Kerst, de tijd van het jaar waarin veel mensen knusse kerstlampjes ophangen, het huis versieren, lekker eten en elkaar cadeautjes geven. Een tijd waar je samenkomt met familie en/of vrienden. Een tijd van ontspanning en genieten. Maar wist je dat je tijdens en voor de kerstdagen ook heel veel keuzes moet maken over allerlei dingen die met de kerstdagen te maken hebben? En als je niet zo goed bent ik kiezen, like me, dan kan dit best ingewikkeld worden. Ik heb nagedacht over alle keuzes die ik moet maken rond de kerstdagen en zat al snel op 15 hersenbrekers.

In deze blog vertel ik je over de 15 keuzes die ik of Scarlet moet maken met kerst. Ik ben natuurlijk benieuwd of jij al deze keuzes ook moet maken en wat jij lastige keuzes vindt.

1. Wat ga je eten of koken
Als we bij familie zijn is dit niet zo ingewikkeld, want dan eten we natuurlijk gewoon wat er is en wat we lekker vinden. Heel fijn als andere mensen voor je koken! Maar waarschijnlijk zijn we 1ste Kerstdag gewoon met zijn tweetjes en wat eten we dan? We zijn beiden niet zo van het ingewikkeld en heel uitgebreid koken, maar om nou een gewone maaltijd te maken zoals we altijd doen…? Dat is misschien ook wat jammer. Meestal stellen we de keuze van het eten zolang uit dat hetgeen we uiteindelijk kiezen allang is uitverkocht bij de supermarkt.

2. Familie en 1ste of 2de kerstdag
Omdat onze ouders beiden gescheiden zijn hebben we met de kerst dus minimaal vier opties om naar toe te gaan. Daarnaast hebben we allebei een zus/broer, wat maakt dat we in totaal zes opties hebben om de Kerst mee te vieren als het gaat om familie. En wat doe je dan? Je hebt namelijk altijd het gevoel iemand te benaderen wanneer je kiest voor de ander. Ook lijkt het soms nog een gewicht te hangen aan 1ste en 2de Kerstdag. 1ste kerstdag is belangrijker dan 2de Kerstdag dus degene waar je dan naar toe gaat, moet wel een streepje voor hebben. Voor ons is dat niet zo, maar dat kan voor familie soms wel zo voelen. Dit jaar gaan we vreemd genoeg maar naar weinig familie. Eerste kerstdag zijn we samen en tweede kerstdag gaan we naar de moeder van Joyce.

De keuzes van Kerst - Ik vrouw van jou3. Kleding
Met kerst is het toch altijd wel leuk om iets extra leuks aan te trekken, maar kies je dan voor iets dat je nog in je kast hebt hangen of ga je voor iets nieuws? Iets nieuws kost weer geld en de decembermaand is door alle cadeautjes al best duur. We kunnen nu wel denken: ‘Nee, we doen gewoon iets aan wat nog in onze kast hangt!’, maar het is soms knap lastig om bij die keuze te blijven als je door de stad loopt met om je heen overal prachtig versierde etalages met de meest mooie, feestelijke outfits! Toch denken we dat we dit jaar niet iets speciaals voor kerst gaan kopen. En jij?

4. Hoeveel geld voor cadeautjes
Op Kerst avond of eerste Kerstdag geven we elkaar altijd cadeautjes. Dat vinden we superleuk en daar zijn we dus altijd heel enthousiast over. Ieder jaar willen we elkaar weer de meest leuke spulletjes geven om de ander blij mee te maken.

5. Hoe kom je thuis
De laatste jaren is dat minder een probleem omdat ik een eigen auto heb, maar vroeger toen ik voornamelijk nog afhankelijk was van het OV was naar huis komen rond de kerstdagen toch vaak een stuk lastiger. Wanneer kon ik nog gratis reizen? Wanneer zaten de treinen niet stampvol? En vooral: Hoe kom ik met al mijn tassen en cadeautjes bij die trein? Een heel gedoe, maar tegelijkertijd had het ook wel weer iets gezelligs.

