Vanaf het moment dat mijn vader ons huis verliet, zou Kerst nooit meer zijn zoals vroeger. We zouden nooit meer een Kerst samen vieren als gezin. Ik zou voortaan altijd op eerste Kerstdag moeten kiezen tussen mijn vader of mijn moeder. Een raar idee, wat je je op dat moment nog helemaal niet beseft. Een gezin kapot en uiteengevallen en geen kerstboom vol lampjes maakt dat ooit meer goed, hoe graag ik dat ook zou willen.

Ik sta in het donker buiten en kijk door het raam naar binnen van een mooi huis.  Een vader en moeder, samen aan tafel. De twee kinderen ertegenover lachen. Een grote kerstboom staat gevuld met prachtige gekleurde ballen, lichtjes en zuurstokken. Onder de boom ligt een hele berg aan cadeautjes. Buiten vallen de sneeuwvlokken naar beneden en binnen knispert de open haard. Uit de keuken komt de heerlijke geur van moeders kookkunsten en in de woonkamer staat een grote tafel vol met lekkernijen. Samen spelen ze spelletjes met op de achtergrond bekende kerstnummers… Ik zie een ideaalplaatje, dat waarschijnlijk nergens perfect is, maar wat me wel doet verlangen naar dat complete gezin.

Het jaar is voorbij gevlogen en de feestdagen staan alweer voor de deur. Ondanks dat het donkere en koude weer je soms een flinke winterdip kan bezorgen is de maand december toch ook wel een hele gezellige maand. Op tv komen straks de oude bekende kerstfilms weer voorbij waarin je perfecte families, perfect samen kerst ziet vieren. Maar wat nou als je niet zo’n perfecte familie hebt? In de realiteit vieren heel veel mensen de feestdagen met gescheiden ouders.

Wanneer je ouders gescheiden zijn is het in de meeste gevallen geen optie om samen de feestdagen door te brengen. Nu zijn er gelukkig twee kerstdagen en met twee ouders is dit precies genoeg om beiden tevreden en gelukkig te houden. Wanneer je single bent tenminste…

kerst met gescheiden ouders

Scarlet en ik hebben al 7 jaar een relatie en hebben beiden gescheiden ouders. We hebben nu 4 huizen waar we langs moeten, maar er zijn maar 2 kerstdagen.. Ho ho ho! Dat is dus een probleem. Onze families wonen ook nog eens verspreid door het hele land, dus twee familieleden op één dag bezoeken is ook niet echt een toffe optie.

Voor ons is kerst altijd een beetje stressen, want waar gaan we dit jaar heen en wie plannen we op welke kerstdag? En oud & nieuw? Met wie gaan we het nieuwe jaar in? Met gescheiden ouders zijn deze dagen soms best lastig in te vullen. Je wilt niemand teleurstellen en met iedereen fijne feestdagen hebben. De afgelopen jaren hebben we weleens het gevoel gehad te moeten kiezen en te moeten teleurstellen. Want wat doe je als beide moeders graag kerst op eerste kerstdag willen vieren? Voor wie kies je dan? je hebt dan toch het idee dat je altijd iemand tegen de borst stuit. En wat zeg je tegen je moeder op tweede kerstdag over hoe het eerste kerstdag bij je vader was en andersom? De afgelopen jaren zijn we afwisselend in Zeeland, Epe en Almelo geweest. Toch voelde het niet prettig als je ergens was en je weet dan er die dag iemand anders alleen zat. Het zou allemaal zoveel makkelijker zijn geweest als….

Nee, het had waarschijnlijk niet makkelijker geweest als onze ouders nog samen waren. Waarom niet? Omdat het niet goed meer ging samen en er voortdurend ruzie was. Er was dan dus ook zeker geen sprake geweest van een ideaalplaatje. Inmiddels heeft ook een deel van onze ouders een nieuwe partner. Ook dit is weer even wennen. Want hoe vieren zij Kerst en willen zij ons er al bij hebben? Dan hebben wij nog een hond, wat het weer een tikkeltje ingewikkelder maakt. Want bij welke familieleden mag de hond wel naar binnen en bij welke niet? En wat te doen met de hond als deze niet mee mag? Het is jammer dat iets wat heel gezellig zou moeten zijn, heel ingewikkeld wordt.

kerst met gescheiden ouders

Het gevoel van thuiskomen heb ik enkel bij ons eigen huis. Ik mis dit gevoel wel bij een ouderlijk huis. Omdat ons huis na de scheiding van mijn ouders is verkocht en zij beiden hun eigen plekje hebben gemaakt waarin – logischerwijs – geen kamer meer van mij is of iets wat van mij voelt. Ik zou het fijn vinden om met Kerst weer even ‘terug naar huis’ te kunnen gaan, maar dat zal helaas nooit meer een optie zijn. Ik ben daarentegen dankbaar voor het feit dat ik nu mijn eigen thuis heb en dat ik gelukkig nog een vader en een moeder heb en daarmee, zij het omstebeurt en apart, Kerst kan vieren. – Scarlet

Voor mij voelt het nog wel een beetje als thuiskomen als ik naar mijn moeder ga. Het voelt fijn om ergens te kunnen zijn waar het gewoon oké is en waar ik niets moet. Waar ik gewoon op de bank kan hangen en volledig mezelf kan zijn. Waar ik naartoe kan gaan wanneer ik zin heb en gewoon enkel hoef te zijn, meer niet. Een Kerst als gezin zit er niet meer in, althans niet het gezin dat ik vroeger had. Misschien wel een kerst met een nieuw gezin, een gezinnetje dat Scarlet en ik hopelijk zelf mogen stichten.

kerst met gescheiden ouders hond

Vier jij Kerst met je ouders samen?