken.

3. Check niet té vaak je e-mail en social media
Het voortdurend kijken naar Facebook, Twitter en je e-mail leidt je enkel af van waar je mee bezig bent. Het is uitstelgedrag tijdens de taak. Het kost veel tijd en levert je uiteindelijk niets op.

4. Vergelijk jezelf met …..jezelf.
Kijk naar waar je een paar jaar geleden stond en waar je nu staat en ontdek hoe je jezelf de afgelopen jaren hebt ontwikkeld. Vergelijk jezelf niet met anderen, dat levert je niks op, het remt alleen maar.

5. Doe positief tegen jezelf.
Als je voortdurend negatief en oordelend naar jezelf bent, word je vanzelf passief en negatief. Spreek jezelf positief en motiverend toe, dat levert je veel meer op.

Volg ons via Bloglovin’ , Twitter, Instagram, YouTube of Facebook