De keuzes van Kerst - Ik vrouw van jou6. Wanneer ga je cadeautjes kopen
Ja, dat is iets wat we altijd veel te laat doen. We stellen het te lang uit, waardoor we nog maar 1 dag overhouden om cadeautjes te kopen: de drukste dag. Cadeautjes kopen nét voor de kerstdagen wanneer het gestoord druk is, is geen pretje. Je wordt helemaal gek van alle mensen die in de weg lopen en van alle spullen die je niet kan vinden omdat ze door 100 mensen voor je verplaatst zijn of al gekocht zijn. Cadeautjes kopen kan je écht het beste een paar weken voor kerst doen. Ik vrees dat wij hier beiden alweer te laat voor zijn.

7. Wel of geen kerstboom
Doen we dit jaar wel of geen een kerstboom? Het is toch een heel gedoe om zo’n ding te gaan kopen, mee te nemen naar huis en helemaal op te tuigen. Het kost ook weer aardig wat geld. Tegelijkertijd is het heel gezellig en hoort een boom een beetje bij de kerst in huis. Vorig jaar konden we geen kerstboom in huis halen omdat we Sjors net hadden en hij alles pakte wat los en vast zat. Dit jaar is Sjors een pubertje en pakt hij nog steeds graag alles wat los en vast zit. Daarom hebben we vorig jaar zelf een boom gemaakt voor op tafel. Dat was superleuk om te doen. We hebben stokken verzameld, een latje en witte spuitbus bij Praxis gekocht en zijn toen gaan klussen. Kijk, dit is het resultaat.

De keuzes van Kerst - Ik vrouw van jou diy kerstboom8. Wel of geen kerstkaarten sturen
Ja, dat is ieder jaar weer de vraag: sturen we wel of geen kerstkaarten? We vinden het zo’n gedoe! En vaak vinden we het ook een beetje onzin, want moet je iemand echt een kerstkaart sturen die je gewoon met kerst zelf ziet? Stuur je je ouders een kerstkaart en je vrienden? We zien ook vaak dat mensen die elkaar normaal nauwelijks spreken ineens kerstkaarten gaan sturen. Het is leuk als dit tot een hernieuwd contact zorgt, maar anders… wat is het nut ervan? Het lijkt allemaal soms een beetje te veel commercie en traditie dan dat het nog een doel op zich heeft. De afgelopen jaren hebben we wel een paar kerstkaarten verstuurd, niet alleen omdat we dat leuk vonden, maar ook omdat we dan kerstkaarten van mensen ontvangen en we ons verplicht voelen iets terug te sturen. Om welke reden stuur jij wel/geen kerstkaarten?

9. Wel of niet naar de kerk
Ga je met kerst wel of niet naar de kerk? Voor ons is dit eigenlijk niet echt een ingewikkelde keuze, want wij gaan nooit naar de kerk en ook niet met kerst. Toch zijn er enorm veel mensen die enkel met kerst wél naar de kerk gaan. Ik weet eigenlijk niet waarom. Ik snap er ook nooit zoveel van als ik in een Kerk ben, dus twijfel of ik dan wel iets zal snappen van een kerst toespraak. Daarentegen vind ik het ook wel weer iets bijzonders hebben om met kerst naar de kerk te gaan. Of is het hypocriet om dan ineens te gaan?

De keuzes van Kerst - Ik vrouw van jou10. Kerst/nieuwjaarsborrel
Voor en na Kerst zijn er vaak allerlei kerst en nieuwjaarsborrels. Ga je daar naar toe of niet? Scarlet werkt veel vanuit huis waardoor ze dan speciaal voor een kerstborrel naar haar werk moet. Dit jaar heeft ze dat niet gedaan. Ze gaat wel naar de nieuwjaarsborrel. Scarlet en ik zijn ook samen naar een soort kerstborrel geweest in Amsterdam. Voor mijn werk heb ik in plaats van een borrel een etentje. Ook hier ga ik heen. We zijn beiden niet altijd naar dit soort dingen toe gegaan. Zeker wat jaartjes terug vonden we dat toch wat spannend en ongemakkelijk. Houd jij van kerstborrels?

Welke keuzes van kerst vind/vond jij lastig?