Vruchtbaarheidsbehandeling bij lesbische vrouwen en alleenstaande vrouwen wordt niet langer vergoed. De afgelopen dagen kregen we verschillende mails hierover van verontruste vrouwen. Ook wij schrokken van dit nieuws en daarom besteden we er aandacht aan. Het Zorginstituut Nederland heeft namelijk bepaald dat kunstmatige inseminatie (IUI) alleen vergoed wordt als de vrouw die zwanger wil worden verminderd vruchtbaar is. Gynaecologen vinden echter dat kunstmatige inseminatie ook vergoed moet worden voor alleenstaande of lesbische vrouwen, aangezien dit vaak de enige manier voor hen is om een kindje te kunnen krijgen.

Het Zorginstituut Nederland bepaalt echter welke medische zorg in het basispakket wordt vergoed. Het oordeel van het Zorginstituut is bindend. Zorgverzekeraar ONVZ voegde daarom begin dit jaar een zin toe aan de polis: „Als alleenstaande of homoseksueel met een kinderwens, krijgt u een vruchtbaarheidsbehandeling alleen vergoed als er een medische noodzaak is.” Volgens het Zorginstituut Nederland is dit terecht. Er moet volgens hen een medische noodzaak zijn.

Vruchtbaarheidsbehandeling lesbische vrouwen niet meer vergoed

De afgelopen jaren kregen lesbische en alleenstaande vrouwen een vruchtbaarheidsbehandeling wél vergoed. Dit is volgens het Zorginstituut niet terecht. De kosten van het basispakket zouden onder druk kunnen komen te staan als dit toenemend aantal behandelingen wel zou worden vergoed.

“Toen wij ruim vijf jaar geleden actief bezig gingen met onze kinderwens, konden we terecht bij een vruchtbaarheidskliniek in Brabant. Hier konden we door middel van IUI proberen om zwanger te worden van ingevroren donorzaad. We hebben toen twaalf pogingen ondernomen. Tevergeefs. in die tijd hoefden we enkel te betalen voor het invriezen en gereed maken van het donorzaad en de bloedtest van de donor.” ~ Joyce

Minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) schrijft als reactie op vragen van Kamerleden Ploumen (PvdA) en Bergkamp (D66).

“Het mogelijk maken van vergoeding van behandelingen waarvoor een medische indicatie ontbreekt, impliceert een fundamentele aanpassing van de Zorgverzekeringswet die vergaande consequenties heeft. Hiermee ontstaat druk op de betaalbaarheid en kwaliteit van het verzekerde pakket, wat de solidariteit kan ondergraven om hier met elkaar voor te betalen. Ik ben niet van plan de Zorgverzekeringswet hierop aan te passen.”

Voorzitter Jan van Lith van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie vindt het volgens NRC niet van deze tijd om te zeggen dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niks mankeert.

Het COC en de organisatie voor ouders van hetzelfde geslacht, Meerdangewenst, de NVOG én Bam-mam hebben inmiddels een petitie gestart om de vergoeding alsnog in het basispakket te krijgen.

‘Ik vind het belangrijk om de petitie te ondertekenen, omdat het een van de weinige veilige manieren is voor lesbische en alleenstaande vrouwen om een kinderwens in vervulling te laten gaan. Het risico bestaat dat wanneer het niet meer vergoed wordt, een toenemend aantal mensen via minder veilige wegen een donor zoeken en middels zelfinseminatie zwanger proberen te worden. Dit kan voor de toekomst veel extra risico’s met zich meebrengen.’ ~ Joyce

Teken de petitie hier

Bron: NRC.nl