Jim, Jamai, Dewi, Hind, Marieke, Yuli, Zosja, Joel, Bas en David: in 2003 werden ze op slag beroemd door hun deelname aan de eerste finale van het programma Idols. Nooit eerder hebben de tien als groep teruggekeken op deze roerige periode uit hun leven. Tijdens een eenmalige reünie praatten ze in de documentaire ‘U kunt nog stemmen’ openhartig over de show en de afgelopen elf jaar, waarin zij na de hype op eigen kracht verder moesten gaan. Over de verslavende werking van roem, de macht van media en het gefabriceerde sprookje dat talentenshow heet. En over de onvermijdelijke vraag: wat doe je als de aandacht wegvalt?

“We werden allemaal speelballen voor het programma, omdat niemand nog wist hoe groot het succes van het programma zou zijn.” (Hind)

“Vanaf de laatste tien voelde ik wel vanuit de productie, ok nou, ik ga zeker niet bij de eerste twee horen.” (Marieke)

“Toen wij in Ahoy stonden, snapte ik wel waarom er artiesten zijn die volledig flippen.” (Joel)

Hun droom werd in één klap verwezenlijkt om daarna, net bekomen van de schok van het beroemd zijn, te ervaren dat hun bekendheid niet alleen berustte op hun talent, maar vooral op het feit dat ze op tv waren. Hoe heeft dat hun persoonlijke leven en carrière beïnvloed?

Speciaal voor elkaar, zonder publiek, zingen de idolen van toen een zelfgekozen nummer, wat meer bij ze losmaakt dan ze hadden verwacht.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=MP19m2J6OYs” width=”650″ height=”350″][/videos]

De documentaire ‘U kunt nog stemmen’ is geregisseerd door Emma Westermann
. Na de uitzending, om 21.55 uur, is op NPO Cultura een speciaal programma te zien met de volledige optredens die alle tien de Idolsfinalisten voor elkaar gaven.

Zaterdag 4 oktober, 21.20 uur, NPO 3

Foto: Frits de Beer