Vandaag brengt Human Rights Watch een rapport naar buiten over geweld tegen homo’s en lesbiennes in Jamaica. Hiervoor hebben ze contact gehad met 71 homo’s en lesbiennes die allen ervaring hebben met homodiscriminatie of -geweld. Niet alleen werd er gepest en geweld gebruikt door mensen op straat, maar zelfs de politie deed in sommige gevallen mee. In Jamaica geldt een zogeheten ‘Buggery Law’ die homoseksueel contact verbiedt. Niet voor niks vluchtte Yvonne Artis Cunningham in 2011 naar Nederland met haar, inmiddels, echtgenote. In Jamaica is het verboden voor lesbiennes.

Vanaf het moment dat Yvonne in Jamaica uit de kast kwam, was het er voor haar niet meer veilig. Er werd gedreigd haar huis in de brand te steken. Haar vriendin werkte bij een pompstation in Jamaica en werd hierna ook bedreigd. Een man dreigde haar bij een volgende tankbeurt te vermoorden. Toen was het voor Yvonne en haar vriendin genoeg geweest en ze verhuisden naar Nederland.

Yvonne voelde zich niet alleen onveilig door alle dreigementen, maar ook door het feit dat de politie in Jamaica soms discrimineerde. “Als je aangifte doet, word je uitgescholden of je getuigenis wordt weggegooid. Daarom raden we homo’s en lesbiennes nu aan om na een aangifte een bonnetje te vragen. Dan heb je in ieder geval bewijs.” Ook van homoseksuele mannen hoorden ze dit soort geluiden. Zo vertelde een man dat hij werd aangevallen door een grote groep mannen met stokken en messen. Bijna een half uur later werd hij opgepakt door de politie, die hem in een politiebusje stopten. Niet om hem te redden, nee om hem nog even wat extra te slaan.

Een andere man vertelt dat hij naar de politie ging toen hij achterna werd gezeten door een groep bouwvakkers. Toen hij zijn officiƫle aanklacht wilde ondertekenen, weigerde de politie hem een pen te lenen. Ze zeiden dat ze niet wilden dan een battyman aan zijn spullen zat. Battyman is Jamaicaans voor homo.

Helaas is Jamaica niet het enige land waar homoseksualiteit verboden is. In Egypte worden homo’s zelf gezocht via de homoseksuele dating App Grindr. Homo’s en lesbiennes worden in veel landen zelfs veroordeeld tot meerdere jaren gevangenisstraf. Onwerkelijk voor ons hier in Nederland. Op Wikipedia staat onderstaande afbeelding met daarop in verschillende kleuren gearceerd in welke de landen homoseksualiteit nog verboden is.

verboden voor lesbiennesverboden voor homo's wikipediaBron: Wikipedia

Ik vind het superheftig om te zien dat er in sommige landen zelfs de doodstraf staat op homoseksualiteit. Onbegrijpelijk en verdrietig. Het maakt me weer extra bewust van hoe blij ik mag zijn dat ik in een vrij land als Nederland leef.

Bron: Nos.nl Bron Afbeelding 1