Al vanaf mijn 14de slikte ik haar, de Diane-35 pil. Niet voor de veiligheid omdat ik nou zoveel seksueel contact had, want daar was ik toen nog helemaal niet mee bezig (en al helemaal niet met jongens), maar omdat ik én erg onregelmatig ongesteld werd en daarnaast ook nog eens ontzettend veel last had van puistjes. Die onregelmatige ongesteldheid was een ellende en die puistjes maakten mij enorm onzeker. In overleg met mijn huisarts besloot ik te starten met de Diane-35 pil. Ik zal in deze blog vertellen over mijn ervaring met de Diane-35 pil.

Nadat ik was begonnen met de pil was mijn onregelmatigheid natuurlijk gelijk geregeld. De pil neemt je cyclus over en ik was weer netjes één keer in de maand ongesteld. Een gladde huid liet echter nog wel even op zich wachten. Dit stond netjes in de bijsluiter vermeld en was ook aan mij verteld. Een aantal maanden later werd mijn huid warempel steeds gaver. Geen vette huid meer en zo heel af en toe nog een puistje. Wauw, wat was ik hier blij mee! Ik weet nog heel goed dat iemand mij ooit “pukkelkoningin” noemde. Voor hem een grapje, maar iets wat mij veel dieper raakte. Het was nou niet zo dat mijn hele onzekerheid weg was nu ik een gave huid had gekregen, want je vindt altijd wel iets nieuws waarover je onzeker kan zijn, maar ik schaamde me niet meer voor mijn pukkelige huid.

Zonder er echt bij na te denken heb ik jarenlang deze pil geslikt. Ik had een mooie huid en kon zelf mijn menstruatie regelen. Perfect toch? De eerste jaren ondervond ik er geen enkele hinder van. Ik was niet eens aangekomen! In de bijsluiter staat vermeld dat je zwaarder kan worden door het slikken van de pil, maar ik heb hier niets van gemerkt. Grote borsten had ik al, dus ook daar zag ik weinig verschil in. Wat ik wel merkte na een aantal jaar, was dat ik veel vaker hoofdpijn kreeg. Soms zo erg dat ik echt even moest gaan liggen, omdat het voelde alsof iemand bij elke stap die ik zette een steen op mijn hoofd gooide. Ook leek ik slechter tegen de zon te kunnen. Nou ja, ik kon wel tegen de zon, maar ik kreeg erg snel last van pigment vlekken. Nu ben ik nooit echt goed geweest met het insmeren van zonnebrandcrème, maar het viel me op dat ik nu bij het kleinste zonnestraaltje al donkere vlekjes kreeg. Niet heel fijn, want het is nou niet heel charmant om vlekjes op je bovenlip te krijgen waardoor het lijkt alsof je echt eens je snor moet gaan waxen.

diane 35 Joyce everink

Zoals jullie in een eerdere blog hebben kunnen lezen, heb ik een borstverkleining laten doen. Een van de vragen die ik naar aanleiding van deze operatie had aan de arts, was of ik de pil wel gewoon kon blijven slikken. Dit vroeg ik omdat ik had gelezen dat de hormonen invloed kunnen hebben op nieuwe borstgroei. Hij bevestigde dit. Het was niet met 100 procent zekerheid te zeggen, maar een kans dat het stelletje inderdaad weer zou gaan groeien was er wel. Ik moest nu gaan nadenken of ik het zou zien zitten om na jaren met de pil te gaan stoppen. Ik struinde het hele www af op zoek naar ervaring verhalen. Mensen die na vele jaren zijn gestopt met het slikken van de Diane-35 pil. De meest verschrikkelijk verhalen kwam ik tegen. Ik las vooral verhalen waarin vrouwen vertelde dat ze na het stoppen weer een vreselijke huid kregen. Ojee! Daar schrok ik wel even van, want ik had gehoopt dat nu ik mijn puberteit ver achter me had gelaten, mijn huid wel gewoon normaal zou zijn. Ook na het stoppen van de pil.

Ik koos er toch voor om de operatie door te zetten en dus ook te stoppen met de pil. Het zou namelijk wel erg zonde zijn om de hele operatie te doorlopen en uiteindelijk alles voor niets te hebben gedaan. Ook dachten we zo af en toe na over kinderen en zou dan eventueel toch met de pil moeten stoppen. Ik besloot te stoppen na onze vakantie naar Curaçao. Dan kon ik in ieder geval daar nog even genieten van geen ongesteldheid én een mooie huid (met heeeel veel zonnebrandcrème). Eenmaal weer thuis was de dag aangekomen om niet meer te beginnen met een nieuwe strip. Ik vond het doodeng. Ik was enorm bang om er weer uit te gaan zien zoals ik er op mijn 14de uitzag. Weken na het stoppen van de pil gebeurde er niets. Er veranderde niks aan mijn huid, maar ik werd ook niet ongesteld.

In het begin vond ik dat helemaal niet erg. Dat maandelijkse feest kon me gestolen worden. Het leek me ook best logisch dat je lichaam zelf even weer op orde moest komen en alles zelf weer op gang moest zetten. Weken gingen voorbij, maanden gingen voorbij, maar nog geen drupje bloed te bekennen. Ik begon me nu toch wel een beetje zorgen te maken en besloot een afspraak bij de huisarts te maken. We waren inmiddels ruim 6 maanden verder, maar mijn lichaam was blijkbaar nog steeds niet in staat om het zelf weer op te pakken. Het was daarentegen helaas wel in staat om meer talg aan te maken. Langzaam zag ik dat mijn huid weer vetter begon te worden. Waar mijn gezicht er voorheen altijd keurig mat en droog uitzag, begon het nu weer meer te glimmen. Grrrrrrrrr…. daar was ik juist zo bang voor….

diane 35 Joyce everink

De huisarts besloot wat bloed af te nemen en een aantal dagen later bleek dit prima in orde. Gewoon afwachten dus maar, het zou vanzelf wel weer op gang moeten komen. Een jaar later was die dag er. Aan de ene kant balen omdat die maandelijkse gezelligheid weer kon beginnen en aan de andere kant opgelucht omdat mijn lichaam sterk genoeg was om het weer in orde te maken. De eerste tijd was het als vanouds lekker onregelmatig. De ene maand wel, dan weer twee maanden niet, maar inmiddels zit alles weer keurig op schema. Mijn huid is nog zeker niet zoals het hoort te zijn. Het is echt vetter, en regelmatig heb ik last van onderhuidse ontstekingen. Geen idee of het nog beter wordt, of dat dit nou gewoon mijn huidtype is. Ik ga binnenkort maar weer eens een afspraak inplannen bij de schoonheidsspecialiste….

Er is een poosje geleden een behoorlijke ophef geweest over de Diane-35 pil, nadat bekend werd dat er zo’n 27 vrouwen zijn overleden door trombose. Een van de mogelijke bijwerkingen van de Diane-35. Voortaan mag deze pil niet meer worden gebruikt als “normale” anticonceptie, maar wordt het alleen nog maar voorgeschreven aan vrouwen met een ernstige vorm van acne en/of overbeharing.

Slik jij de pil? En heb je ervaring met de Diane-35?