Sinds het einde van mijn puberteit heb ik een bril of lenzen nodig om voldoende te kunnen zien. Rond mijn 17de had ik ongeveer -2 en inmiddels is dit opgelopen tot -3,75. Ik begon met harde lenzen, maar dat bleek al snel geen succes. Ik voelde op ieder moment van de dag van die stukjes glas door mijn ogen heen en weer gaan. Bovendien had ik voortdurend vuiltjes achter mijn lenzen waardoor ik ze door de dag heen regelmatig uit moest doen om in mijn mond schoon te maken. Een vreselijk geklooi, niks voor mij. Naast de lenzen had ik een bril maar die droeg ik alleen tijdens college, verder mocht niemand me met bril zien. Na een tijd te hebben gerommeld met harde lenzen stapte ik over naar zachte lenzen.

Er ging een wereld voor me open, want ik voelde nauwelijks iets van die lenzen. Ze zaten perfect en ik had er geen omkijken naar. Ik stopte ze ‘s avonds in het potje met all in vloeistof, schudde de volgende ochtend een paar keer en kon weer verder. Geweldig, wat een uitvinding! De zachte lenzen kocht ik per half jaar bij Hans Anders. Vaak deed ik er echter, tegen beter weten in, langer mee. ‘Want het ging nog allemaal best”. De lenzen zaten zo prettig dat ik ze af en toe zelfs weleens vergat uit te doen. Ik werd dan de volgende ochtend wakker met hele droge en rode ogen. Oepsie, kan gebeuren.

Toch bleef ik het dragen van lenzen en iedere ochtend prutsen met zachte stukjes plastic niet heel ideaal vinden. Soms kreeg ik de lenzen niet in, soms verloor ik er eentje en soms had ik niets voor mijn lenzen bij me als ik onverwacht bij iemand wilde blijven slapen. Ik wilde niet dat mensen mij mét bril zagen en moest daarom, als ik bij iemand bleef logeren, soms tot laat mijn lenzen inhouden. In bed film kijken tot 2 uur ‘s nachts, dan moest ik mijn lenzen inhouden. ‘s morgens vroeg weer snel lenzen in anders kon ik te weinig zien en moest ik mijn bril op doen. Ik had op die momenten veel liever mijn bril op gedaan, maar ik voelde me er lelijk door. Ook mijn ogen hadden vaak beter een bril kunnen gebruiken, want die waren niet altijd zo blij met het vele lenzengebruik.

bril

Dat het vele gebruik van lenzen mijn ogen ging opbreken, merkte ik ruim een jaar geleden, kort voordat ik met Joyce naar Curaçao op vakantie zou gaan. Mijn ogen werden vuurrood na het dragen van mijn lenzen. Ze deden pijn, het was een soort branderig gevoel. Telkens als ik mijn lenzen weer indeed, kreeg ik hier last van. Ik wist me er geen raad mee en besloot dan maar tijdelijk wat vaker mijn bril op te zetten. Heel onprettig vond ik dat. Ik ging ermee naar mijn werk en voelde me direct minder zelfverzekerd, simpelweg omdat ik mezelf er minder mooi door voelde. Zo stom, want je hoofd verandert natuurlijk niet, maar toch vond ikzelf dat ik er heel anders uitzag met bril,…en nog steeds vind ik dat.

De afgelopen jaren ben ik vaak op zoek gegaan naar die ene perfecte bril. Die bril die me mooier maak, die me die sexy, intelligente uitstraling geeft. Mèèh, niet gelukt. Ik zie soms van die vrouwen waarbij een bril zo geweldig staat. Ik kan zo een paar bekende bloggers noemen. Neem nou Diana van Disfordazzle of Teskuh. Wauw, wat staat een bril hun prachtig! Daar kan ik best een beetje ‘jaloers’ op zijn. Maar goed, het zei zo. Ik koos uiteindelijk voor een bril met een zo min mogelijk opvallend montuur, maar ook die vind ik niet echt mooi staan en té zichtbaar op mijn hoofd.

Om mij heen hoorde ik weleens van mensen dat ze hun ogen hadden laten laseren. Ik vond het maar eng, maar was tegelijkertijd jaloers op het feit dat zij geen bril of lenzen meer nodig hadden. De ingreep klonk bij velen ook best simpel. Iets met een flapje omhoog, wat veranderen en klaar. Binnen enkele weken was alles hersteld en had je voor de rest van je leven scherp zicht. Natuurlijk kost zoiets ook een paar duiten, maar je hele leven lang lenzen kopen is ook niet mis. Een paar weken geleden besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en een afspraak te maken bij Bergman Clinics. Een kennis van mij heeft hier haar ogen laten laseren en vond het heel prettig verlopen, vandaag mijn keuze voor deze instantie.bergman clinics

Alvorens ik hier een afspraak had kreeg ik de nodige informatie toegestuurd over ooglaseren: Welke manieren zijn er en wat zijn de kosten? Ik zal dit even kort samenvatten voor degene die hierin geïnteresseerd is. De kosten van een kort vooronderzoek zijn er niet, dit was bij Bergman Clinics namelijk gratis. Dat is prettig, want dat is het niet overal. Met deze zogenaamde ‘Quickscan’ kom je er eenvoudig achter of je überhaupt in aanmerking komt voor een laserbehandeling en voor welke behandeling. Hierna kan je een uitgebreider vooronderzoek doen om er voor 100% achter te komen welke behandeling voor jou geschikt is. Het is dan wel belangrijk dat je twee weken voorafgaand aan dit vooronderzoek geen lenzen draagt. Tijdens het onderzoek krijg je vloeistof in je ogen waardoor je een aantal uur niet goed kan zien. Naar huis rijden met de auto is er dus niet bij. Het uitgebreide vooronderzoek kost 100 euro. Als je er vervolgens voor kiest om je ogen te laten laseren zal dat gebeuren met een van onderstaande drie methodes:

Intralase Femtolasik € 1.599,- € 3.198,-

De Femtolasik behandeling is snel, doet bijna geen pijn, enkel een paar uurtjes na de behandeling, en is voor heel veel mensen geschikt. Er wordt een dun flapje gemaakt in het hoornvlies. Dan wordt met een laser de brilsterkte gecorrigeerd. Het flapje wordt teruggelegd en het oog is weer hersteld en je kunt direct goed zien.

Lasek/PRK € 895,- € 1.790,-  OF  TransPRK € 1.349,- € 2.698,-

Soms is het niet mogelijk om je ogen op bovenstaande wijze te laten laseren omdat je bijvoorbeeld een te dun hoornvlies hebt. Dan kan je voor een Lasek/PRK of TransPRK behandeling kiezen. De oogcorrectie vindt dan aan het oppervlak van het hoornvlies plaats. Binnen een week zie je dan 80% beter en binnen 3 maanden 100%. Er bestaan dus twee soorten oppervlakte behandelingen, waarbij de TransPRK behandeling de meest snel herstellende met de minste gevoeligheid is. Je kunt dan alleen niet de volgende dag alweer aan het werk zoals bij de Femtolasik behandeling. Hiervoor moet je dus wel een aantal dagen rust/vrij nemen.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=fKscwfpXwy8″ width=”100%” height=”350″][/videos]

Vorige week had ik mijn afspraak voor de Quickscan. Ik heb de camera meegenomen om je zo een beetje een beeld te geven van hoe het daadwerkelijk in zijn werk gaat. Direct na het onderzoek kreeg ik ook de uitslag. Eind januari heb ik een afspraak voor een uitgebreid onderzoek, maar ik twijfel nog erg of ik mijn ogen wil laten laseren. Wat zou jij me aanraden?