Mijn haar heeft van nature een slag en daardoor ook snel last van pluizende lokken. De bovenste laag ziet er meestal prima uit, maar de onderste laag van mijn haar lijkt ineens afkomstig te zijn van een Afrikaanse vrouw. Het kroest en pluist alle kanten op. Mijn haar wassen en daarna gewoon lekker de dag door op laten drogen zonder een bos pluishaar te krijgen is dan ook zeker geen optie. Tussen de periode haar wassen en de deur uitgaan zit namelijk een heel ritueel.

Dingen die je eigenlijk liever achterwege zou moeten laten met pluishaar, zijn vaak bijna onmogelijk. Tenminste, als je diezelfde dag ook de deur nog uit moet. Föhnen is daar één van. De hitte is ontzettend slecht voor je haar en dus eigenlijk een no-go voor je al veel te droge pluizige bos. Wanneer ik mijn haar was in de ochtend moet ik het wel föhnen, want er is gewoon te weinig tijd om te wachten totdat alles droog is en ik met de volgende stap kan beginnen. Stap twee is namelijk het stijlen en temmen van die wilde bos. Helaas werkt die 200c hitte ook niet erg mee aan mooie vochtrijke glanzende lokken, maar voor mij zijn de föhn en stijltang echt onmisbaar in mijn badkamer. Wel gebruik ik diverse hitte beschermende middelen, maar helemaal 100% goed beschermen hiertegen is denk ik onmogelijk. Hoe slecht het ook is, zonder de föhn en de stijltang zie ik eruit als een soort trol. Ken je die poppetjes nog van vroeger met die pluizige haren? Zo dus…

pluishaarEr komen tegenwoordig zoveel nieuwe haar producten op de markt en ja, ook ik laat me vaak weer verleiden door die geweldige reclames waarin wordt belooft je haar met één pompje serum voor de rest van je leven glad te maken. Helaas ben ik tot nu toe nog niet HET geweldige wondermiddel tegengekomen voor mijn haar. Wel geven bepaalde serums je haar een mooie glanzende look, maar echt helemaal pluisvrij krijg ik het er niet mee. Om je haar zo min mogelijk te laten pluizen zijn er een aantal dingen die je voor jouw haar kan doen.

♥ Probeer je haar zo min mogelijk te wassen

Pluishaar betekent eigenlijk dat je haar te droog is. Wanneer je het dan ook nog eens vaak wast, droogt het alleen maar meer uit. Ik probeer mijn haar om de 2 dagen te wassen. Ik zou het wel langer willen uitstellen zodat ik nog wat minder hoef te föhnen en stijlen, maar na 2 dagen vind ik het haar op mijn hoofd er gewoon te vet uitzien.

♥ Als je dan toch wast, goede producten!

Ik denk niet dat er één perfect middel bestaat waarmee je je pluis kan doen verdwijnen, maar goede producten waarmee je je haar kan wassen helpen in ieder geval mee aan een minder pluizige coupe. In veel shampoos zitten agressieve sulfaten die het haar reinigen. Het nadeel van deze sulfaten is dat het ons haar enorm uitdroogt. Je kan dus eigenlijk beter op zoek gaan naar een shampoo zonder sulfaat. Gebruik na het wassen met shampoo wel een goede conditioner die je haar voedt. Wat belangrijk is bij de keuze van je conditioner, is dat deze geen siliconen bevat. Siliconen hebben ze er in gedaan om je haar mooi glanzend te laten lijken, maar eigenlijk legt het alleen maar een laagje om je haar heen en sluit het de boel af.

Die siliconen was je er overigens alleen maar weer af door het te wassen met die agressieve sulfaat shampoo. Gebruik je dus een sulfaatvrije shampoo, maar gebruik je wel andere producten met siliconen, dan heb je op den duur een bos vol siliconen waar Marijke Helwegen jaloers op zou zijn 😉 Wat overigens ook goed schijnt te werken, is je haar op het laatst afspoelen met koud water. Het is misschien wat minder aangenaam voor jezelf, maar hierdoor sluiten de haarschubben weer netjes op elkaar en is je haar helemaal smooth!

♥ Drogen na het wassen

Drogen deed ik voorheen altijd ’s ochtends even snel na het douchen met een föhn. Lekker op de hete stand want dan is het snel droog. Het enige nadeel is dat drogen met de hitte van een föhn niet echt heel erg lief is voor je pluishaar, want het maakt je haar NOG droger. Tegenwoordig probeer ik mijn haar ’s avonds te wassen en het eerst onder de handdoek wat op te laten drogen. Als laatste ga ik nog even snel met een diffuser op een koudere stand door mijn haar totdat het droog is. Vochtig haar levert namelijk ook weer pluis op. Wanneer ik de volgende ochtend wakker word zit mijn haar helaas nog verre van perfect, ondanks mijn nieuwe droog techniek, maar het is op den duur zeker weten minder schadelijk!

haarproducten pluishaar

 ♥ Borstelen

Je haar nat borstelen is niet goed, maar krullend haar droog borstelen werkt ook averechts. Wat misschien het beste werkt is je haar met je handen/vingers kammen. Dit kan perfect tijdens het douchen nadat je conditioner hebt gebruikt. Wil je het toch liever even borstelen, dan liever wanneer je haar nat is. Zorg wel dat je haar voor het douchen al is ontklit en gebruik goede conditioner zodat er zo min mogelijk klitten in zitten. Sommige mensen zweren bij de populaire Tangle Teezer. Hij schijnt goed te werken en makkelijk klitten uit te kunnen kammen zonder het haar te beschadigen. Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar wil het nog steeds wel eens proberen. Het enige wat me tegenhoudt is de prijs voor dat kleine gekleurde ding.

♥ Stylen

Ik kan alle producten gebruiken die ik wil, maar zonder stijltang krijg ik mijn haar niet volledig uit de pluis. Ik gebruik de stijltang wel alleen wanneer ik mijn haar heb gewassen. Wanneer het eenmaal pluisvrij is en het weer een beetje meewerkt, hoef ik het tussen de wasbeurten door niet meer te stijlen. De 200c hitte van de stijltang is helemaal een no-go voor je haar, dus zorg ervoor dat je in ieder geval hitte beschermende producten gebruikt. Zelf gebruik ik de spray van L’Oreal Hot Liss. De spray beschermt je haar tegen de hitte en zou het ook nog eens 3 dagen glad moeten maken. Als laatste doe ik er wat Frizz Ease oil elixir in van John Frieda. Het ruikt erg lekker en maakt het haar mooi glanzend en glad. Ik vind het product wel vrij prijzig, dus deze scoor ik meestal in de aanbieding bij het Kruitvat of de Etos. Probeer niet teveel producten in je haar te smeren, want hierdoor wordt je haar ook weer sneller vet, waardoor je het vaker moet gaan wassen.

♥ Gewoon lief

Naast alle bovenstaande tips mag je af en toe ook wel gewoon eens extra lief zijn voor je haar door het te verwennen met een verzorgend masker. Je kan droog haar niet genoeg verwennen met hydraterende en voedende producten, dus een lekker maskertje op zijn tijd kan wonderen doen!

Heb jij ook last van pluishaar? Wat is jouw gouden tip?

liefs joyce