20.000 YouTube views voor maar 19,95 euro en 10.000 Instagram followers voor maar 27 euro. Liever bekend op Twitter? Koop dan 15.000 volgers voor 54,95 euro. Een flinke boost op social media voor maar een paar euro, die ook nog eens wordt geleverd binnen 24-48 uur. Wat wil je nog meer? Op eigen kracht je fans binnenhalen of liever gewoon met één muisklik en je bankpas volgers kopen?

Steeds vaker zie ik profielen voorbij komen met een gigantisch aantal volgers. Hadden ze vorige week nog 1000 volgers op Instagram, dan zijn dat er een paar weken later ineens 5000. Het is natuurlijk erg tof wanneer je voor al je harde werk wordt beloond met zoveel nieuwe volgers, maar duizenden nieuwe volgers in enkele weken tijd, zonder BN-er te zijn, is best opvallend veel. Het is nog eens extra opvallend wanneer mensen zo bizar veel volgers krijgen, maar naar verhouding weinig likes op foto’s. Ik bedoel, het kan aan mij liggen, maar wanneer ik een Instagram account zie met grofweg 15.000 volgers (15 K) en “maar” 400 likes per foto, dan verschijnt er boven mijn hoofd toch een groot vraagteken. Dat klopt gewoon niet.

Is het kopen van fans normaal en hoort het er gewoon bij? Is het oké om jezelf gewoon even een opstart boost te geven zodat je vervolgens verder kan groeien? We vinden mensen met veel volgers waarschijnlijk interessanter dan iemand met ‘maar’ 10 vrienden op Instagram of Facebook. Een K achter je aantal volgers kan dus zorgen voor veel meer volgers. We blijven als mensen nou eenmaal kuddedieren.

instagram volgers kopen

Jouw Twitter account lijkt ook veel interessanter als je veel volgers hebt, want waarom volgen anders zoveel mensen jou,…toch? Volgens diverse ‘volgers kopen’ websites werkt het blijkbaar wel echt zo, want met zoveel volgers haal je eerder reclame deals binnen als met ‘slechts’ 800 volgers. Ongeacht of ze nou gekocht zijn of niet. Of zou er binnenkort een App ontwikkeld worden waarmee we allemaal kunnen zien welke volgers écht zijn en welke gekocht zijn? Dat lijkt me reuze interessant!

Maar goed, als het zo werkt, moeten wij het dan ook gewoon doen? We hebben met heel hard werken binnen 4 maanden tijd op ons YouTube kanaal ruim 4500 abonnees behaald en op onze Instagram ruim 2600 volgers. Daar zijn we enorm trots op. Maar wanneer we zien dat mensen om ons heen binnen diezelfde tijd, door te betalen, ineens 15.000 volgers hebben behaald, dan steekt dat toch wel een klein beetje.

Mensen die volgers en likes kopen, maken het internet kapot
– ICT professional

Deze uitspraak vond ik wel een goede. Ik denk inderdaad dat de geloofwaardigheid van social media en dus het internet volledig kapot wordt gemaakt als mensen volgers en likes gaan kopen. Je scoort goed in Google omdat je een goedlopende website hebt. Je scoort goed op YouTube omdat je hier een goede reputatie hebt. Als we dit met zijn allen gaan saboteren enkel uit egoïstische overwegingen, wat is het internet dan nog waard? Dan wordt het één grote vuilnisbelt vol leugenaars.

volgers kopen op instagram

Het voelt voor mij dan ook niet goed om volgers te kopen. Zoals Mascha van Beautygloss ook op Instagram schreef, vind ik dat je volgers niet hoort te kopen, maar dat je ze hoort te verdienen. Mensen gaan je volgen omdat je mooie dingen maakt, omdat je hard werkt en een bijzonder concept hebt. Ik vind het dan ook bizar dat er zelfs mensen geld verdienen aan reclame maken bij nep volgers. Waarom wordt hier door reclamebureaus niet op gelet? Op deze manier gooien ze gewoon hun geld in het water. Of zijn ze hier helemaal niet mee bekend?

Voor mij voelt het in ieder geval als liegen, als oneerlijk zijn tegenover de échte mensen die je volgen en die in je geloven. Toch blijken veel meiden een stuk minder last te hebben van deze gevoelens van oneerlijkheid. Sterker nog, gekochte volgers worden uitgebreid openbaar bedankt:

Wauw, ik heb 7000 volgers bereikt, ik ben jullie zo dankbaar! Op naar de 10 K!

Ergens kan ik nog begrijpen dat sommige mensen om zichzelf een boost te geven wat volgers kopen, maar er dan ook nog zo breeduit over liegen, dat vind ik onbegrijpelijk. Ik zou me denk ik doodschamen. Maar misschien ben ik ouderwets? Ik vraag me heel erg af hoe andere mensen, hoe jullie over dit alles denken. Wat zou je er nou van vinden als je erachter komt dat degene die jij al een flinke tijd volgt meer dan 75% van zijn of haar volgers gekocht heeft? Wat zou je ervan vinden als wij ineens, zoals op bovenstaande afbeelding 125 K volgers hebben? Ik hoor graag hoe jullie denken over het kopen van volgers, abonnees en likes!

Volgers, likes en abonnees kopen: done or not done?

liefs joyce